02/19/13 13:14
(http://socialevo.net/)

Microsoft срещна Софийския университет

Microsoft срещна Софийския университет

Днес президентът на  Microsoft International – Жан-Филип Кортуа – се срещна с български студенти в Софийския Университет. Темата на събитието беше Възможностите за образование и предприемачество на Microsoft YouthSpark“.

Сред официалните гости бяха още посланичката на САЩ у нас – Н.Пр. Марси Рийс, както и изпълнителният директор на Microsoft България – г-н Георги Ранделов. Домакин бе ректорът на Алма Матер – проф. дин. Иван Илчев, който приветства гостите за добре дошли и освен предизвикателствата пред младите хора, изтъкна отличията на студентите, както и челната 1-ва позиция на университета в Рейтинговата система за висшите училища в България.

посланичката на САЩ у нас – Н.Пр. Марси Рийс, както и изпълнителният директор на Microsoft България – г-н Георги Ранделов.

Главна тема на дискусията беше предизвикателството пред младите в намирането на работа и възможностите за развитие, чрез насърчаване на предприемачеството и образованието. Основната цел на програмата Microsoft Youthspark е справянето с младежката безработица (хора до 29 г.), която е в пъти по-голяма от тази при по-възрастните. Компанията е планирала в рамките на три години по един или друг начин да бъдат интегрирани 300 милиона младежи от целия свят. Онлайн платформата предлага най-различни възможности за обучения, стажове, конкурси за проекти и други дейности, подкрепящи професионалното развитие на студентите. Подробно описание на различните програми може да намерите тук.  

 По време на срещата г-н Кортуа и г-н Ранделов връчиха и грант на стойност 49 200 щатски долара на д-р Ралица Ганева, която представлява Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – FEBA Alumni. Финансирането се осъществява по програмата YouthSpark за проекта на FEBA Alumni – “Кариера в ИТ” (CareerIT), който цели да усъвършенства уменията на 13 000 ученици от селски и отдалечени райони в България.

грант на стойност 49 200 щатски долара на д-р Ралица Ганева

Студентите имаха възможността да получат информация и от колегата им Кирил Русев, който е спечелил образователен проект, разработен на базата на компютърни игри, чрез които децата усвояват по-лесно нови знания от различни области. Той, както и всички гости на събитието, отбелязаха, че за постигане на целите си младите трябва да вярват в способностите си и да направят всичко по силите си за реализиране на плановете си. А на хора с желание и идеи Microsoft подава ръка.

Microsoft подпомага българското образование в дългосрочен план и през последните 10 години компанията е инвестирала повече от 2 млн. щатски долара чрез програмата си „Партньори в познанието“ и други съпътстващи инициативи.

Медийни партньори на програмата YouthSpark в България са SocialEvo.net, Капитал Кариери, investor.bg, teenproblem.net, както и jobs.bg. 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване