02/15/13 05:43
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЕНЕРГЕТИКА ЗА ИДИОТИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Улични протести срещу високите сметки за електроенергия избухнаха през последните дни в България. Издига се искане за национализация на трите енергийни дружества, които бяха приватизирани едва преди десетина години, на места се стигна до прояви на вандализъм и сблъсъци с полицията.

- Пламен, какъв точно е поводът за протестите през  последните дни? Колко масови са те и дали някоя политическа сила стои зад тях?

- Поводът са наистина високите сметки за ток, получени от гражданите, Фили, но исканията на протестиращите отиват далеч отвъд това. Те включват национализация на електроразпределителните дружества, търсене на отговорност за незаконните договори в енергетиката, токът, произведен от АЕЦ „Козлодуй”, който е най-евтин, да се продава само на вътрешния пазар и други. Първите протести бяха миналата неделя в 15 града. Оттогава те продължават всеки ден в големите градове и се очаква кулминацията да е в края на тази седмица. Донякъде спонтанни, донякъде организирани през Интернет, към протестите бързо се залепиха националистически организации като Атака и ВМРО. В тълпата се появиха лумпени или провокатори, чиито действия доведоха до сблъсъци с полицията, която пък отговори по характерния си невъздържан и непремерен начин. Например – полицията успя да бие и арестува невинни хора във Варна, но вече трети ден не успява да залови вандалите, които запалиха две коли на австрийската компания EVN, енергийното дружество със седалище в Пловдив.

- Пламен, сякаш отношението ти към протестите не е еднозначно. В края на краищата – имат ли протестиращите право да са недоволни или не?

- Не съм сигурен, че когато улицата заговори по този начин, Фили, логическите доводи вече имат значение. Но все пак да опитаме да отсеем плявата от зърното. Що се отнася до самия проблем с високите сметки, протестите не само имат основание, а и много закъсняха. Не е естествено, особено в зима без големи и дълги студове, ако си имал за декември сметка от сто лева, за януари тя да е двеста. И няма как да е истина това, в което компанията EVN ме уверява чрез официална касова бележка – че на 31 декември електромерът ми е имал еди-каква си показания. Просто на 31 декември нито един инкасатор не проверява електромери. И още много подобни детайли има, Фили, които карат хората да смятат, че някой ги прави на идиоти. А това ги вбесява, буквално. Така че те са прави да протестират. Друг въпрос е, че в емоционалния си устрем стават лесна плячка на политически магьосници, които ориентират протеста им в безумна посока.

- Какво имаш предвид, като наричаш посоката на протеста „безумна”?

- Най-вече искането за национализация на енергийните дружества, което все повече излиза на преден план и прави нещата да изглеждат предизборни. До вчера то се споделяше, по съвсем ксенофобски начин, само от откровени националисти, но вече не е така, след като лидерът на БСП Сергей Станишев обеща ако левицата дойде на власт, веднага да извърши такава национализация. Емоцията на хората обаче ги кара да забравят някои неща, Фили. Първо, че преди 10  години, когато държавата още си беше собственик, надутите сметки за ток, мошеничествата и корупцията не бяха по-малко от сега. Тоест, за решаване на проблемите е необходим комплекс от мерки, не просто прехвърляне на собствеността. Второ, забравя се, че частната компания може да бъде контролирана, ако не пряко от самите граждани, то от закона и държавната машина, докато ако самата държава е собственик, нея няма кой да я контролира. Трето – живеем в 21 век. Както каза вчера финансовият министър Дянков, никой не може да си позволи да говори за национализация, защото оттам до разговорите за ГУЛАГ има само крачка. Четвърто, цялата вина за състоянието на енергийната система се хвърля на сегашното управление, а хората и партиите, които реално носят най-голямата отговорност, са сред най-активните критици.

- Пламен, това означава ли, че според теб правителството на ГЕРБ няма вина за ситуацията?

- О-о, далеч съм от тази мисъл, Фили. ГЕРБ имат своята вина. Те не предприеха стъпки да разбият монополите в енергетиката, както впрочем, и в други сфери на българската икономика. Просто така им е по-удобно да управляват, но с това не правят изключение от всички досегашни правителства. ГЕРБ не контролираха адекватно операторите и не изиграха правилно ролята си за постигане на баланс между икономическите апетити и обществения интерес при ценообразуването в енергетиката. Това е защото, пак както всички досегашни правителства, и те са етатично настроени, тоест, поставят интереса на държавата над интереса на гражданите. Те също така не бръкнаха чрез здравата ръка на закона по-дълбоко в далаверите на тъй наречената енергийна мафия, която е една от най-силните в България. И още много други грехове имат управляващите от ГЕРБ. Но от друга страна съм сигурен, че не точно те трябва да бъдат обвинявани, както направиха онзи ден двама бивши министри от Тройната коалиция, че водят политика в интерес на частните чужди монополисти – доколкото трите енергийни дружества имат печалби от стотици милиони на година, а държавната Националната електрическа компания, собственик на голяма част от преносната мрежа, е на загуба с два милиарда лева. Просто някой трябва да напомни на бившите министри Петков и Овчаров, че само по онези задкулисни споразумения, които точно Тройната коалиция сключи с руснаците за АЕЦ „Белене”, НЕК се оказа задължена с над милиард и половина лева. И още много подобни примери могат да се дадат, Фили, които показват, че и в този случай  прави са не онези, които крещят най-силно.

- Добре, Пламен, но имат ли управляващите от ГЕРБ възможност да вземат бързи и адекватни мерки не просто за потушаване на протеста, а и за промяна в системата?

- Струва ми се, че в момента те правят каквото могат, Фили, или поне демонстрират желание, макар закъсняло, да го направят. Спешно смениха шефа на държавния енергиен регулатор, отговорен за редицата проблеми с цените и липсата на антимонополни действия. Министърът на икономиката Делян Добрев заговори както за спешна нужда от промени в системата за ценообразуване, така и за технически мерки, които да намалят възможността на монополистите да изкривяват действителността. Започват прокурорски и данъчни проверки в енергетиката. Говори се и за промени в законодателството, които да задълбочат възможностите за контрол и въздействие върху произвола на монополите. Всичко това са стъпки в правилна посока, макар да не е ясно доколко последователно ще бъдат приложени. А също – дали заради съпротивата на енергийната мафия ще успеят да заработят и кога ще се усети ефектът от тях. Така че от гледна точка на редовия потребител на електроенергия в България, Фили, едва ли може да се очаква времената скоро и рязко да се подобрят.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване