02/15/13 17:14
(http://ivo.bg/)

Нахамасено интервю

Исмаил ал Ашкар: България дава знак на ЕС да извади “Хамас” от терористичния списък
15.02.2013 12:04; Гeорги Милков


С Исмаил ал Ашкар от ръководството на съпротивителното движение в Газа разговаря Георги Милков

- Г-н Ал Ашкар, как “Хамас” се озова в България и каква е целта на визитата ви?
– Дойдохме от името на нашата парламентарна група, като истински представители на палестинския народ, по покана на Центъра за близкоизточни изследвания.
Трима депутати сме и един представител на медиите. Аз съм зам.-председател на парламентарната група, Салах ал Бардауил е говорител, а Мушир ал Масри отговаря за въпросите на палестинските политически затворници в израелските затвори. Носим със себе си болката на палестинския народ от несправедливата обсада на ивицата Газа, нехуманното отношение към палестинците на Западния бряг и това, на което са подложени мюсюлманските и християнските светини в Ерусалим. Дошли сме да говорим за всичко това, както и за положението на нашите другари в израелските затвори.
– Какви срещи имате тук?
– Ще говорим както с официални представители и депутати, така и с неправителствени организации, на които да обясним ситуацията. Имаме и дискусия в парк-хотел “Москва” по всички тези проблеми – незаконните поселения в палестинските земи и войните от 2008 и 2009 г., както и за събитията преди няколко месеца в Газа.
– Имате ли очаквания от официалната българска държава и наистина ли за първи път ви приемат на територията на ЕС?
– Това е втората ми визита в европейска страна. Първата беше в Швейцария през март 2012 г., където изнесох лекция в ООН за правата на палестинците. Ние разглеждаме България като врата към Европа. Вие сте държава, която е приятел на Палестина, затова можете да предадете нашия глас към останалата част на ЕС. В Газа сме се срещали с десетки представители на Европейския парламент, защото имаме и други приятели в ЕС. Дори сме ги приемали в сградата на Законодателния съвет в Газа. А скоро ще имаме покана да ги посетим и в Брюксел. Но сега разчитаме на България да предаде до всички краища на Европа за нашите проблеми. При посещението ми в Швейцария миналата година имаше голям натиск и съпротива от Израел и лично от Нетаняху. На място натиск имаше и от израелския и американския посланик, но швейцарското правителство отказа да реагира на тези нападки. Аз влязох с официална виза в Швейцария, а не нелегално и затова правителството там отблъсна натиска от тези външни сили.
– Тогава влязохте в Швейцария с шенгенска виза, издадена в Тел Авив, доколкото знам, с нея ли дойдохте и сега в България?
– В България също влязохме през вратата, както се казва, а не през оградата. Тук съм с официално издадена българска виза, за което съм много благодарен на българските власти и на българския народ, който винаги ни е подкрепял. Не забравяйте, че ние сме депутати, които представляват палестинския народ, а не някоя друга страна.
– За новината за пристигането ви в София чужди медии обявиха, че България е първата страна от ЕС, която приема делегация от “Хамас” – организация, смятана за терористична в Европа.
– Не може да се нарича терористична организация едно национално освободително движение, което е подкрепено от по-голямата част от палестинския народ. Според закона ние сме легитимен защитник на правата на палестинския народ. “Хамас” има депутати и всъщност нашата парламентарна група е най-голямата в палестинския парламент. Популярността ни е сред хората, палестинците в по-голямата си част ни подкрепят. Затова този, който набеждава “Хамас”, че е терористична организация, все едно набеждава палестинския народ за терорист. Това е нечестно!
Надяваме държава като вашата, която се слави като демократична и независима, да не се поддава на външен натиск от Израел или САЩ. Ние нямаме вражески отношения с евреите или пък с християните. В нашата група дори има християни, защото сме движение, което вярва в добрите отношения. Не се бъркаме в работата на нито една държава и не изнасяме конфликта ни с Израел извън рамките на Палестина по никакъв начин. Вярваме в мира и в правото на всяка държава да управлява вътрешните си дела. В момента сме в процес, чиято цел е да постави край на вътрешнопалестинското разделение и да се създаде правителство на единството. Затова сме тук в София – перлата на Европа и столица на независима и демократична държава. Дойдохме като пратеници на палестинския народ и благодарим за подкрепата.
– Щом чакате покана и от Брюксел, посещението ви в България изглежда като стъпка към евентуалното изваждане на “Хамас” от списъка с терористични организации на ЕС?
– Да, смятам, че това е точно такава стъпка в правилната посока. Историята ще регистрира, че България е имала принос към това, защото това посещение може да се смята за подкрепа към палестинския народ и усилията му да получи правата си. Ще кажа много ясно и стоя отговорно зад тези си думи – всички европейски страни са във връзка с “Хамас”, но имат нужда от някого, който да даде знак и да позвъни на вратата. Да удари звънеца, така да се каже. Явно сега България е тази, която звъни на вратата.
– Ще се хвана точно за тези ваши думи, за да ви кажа, че преди седмица България беше тази, която позвъни на вратата на ЕС, за да бъде вкарана “Хизбула” в списъка с терористичните организации, обвинявайки я за атентата в Бургас миналата година.
– Винаги съм смятал, че не можеш и не е честно да осъдиш някого, без да имаш пълната информация. Мисля, че българският парламент трябва да даде своя глас и да каже кой точно е участвал в операцията, след като разгледа всичко по случая. Ако обаче политическите обвинения вече са били готови и е трябвало просто да бъдат изнесени извън страната, това вече е друг въпрос. България трябва да продължи да бъде в добри отношения с Арабския свят и в частност с Палестина, защото в това се състои защитата на интересите както на българските, така и на палестинските и арабските. Подкрепяме усилията на България да е силна и демократична страна и да има думата в това, което се случва в Близкия изток. Ние наистина ценим българите и българската подкрепа за палестинската кауза.
– Какви са сега отношенията между “Хамас” и “Хизбула”, защото, ако преди време ви обединяваше общата борба срещу Израел, след конфликта в Сирия позициите ви поеха в различни посоки?
– Няма съмнение, че отношенията между “Хамас”, “Хизбула” и Иран са се повлияли от случващото се в Сирия. “Хамас” подкрепя народите, а не правителствата и режимите, които не работят за правата на собствените си хора. Въпреки това поддържаме балансирани отношения с “Хизбула”, както и с Иран и арабските страни. Не се бъркаме в проблемите на нито една от тези страни. Единствената цел и грижа на “Хамас” е извоюване на правата и свободите на палестинците. Ние не обожаваме кръвта, насилието и войните. Напротив, ако имаше други начини да получим и да отстояваме правата на палестинците, щяхме да се възползваме от тази алтернатива.
– Може ли да се каже, че има такъв ангажимент – Европа да извади “Хамас” от списъка с терористичните организации, но да вкара “Хизбула” в същия този списък?
– Това е политическият прочит, но аз не мога да говоря нито от името на Европейския съюз, нито от името на “Хизбула”. ЕС трябва просто да приложи принципите за спазването на човешките права, правото за самоопределение и независимост – все неща, които Европа е разписала в своите фундаментални разпоредби. Защото палестинците понесоха много несправедливости през годините и първопричината за това може да се търси в Европа и най-вече във Великобритания. Това, което се иска от ЕС, е да забележи най-сетне истината, да подкрепи палестинците и да сложи край на неправдата. Историята ще запише всичко това. Нашата надежда като палестинци е да живеем като достоен народ, както живеят българите, както живеят останалите народи. В Европа има разумни и свободни страни, които уважават демократичните принципи и имат своите интереси в Арабския свят. Моментът на истината ще дойде и “Хамас” ще бъде изваден от този списък. И това ще стане много скоро, надявам се.
– Казахте, че по време на визитата в Швейцария е имало натиск, а сега усетихте ли нещо подобно заради присъствието си в България?
– Досега не съм чул нищо подобно”.

———————————————————————————————–
Това интервю на Георги Милков от в. „24 часа”, както се вижда от часа на публикуването в сайта на изданието, предхожда експулсирането на интервюирания и неговите спътници от ХАМАС от България няколко часа по-късно.
Интервюто като жанр по принцип означава редуване на въпроси и отговори. Освен ако жанрът е малко сбъркан, както твърде често, уви, се случва в многострадалните български медии, в които страданията биват различни: едни страдат от липса на достойнство, други от недостиг на професионализъм, на трети все не им стигат парите за поръчковите материали. Има и четвърто: по отношение на четвъртата власт има добре изпитани тарифи и мурафети, чрез които да бъде постигнат желаният ефект на поръчителя.
След това обобщение, да се върнем конкретно на интервюто. То е вероятно от онези постижения, които влизат в графата „борба за плурализъм на мненията” с цел да се чуе гласа на угнетените. Това само по себе си е не просто правилно, но дори и похвално. Нищо, че същият вестник така и не даде думата например на угнетените български журналисти, подритвани от властелини на медиите, като обслужвания от вестника президент Георги Първанов. Но за това, ще се съглася персонално, Жоро Милков не е отговорен- не би могъл, дори и случайно да е поискал, да се пребори с диктатурата на своята началничка Венелина Гочева, която не само не се срина заедно с тиража на поверения й вестник, но вече служи самоотвержено на „новата власт” на Бойко Борисов, който дори я повиши. Неговите медийни началници, боравещи с банкерски пари, я направиха началник и на другия всекидневник-близнак по генетична линия вестник „Труд”. Така е с верните слуги(ни)!
И все пак, когато човек се бори за правдата трябва да има куража да зададе поне един неудобен въпрос на интервюирания, който сипе подмазвачески квалификациии към България като „перлата на Европа” за благодарност, че тук ( за сметка на съюзническите ангажименти на София) му е организиран пробив в страна от ЕС. Само часове по-късно от името на неговата ХАМАС вече валят обиди в международното медийно пространство към същата тази България като държава, която служела на израелските интереси, защото си е позволила да експулсира нахамасените посетители от Газа.
И понеже ми е искрено неудобно да навлизам в подробности относно това как би трябвало да изглежда едно такова интервю на опитния познавач на арабската тематика, като автора, ще си позволя само една конкретна забележка: трябваше ли да представителят на ХАМАС да бъде оставен да говори от името на палестинския народ ( без дори да бъде попитан защо ХАМАС се разправи зверски със своите сънародници от Фатах, когато ги прогони от Газа през 2007 г.), при положение, че палестинската автономия има признат от България авторитет в лицето на палестинския президент Махмуд Абас и неговата администрация в Рамала на западния бряг на река Йордан. „Пропускът” на тази „подробност” прави интервюиращия съучастник с пропагандата на ХАМАС в извършените от нейните екстремисти ексцесии срещу други палестинци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване