02/17/13 19:35
(http://ivo.bg/)

Шоуто “Къртицата” абортира с риалити бунтовете, които я осветиха

На повърхността е жега, а отдолу някой се крие от светлината. Що е то?

Това е реалити шоуто „Къртицата”, което ни обещават от официозната телевизия ТВ 7, планирано в рамките на предизборната кампания, но започнало днес преждевременно. Защото се роди бунт, от който къртицата Бойко Борисов се крие.

Нали ни “дава” лично ( заплати, пенсии и т.н.)? Нали ни строи лично- магистрали, спортни зали, музеи? Къде е сега лично да се изправи срещу протестиращите, които негодуват срещу монополите в монополизираната от личното му мнение държава? Или както обикновено няма лична вина за проблемите, а само лични заслуги за откриването на обекти, строени с държавни пари и европейски подаяния?

„Бунт” на езика на почти обожествяваната от нашия премиер Ангела Меркел, т.е. на немски, означава „шарен”.Такъв е и миксът на участниците, аргументите и мотивацията им да се появят днес, 17 февруари 2013 г. на протести по улиците в десетки български градове.

Миксът в в бунтовната смес, плиснала по улиците, е като онзи, който формира сметките за ток от различни  производители и посредници- не можеш да му „хванеш края”. Опитах се да усетя атмосферата му, като се смесих с протестиращите в София и получих представа за шарените компоненти.

Един ехиден другар настоя да ми внуши мъката си по Тодор Живков. Трябва да скърбиш за него, каза той и направи красноречивия жест на вилицата върху гърлото, с което илюстрира злорадството си от нерадостната ситуация, извадила толкова хора на демонстрацията. Но беше интересно, че се опита да ме придърпа настрана, за да ми чете лекцията си, от което си извадих извода, че се притеснява да не бъде чут от гневните демонстранти. Злополучният агитатор се оттегли след като му припомних за режима на тока при Живков, като и за режима върху свободата на пътуване, върху свободата на протестите, върху свободата на говорене, на бърсане с вечно липсващата тоалетна хартия и други дефицити по времето на онзи режим, когато за несъгласие с всичко това биваха осъждани хора на затворнически режим.

Цигани ми стиснаха ръка. Други ми намекнаха, че циганите са виновни преди всичко, защото не си плащат тока.

Гражданин се поинтересува какво мисля аз, като „човек на символите и думите”, за символиката жандармерията да спре протестния поход тъкмо пред сградата на СДС на ул. „Раковски”, пред която видях най-острата конфронтация между униформените и разнородните (протестиращи). Беше ми на езика да му кажа, че тъкмо утайките от СДС в тази сграда съчиниха публичния компромат за солидарната вина за днешната електроскъпотия на своя някогашен премиер и партиен водач Иван Костов, но понеже не ги видях да тържествуват от прозорците и публично да приемат овациите от името на обслужената от тях ГЕРБ, в полза на която се опитаха да прехвърлят горещата отговорност другиму, реших, че и те се крият като Борисов зад кулисите на абортиралото шоу „Къртицата”.

За преобладаващите в този микс поздравления, ръкостискания и коментари няма да разказвам. Те не са интересни за споделяне, защото не ми се виждат „новина”. Но си помислих: би ли се осмелил в това множество от бунтовни страсти да се гмурне един Бареков, който се полива с шампанско за 300 евро бутилката в скъпи европейски курорти в компанията на синчета на олигарси и нагло се хвали с това в социалните мрежи?

Къде ли е се крие сега този трибун, барикадиран зад трибуната от пачки, която му изградиха, за да брани от народното недоволство властта? Ако изобщо снизходи да се „миксира” с протестиращите, вероятно ще му се наложи да си сложи перука и изибщо да се дегизира до неузнаваемост.

Идват трудни времена за къртиците, които ще бъдат осветени от високото напрежение на късото съединение, което прави силата.

Р.S. Ако искате вярвайте, но получих предложение да стана участник в шоуто „Къртицата” срещу някакви много големи пари, както ми беше казано авансово в разговора по телефона. Пробват ме. Ако бях налапал изкушението, нямаше да четете този текст. Предпочетох да си остана на светло.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване