02/18/13 06:07
(http://socialevo.net/)

Използването на географските означения на Twitter и Flickr върху картата на света

Europe-Big-750

Съществуват две фини сили, който трябва да бъдат картографирани: първата от тях е различния начин, по който интернет компаниите се разпространяват, а втората – огромното несъответствие между това как туристите и местните хора виждат даден град, споделя Co.Design.

Картата, която виждате по-горе, не е снимка на земята, разгледана от космоса. Напротив, на нея са представени всички туитове и снимки, качени във Flickr.  Самите карти са създадени от Ерик Фишер, който е нещо като картографски учен. Преди това той е създава карта на расовото разделение между хората и карта, показваща географските означения на Flickr. Но този път, той изобретява ново ниво на прозрение и обогатяване чрез резултатите от картографирането на Flickr и Twitter един срещу друг.

В най – основна степен имате карта, показваща доста различни начини, по които Flickr и Twitter са се разпространили по света. Отделете минутка, за да разгледате тази карта на Америка, където използването на Flickr е изобразено в оранжево, а употребата на Twitter е показана в синьо:

И ето сравнение с Европа:

:

Забелязваме, че Flickr е навсякъде, докато Twitter все още се придвижва бавно, обхващайки определени участъци земя – по-специално тези на източното крайбрежие на Съединените щати. Вероятно сте очаквали, че картите на Twitter и Flickr се припокриват доста добре, тъй като и двете социални мрежи си служат с аудитория, обвързана с технологичните устройства. Това не е вярно и съществуват няколко причини, които доказват твърдението.

Първо, Twitter е основан през 2006 година и е около две години по-млад от Flickr. Но след пускането си, Twitter масово започна да се използва, така че истината явно не се крие в растежа и зрялостта на двете социални мрежи. Защо Twitter се разширява по-обособено, а използването на Flickr се появява внезапно и равномерно по целия свят?

Предполагайки, че данните на Фишер са пресни, не трябва да забравяме, че Flickr е преди всичко услуга. Ако направите снимки и искате да ги качите в интернет, ще намерите еднакво приложение на Flickr без значение къде се намирате по света, или на какъв език говорите. В резултат на това, употребата на Flickr може да улови навсякъде, независимо от социални връзки. 

Контрастно на Twitter. Twitter е платформа за разговор. Склонни сме да разговаряме с хората, които познаваме – и това да бъдат хората, които живеят близо до нас. Независимо от глобалния обхват на Twitter, социалните мрежи все още се определят от физическа близост. Ако някой технически социолог беше хвърлил поглед върху разпространението на Flickr и Twitter, вероятно щеше да откриете, че този изключително важно разграничение, определено от моделите на растеж на всяка услуга. Растежът на Flickr може да се представи по-скоро като гъбите, растящи навсякъде в гората, докато Twitter повече наподобява на разпространението на вирус.

Но това не е всичко! Картите на Фишер разкриват съвсем различно описание, когато се вгледаме отблизо в тях. Ето картите за Сан Франциско, Ню Йорк и Токио:

Таговете на Twitter и Flickr отново не успяват да се припокрият. В тези три града, очевидно не става дума за това до колко навлиза всяка от двете услуги: и двете са много популярни. Но географски не се припокриват, защото местата от които хората правят снимки, не са същите като тези места, от които хората пускат туитове. Това означава, че хората правят  снимки от туристически дестинации, докато останалите хората туитват от мястото, където живеят.

снимки: Eric Fischer

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване