02/21/13 17:06
(http://ivo.bg/)

След 10-ти януари ( 1997-ма) Би Би Си ни забеляза пак

Полезно е да погледнем как изглеждат отвън ( за да не кажа „отгоре”, защото става дума за високата класа на Би Би Си) как изглеждат вътрешните ни проблеми.

Явно сме успели да привлечем вниманието на света. Преди да се появи кореспонденцията на Ник Торп от София, която помествам в превод от сайта БГНЕС, редактор на световната емисия ми се обади и поговорихме доста за моята гледна точка (която няма да преразказвам – тя не се променя в зависимост от събеседника и може да се види в блога ivo.bg).

От Лондон искаха да знаят доколко необичайни са сегашните събития в България- май не им се вярваше, че най-заспалото гражданско общество в страна от ЕС все пак се е надигнало.

За мен интересът на Би Би Си ми напомни 10-ти януари 1997-ма година, когато тази световна медия ми оказа честта да започва няколко поредни свои вечерни емисии с мои коментари от София. И си казах: „ пак се класирах(ме)”. Уви!

През погледа на Би Би Си: Референдумът за АЕЦ свали Борисов

Българските депутати гласуваха оставката на министър-председателя Бойко Борисов и неговото правителство. Гласуването откри пътя за провеждането на предсрочни избори, които се очакват през април вместо редовните през юли, съобщава Би Би Си.
Изненадващата оставка на Борисов последва след масови улични протести срещу високите сметки за ток и строгите мерки за икономии. Росен Плевнелиев ще трябва да назначи временно правителство, което да управлява страната до провеждането на предсрочните избори.
Тълпа протестиращи скандираха в подкрепа на Борисов, докато той напускаше сградата на парламента – в рязък контраст на гнева по улиците през последните десет дни, коментира Ник Торп от Би Би Си в кореспонденция от София.
Но местните коментатори са до голяма степен единодушни, че оставката задълбочава, а не разрешава кризата, изтъква кореспондентът.
Протестиращите окачествиха като корумпирана и неефективна цялата политическа класа, а не само партията на Борисов ГЕРБ. Изненадващото решение на Борисов поставя България в капана на сътресенията. Той изясни, че неговата партия няма да участва в служебното правителство.
ГЕРБ изостава в проучванията за сметка на опозиционната БСП още преди започването на протестите, припомня Торп, цитиран от БГНЕС.
Интересен аспект от протестите е, че събитията се състоят до голяма степен, независимо от традиционните политически партии и синдикати, отбелязва британската медия. В сърцевината на демонстрациите стоят млади хора, организирали се с помощта на социалните медии като Фейсбук.
Основната тревога в България е стабилността. Изплуват много паралели с 1997, когато правителството на Жан Виденов бяха свалени от улични протести. Част от коментаторите твърдят, че оставката на Борисов има за цел да спести бъдещите щети за управляващата партия, коментира BBC.
Ниски жизнени стандарти
Уличните протести в цяла България, която е най-бедната страна-членка на ЕС, бяха предизвикани от високите цени на тока, но много скоро взеха антиправителствени насоченост.
Премиерът Борисов се опита да потуши протестите с обещанието да намали цените и като уволни финансовия си министър. Той освен това обеща да накаже чуждестранните ЕРП-компании, които според него таксуват твърде много
Но според кореспондента на Би Би Си сблъсъците във вторник са били черешката на тортата. Правителството изгуби подкрепа, след като обърна гръб на плановете си през март 2012 да построи нова АЕЦ в “Белене”, казват англичаните.
Спорният референдум, проведен през януари, по въпроса за изграждането на втора АЕЦ, се оказа невалиден заради ниската активност, въпреки че 60% от гласувалите подкрепиха идеята.
А само допреди седмица Борисов изглеждаше недосегаем, завършва анализа си влиятелната медия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване