02/12/13 11:03
(http://ivo.bg/)

Защо допуснахме “аз съм българче” да зазвучи като “аз съм антисемитче”

Германия винаги е била против разглеждането на Хизбула като терористична организация. След посочването й обаче от българските власти като замесена в атентата в Бургас, водещи германски политици настояват тъкмо за това.
Само няколко дни след встъпването си в длъжност новият американски външен министър Джон Кери отправи призив към приятелите си от другата страна на океана: “Призоваваме партньорите си в Европа да предприемат незабавни действия срещу Хизбула”. Кери реагира по този начин на заключенията на българската комисия, че зад атентата в Бургас миналото лято стои радикалната ислямистка групировка Хизбула.
За Кери това бе повод да поднови отдавнашното искане на Съединените щати и Израел към европейците, които отказват да включят ливанското шийтско движение в списъка с терористичните организации. Най-силен отпор в това отношение досега даваха Франция и Германия.
Новата германска позиция
Аргументите за това бяха, че макар и с военно крило, все пак Хизбула представлява легитимна политическа сила и дори е част от ливанското правителство. Евентуалното й включване във въпросния списък се свързваше както с опасенията от дестабилизация на Ливан, така и с възможни актове на отмъщение спрямо Европейския съюз.
Най-малко последната част от аргументацията изглежда оправдана, защото ако заключенията на българските власти се потвърдят това ще означава, че Хизбула вече убива хора и на територията на Европейския съюз. “Ако бъде доказано, че Хизбула носи отговорността за атентата в България, ще поискам от Европейския съюз да даде ясен знак и да включи Хизбула в списъка с терористичните организации”, казва пред Ди велт председателят на външнополитическата комисия в Бундестага Рупрехт Поленц. Само така службите ще могат да предприемат съответните действия срещу Хизбула, подчертава представителят на ХДС.
Как да бъде неутрализирана Хизбула?
Ако обвиненията от България се потвърдят, трябва да има и съответните последствия, смята и външнополитическият говорител на Партията на свободните демократи Райнер Штинер: “Ако се докаже, че Хизбула и нейното ръководство активно планират и провеждат терористични нападения, то групировката трябва да влезе в списъка на терористичните организации”. Според Штинер това няма да навреди на политическите отношения с партията Хизбула.
Преди това и външнополитическият говорител на ХДС/ХСС Филип Мисфелдер настоя: “Европейският съюз трябва да действа и да използва инструментите за класифициране на Хизбула като терористична организация. Което означава да бъдат разкрити и неутрализирани всичките й персонални и логистични мрежи в рамките на Европейския съюз.” Мисфелдер е на мнение, че включването на Хизбула в списъка ще засегне милициите в най-чувствителната им част, тъй като по този начин едновременно ще бъдат замразени сметките й, а финансовите трансфери към Европа ще секнат. “По този начин Хизбула ще бъде лишена от финансовата си база за следващи терористични актове”, убеден е Мисфелдер.
В очакване на 18 февруари
Най-сдържана е позицията на социалдемократите. От тяхно име външнополитическият експерт Ролф Мютцених призовава за бързо приключване на разследванията. “Споменатото от българския вътрешен министър “обосновано предположение” трябва да бъде подкрепено от доказателства, които да издържат пред съда, включително конкретното назоваване на извършителя, на организаторите на атентата и на неговото протичане”.
И Мютцених е на мнението, че оттам нататък трябва да има юридически и политически последствия, което съвпада и с позицията на федералното външно министерство. Оттам заявиха, че “обвиненията могат да бъдат проучени внимателно едва след предоставянето на окончателната информация от българските власти”.
Това се очаква да стане още на следващата европейска среща на 18 март в Брюксел. Тогава българският външен министър Николай Младенов ще предостави на европейските си колеги подробности за резултатите от разследването на атентата. Германския външен министър Гидо Вестервеле е категоричен, че ако след две седмици българите предоставят доказателства, които биха могли да издържат пред съда, то Германия ще трябва да поиска включването на Хизбула в списъка с терористичните организации. ( Дойче веле)
Как стана така, че в българската публичност взеха връх внушенията, че България е трябвало да си замълчи или най-малкото, че проговарянето по темата е плод на „чужди интереси”?
Новината днес е, че ще чакаме на 16-ти февруари по въпроса да се произнесе на митинг в Бейрут лидерът на шиитската организация шейх Насрала.И понеже отсега може да се каже, че той няма да каже друго, освен че организацията му е невинна, трябва да се запитаме на чия страна ще застане т.н. обществено мнение в България. Защото за правителството е ясно, то вече се произнесе, но изпадна в положение да се оправдава за позицията си.
Много са въпросите, но избирам да извадя пред скоби отново вече загатнатият акцент: не е ли интересно, че в атмосферата на медийна сервилност към властта медийната кампания този път е с обратен за нея знак?
Но не само властта, всички трябва да се запитаме, защо в рубриката „най-харесван коментар” в един от най-посещаваните новинарски сайтове на български език на първо място е класирано възклицание, според което България не е трябвало да посочва „Хизбулах” „заради едно еврейче”. Няма да влизам в спор нито по отношение на „еврейчето”, нито на подтекста. Обаче смятам, че има нужда от пропуснатия явно разговор за ценностите, които се о(т)глеждат тук в огледалото на едно „българче”, което не звучи нито като „американче”, нито като „европейче”, а като „антисемитче”.
Какво ли ще стане от него като порасне?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване