02/18/13 16:01
(http://mamamemi.com/)

Открит урок по безопасен интернет

В седмицата на безопасния интернет за деца Фондация „БГ сайт” проведе открит урок в рамките на кампанията си „Сърфирам безопасно” в училището на дъщеря ми – 7-мо СОУ „Найден Геров”, Варна. Това е информационна кампания, насочена към децата между 1 и 4 клас, техните родители и учители. Изборът на училище не бе случаен, разбира се, като свръзката логично бях аз. Инициатор бе чудесната Жюстин Томс в качеството си на основен двигател на фондацията, а основен спонсор - Алфа Банк.

В актовата зала на училището, пред около 60-70 деца наведнъж, Жюстин и двете млади дами, представители на спонсора, дошли специално за това от София, проведоха три последователни открити урока в следния формат – след влизането на децата и укротяването им по местата следва представяне на гостите и темата. После се пуска 20-минутно филмче за ежедневието на един петокласник и как той се справя с компютъра. Накрая идва повтаряне на най-важните правила от филмчето и кратка дискусия с децата по въпроса.


alt


Училището ни не е безразлично към темата, понеже психоложката г-жа Банова е разработила проект точно по безопасно използване на интернет още преди няколко години. Така още на първата родителска среща родителите на първокласници получават диск с указания и книгоразделител с правилата.

Въпреки това, второкласниците от първите два „урока” не бяха съвсем наясно с темата и мисля, че научиха доста полезни неща. Филмчето, подготвено от Фондацията, започва с близък кадър на боси крачка с мърдащи пръстчета на симпатичния лирически герой Илия. Децата неизбежно избухват във весел смях и после лесно възприемат важните интернет правила от рода на използване на компютъра не повече от час на ден, пазене на всички пароли и лични данни в тайна, освен от родителите, избягване на качване на собствени снимки, никакви контакти с и мейли от непознати и т.н. Третокласниците вече бяха доста по в час и с тях се получи много интересна дискусия, като всеки искаше да каже мнение и да даде личен пример.


alt


Въпреки че Жюстин проведе цели три последователни урока, от събитието успяха да се възползват само вторите и половината от третите класове. Интересът беше голям, отношението на училището в лицето на директорката към гостите и темата – топло, а забавлението на децата – голямо. Накрая всички получиха красиви шарени книжки с ясно описаните и лесно запомнящи се правила, а от Алфа Банк им раздадоха страхотни подаръчета – малки цветни моливи в дървена кутийка също с формата на молив.


alt


Благодарим и успех, винаги сме насреща за помощ и подкрепа! Интернет може да бъде прекрасно място и за деца, стига да се ползва умерено, разумно и под любяща родителска опека...



Публикувана на 02/18/13 16:01 http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=8288
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване