01/30/13 13:25
(http://socialevo.net/)

Hewlett-Packard пуска своя първи Chrombook

HP Chromebook

Hewlett-Packard пуска своя първи ChrombookHewlett-Packard пусна лаптоп с операционна система на Google, Chrome OS или познат още като Chromebook. Моделът е НР Pavilion Chromebook 14-c010us и с него НР става четвъртия производител след Samsung, Acer и Lenovo, който се възползва от възможностите на Chrome OS от Google.

Лаптопа Pavilion Chromebook 14-c010us е с двуядрен процесор Intel Celeron 847, работещ на честота 1,1 Ghz. Той е с 2 GB оперативна памет и няма хард диск, а ползва модул с флаш памет с капацитет 16 GB. Дисплея е сравнително добри характеристики 14 инчов с резолюция 1366×768 пиксела. Снабден е и с HDMI порт, четец за флаш карти, Wi-Fi (802.11n), Bluetooth, стерео говорители и три USB порта. Размерите на компютъра са 342×234×21 мм, а тежи 1,8 кг. С едно зареждане на батерията той работи около четири часа. НР Pavilion Chromebook 14-c010us вече се предлага в САЩ на цена $329.99.

От както Samsung пусна оригиналният Chromebook интереса към такива устройства е голям. Samsung предлага два такива модела като най-евтиния струва около $200. На същата цена има 11 инчов модел от Acer a наскоро Lenovo обяви, че ще тества почвата със свой Chromebook насочен към учители и студенти.

Основното предимство на Chrome ОS за потребителите, освен цената е и факта, че тя е базирана в облака. Браузера е всъщност част от операционната система и потребителите се свързват с интернет откъдето зареждат необходимите им приложения. Поради тази причина ноутбуците с Chrome OS са учудващо бързи и могат да зареждат системата под 10 секунди. Освен това, понеже операционната система и приложенията са в облака заплахата от вируси е минимална.

За производителите Chromebook прекъсва зависимостта им от Microsoft. За компютри и ноутбуци от нисък клас основен проблем е цената на лиценза за операционната система Windows и пакета Office. Също така отказ от тежката операционна система на Microsoft означава, че могат да ползват и по скромни процесори, които са и по евтини, по малко RAM и по-малки дискове, с което могат да намалят значително цената на своите устройства.

Поради тези причини интереса на потребителите към Chromebook устройства расте и в момента от 5 до 10 % от продажбите на Samsung в САЩ са на такива устройства. Любопитно е също да се отбележи, че НР е един от големите партньори на Microsoft.

 Снимка: HP

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване