01/31/13 16:43
(http://ivo.bg/)

Не чичо от СЕМ, а чичо Сам да дойде, няма да спаси медийната свобода

В интервю за БНР шефът на ”Репортери без граница” Оливие Базил повтори днес, без да споменава имена ( защото тук трябва да се спазва конспирацията поради опасност от репресии срещу споменатите имена), онова, под което се подписах с името си по повод доказателствата, получени от мен в хода на разяснителната кампания за ядрения референдум: в България има черни списъци за журналисти.

Повод за интервюто е новият пореден срив на свободата на словото в България, регистриран в годишния доклад на „Репортери без граница”. Низходящата тенденция е трайна и бележи пропадането всяка година след 2006-та, т.е. сривът съпътства европейския възход на България и нейното приемане в ЕС през 2007-ма. И е особено забележим и забележителен при управлението на партията, която претендира да развива България по „европейски”, но я дърпа надолу по отношение на свободата на медиите в компанията на страни от т.н. трети свят.

Опит да обясни необяснимата връзка между нашата европеизация и африканизацията на качеството на свободното слово тук направи тази сутрин в националния ефир председателят на СЕМ Георги Лозанов. За моя изненада той изтъкна аргумента, че тази тенденция била следствие от медийните корпоративни войни, които, според мен следствие от цялостната картина на властовите битки за овладяването на медиите, а не причината за тях.

Георги Лозанов обаче каза и нещо много вярно, хващайки журналистическия бик за опашката ( доколкото рога не му останаха): че не може журналистите да бъдат глобени от СЕМ за това, че не се борят за свободата си. Звучи като нескромен упрек, когато го напиша аз, но плющи по особен начин от устата на единствения началник в държавата, който олицетворява опитите по закон да бъдат регулирани междумедийните отношения поне в областта на електронните медии. Шокиращо е, но е вярно и е на ръба на „подстрекателството” към бунт.

Спокойно, такъв не се предвижда! За целта на пазара на журналистически души играят едни пари, определени за тази цел. Истинският регулатор на този пазар не е СЕМ, нито чичо Сам, а една банка, захранвана с държавни средства, която пазарува де що е готово да се продаде за целите на усмиряваната от поне десетилетия опърничава журналистика.

Едно от лицата на тази търговия днес се озъби самодоволно усмихнато от екрана на официозната ТВ 7 , подигравайки се с твърденията за спад в свободата на свободното слово. В разговор с вътрешния министър Цветанов в стил „ вие искате да ви попитам, аз козирувам”, водещият Бареков не само оспори основанията за „оплакванията” за липсата на медийна свобода у нас, но и даде „чуден” пример за обратното.

Телевизионният говорител на властта ( който преди два дни в друг разговор- с професор Кортенска, се самообяви и за „литератор”!) тържествено зададе „неудобен въпрос” на Цветанов, който наднича зад въпросната банка и цялата схема за медиен контрол по схема, наследена от предишното правителство. Попита го какво да правят гражданите, които забележат полицейски автомобили без винетки- това попитал зрител по телефона. Министърът предложи бдителните граждани да му звънят лично в такива случаи. Бареков така се въодушеви от благоволението на шефа, че го обяви за доказателство срещу оплакванията за липса на свобода на словото в държавата.

Така че, както виждате и четете, пропадане на медийната свобода у нас няма. Който чуе някой да се съмнява в това, да звънне на полицейския шеф на България или на някой от обслужващия му персонал, който непременно ще му предаде оплакването. Само не забравяйте да предадете адреса, егенето, пръстовите отпечатъци и ДНК мат’рял от клеветника, защото нашата полиция не винаги успява да залови на мига вредителите, които злословят срещу процъфтяващата ни свобода.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване