01/30/13 07:17
(http://ivo.bg/)

Провали без граница и репортерите в България

От зрелищното им изригване наслагването на управленски провали в България е очевидно, но само за онези, които искат, могат да ги видят или нямат сложени капаци на очите от заинтересованите от масовата слепота.
Пробивът в сигурността на конференцията на ДПС, възприет като куриоз от световните медии с размахването на ялов пистолет и кървави юмруци след това, беше достатъчен повод за „размисъл” по темата. Но ето че в любимата област за самохвалство на властта, сигурността в държавата, с трясък и проработили (този път) оръжия провалът се повтори с истинска престрелка, окървавила самия т.н. храм на Темида в центъра на София.
За хората, които не разполагат с лични гвардии от охранители, които да отвърнат на стрелбата, когато по улиците се стреля ( защото реакцията на ранения бодигард май все пак е спасила от допълнителни куршуми охранявания подсъдим Златко Баретата), тази бойна сцена звучи като бомбардировка в мирно време. Щом това може да се служи на онези, които неистово се пазят, какво остава за истински беззащитните граждани?

За вътрешния министър Цветанов Цветанов обаче това бил „неприятен инцидент”!

Премиерът Борисов пък, обядващ буквално на метри от „неприятния инцидент” в многозвездния хотел „Шератон”, постави акцента върху вината на пострадалия: трябвало да е в ареста, а не да влиза през парадния вход на съдебната палата.

Ето тези две реакции на бившия шеф на полицията Борисов и настоящия началник на МВР Цветанов би трябвало да са в центъра на вниманието на българските медии. Те обаче ни заляха със спомени за лошите практики от миналото, с героични себеизтъквания за храбрите си журналистически контакти с полумъртвия днес Златомир Иванов ( както направи надълго и нашироко тази сутрин телевизионният говорител на властта Бареков в поверената му ТВ 7) и изобщо с всякакви тиради, само не и с анализ на властовия провал в областта на сигурността ( илюстриран миналата година и с небивалия на българска територия атентат срещу чужди граждани, при който страната ни явно е избрана именно поради очакванията, че е лесна мишена за тероризма).

На какво се дължи тази засечка в „ стрелбата”, която определено не е насочена „в десетката”?

Дължи се на фундаменталния провал на самозащитните сили на обществото срещу произвола на управляващите, свързан с големия успех в овладяването на медийното волнодумство в България. Но затова, далеч от първите страници на тукашните вестници и коментарните студиа на телевизиите, се безпокоят май само в чужбина, както личи от регистрирания от „Репортери без граници” продължаващ спад в състоянието на свободата на българските медии.

e-vestnik:
30 януари 2013 г.

„България за една година се е сринала от 70 на 80 място в света по свобода на медиите констатира организацията “Репортери без граници” в редовния си годишен доклад за 2011-2012 г., резюмиран от Франс прес. На първо място традиционно е Финландия, последна е Еритрея.
“В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно обособено разминаване между страни като Финландия и Холандия, които винаги са били сред отличниците, и държави като България (80-то място), Гърция (70-то) и Италия (61-во). Тези държави продължават да не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите в тях поради липса на политическа воля.”
Според индекса на “Репортери без граници” от 2009 г. страната ни трайно върви надолу по свобода на медиите: 2009 г. – 68, 2010 г. – 70, 2011-2012 г. – 80.
Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.
Франция е дръпнала с 6 места нагоре – от 44 на 38, Испания е на 39, а Румъния – на 47 място.
Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, констатират Репортери без граници. Например смазването на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу – на 168 място.
Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148 място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.
Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък.”
По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване