02/26/13 21:38
(http://ruslantrad.com/)

Извадки от комюникето на Международната работна група за Сирия, срещнала се в София на 26 февруари

Снимка: mfa.government.bg

Снимка: mfa.government.bg

В София, макар да не се обърна достатъчно медийно внимание на това, се състоя интересна среща, свързана със Сирия и бъдещето на страната. Българското МВнР беше домакин на Международната работна група за Сирия, с представители на различни държави и сирийската опозиция, а срещата се проведе на 26 февруари.

По-долу може да прочетете извадки от Съвместното комюнике на Международната работна група за Сирия, с участието на 56 държави:

(пълен текст, на английски: тук)

Групата се ангажира да пази суверенитета, независимостта, националното единство и териториалната цялост на Сирия. Групата потвърди своята безрезервна подкрепа за законния и легитимен стремеж на сирийския народ за мирно, демократично, плуралистично и приобщаващо общество, и се противопоставя на всяко сектантство или дискриминация на каквато и да е основа, като се ангажира да застане до хората докато техните стремежи бъдат изпълнени.

Групата призова всички страни, които са активни в насърчаването на решението на кризата, да подкрепят тези усилия, които трябва да се основават на принципите, включени в Женевското комюнике от 30 юни 2012 г. и на резолюция 2042 на Съвета за сигурност на ООН. Групата припомни заключенията на председателя на четвъртата на приятелите на сирийския народ, която се проведе в Маракеш на 12 декември 2012 г., и по-специално призива за увеличаване на натиска върху сирийския режим като го изолира от международната общност и го лиши от ресурси, като петрол приходи и активи, използвани за финансиране на убийствата, и призовава за ефективно прилагане и изпълнението на тези санкции като подходящи средства за възпиране на репресиите срещу сирийския народ, за да се сложи край на насилието в страната.

Групата също така отбеляза, че текущата криза продължава да застрашава регионалната сигурност и стабилност и изрази своята загриженост по отношение на въздействието на конфликта в Сирия върху съседните страни. Групата осъди по-нататъшното влошаване на хуманитарната ситуация, призовавайки сирийския режим да предостави пълен и безпрепятствен достъп на цялото засегнато цивилно население до хуманитарна помощ, и призова международната общност да реагира на иска на Организацията на обединените нации и нейните хуманитарни партньори за осигуряване на спешна финансова подкрепа за справяне с нарастващия хуманитарните нужди на сирийското население, както за цивилното население в Сирия, засегнато от конфликта, така и за сирийските бежанци в съседните страни, които носят основната тежест в това отношение.

Групата призова всички членове на международната общност, и по-специално членовете на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, да се вземат бързи, отговорни и решителни действия, включително чрез въвеждане на санкции срещу режима на Асад, с оглед лишаване на режима от ресурси и инструменти, които са от съществено значение за неговата кампания на насилие.

В светлината на целта на Групата за финансово отслабване на режима, тя потвърди, че чрез намаляване на приходите по-рано, получени от износа на петрол и други стоки, замразяването на активите на тези, които участват в подкрепа на репресиите на сирийци и чрез предотвратяване на прехвърлянето на оръжия и друго военно оборудване и стоки на сирийския режим и тези, които се стремят да подкопаят целите на легитимната опозиция, тя има за цел да сложи край на страданието на сирийския народ незабавно.

Групата повтори своя призив към всички държави да наложат ембарго на сирийските петролни продукти и да забранят предоставянето на застраховане и презастраховане за превоз на сирийските петролни продукти. Групата насърчава своите членове да се въздържат от закупуването на сирийски фосфати, значителен източник на приходи за режима на Асад.

В тази връзка, приветстваме усилията на съседните на Сирия страни да наложат санкции срещу сирийския режим, въпреки неблагоприятните ефекти върху собствената им икономика и призовахме другите държави, включително тези съседи на Сирия, които не са въвели ограничителни мерки, да наложат подобни санкции.

Групата призова всички членове на международната общност да прилагат целенасочени мерки, за да разрушат способността на режима да получава оръжия. Членовете й се ангажират също така да се въздържат от печатане или предоставяне на валута за сирийското правителството и призова всички членове на международната общност да прекратят предоставянето на този вид икономическа подкрепа за режима на Асад.

Групата повтори своя призив към всички държави да наложат забрана за оръжейни доставки и военна техническа помощ на сирийския режим и за предоставянето на застраховане и презастраховане за превози на трети страни, насочени към сирийския режим, както и да се гарантира, че всички тези, които са отговорни за нарушения на човешките права ще бъдат със замразени активи.

Групата похвали показаната смелост от тези, които са избягал от сирийския режим и се ангажира незабавно да вдигне санкциите срещу тях, както е уместно. Санкциите срещу режима трябва да се контролират ефективно и редовно да се променят, за да се гарантира, че политическите цели са изпълнени правилно.

Групата се ангажира да предприеме мерки за предотвратяване на режима на Асад от придобиване и използване технология, която дава възможност на режима да нарушава незаконно комуникациите, мониторингът им или проследяване на лица в Сирия. Групата призовава компаниите във всички страни да прекратят предоставянето на такава технология за режима на Асад. Групата потвърждава своя ангажимент да гарантира, че лицата в Сирия може да търсят, получават и разпространяват информация и са способни да общуват в Сирия и в чужбина.

Групата насърчава финансовите регулатори, които да напомнят на финансовите институции необходимостта да проявяват бдителност върху сделките, потенциално свързани с видни обществени фигури на режима на Асад, за да се предотврати трупането на активи, свързани с режима. Групата подкрепи обмена на информация между страните-членки, за подпомагане за идентифициране и решаване на въпроси, свързани с лица, които са обект на санкции.

Групата се съгласи, че Националната коалиция на сирийската опозиция и Революционните сили, в тясна координация и подкрепа от международната общност, трябва да се подготви за преход в Сирия. Групата приветства усилията на Коалицията за включване на представители на всички раздели на сирийското общество, независимо от техния произход, връзки, религия, убеждения или пол, въз основа на своя ангажимент за спазване на принципите на човешките права и демокрацията. Групата потвърди ангажимента си да предприеме необходимите стъпки, за да се даде възможност на прехода, включително отмяната на някои ограничителни мерки, след като надеждния демократичен преход се инициира, с цел да се премахнат пречките за възстановяване и развитието на сирийската икономика. Групата изрази своето намерение тясно да съгласува това усилие с “Приятели на сирийския народ” и “Международната работна група по икономически Възстановяване и развитие”.

Групата призова членовете си да бъдат подготвени бързо да преразгледат санкциите, включително в ключови икономически сектори, където е уместно, по един координиран начин, когато необратимият процеса на преход се задвижи напред чрез премахване на пречките за възстановяването и развитието на сирийската икономика и улесняване на усилията за възстановяване на страната, включително чрез възстановяване и връщане на активи, присвоени от сирийския режим и неговите фигури.

Групата се противопостави на разширяването на каквото и да е финансиране под формата на заеми или кредити за режима на Асад и призова тези, които могат да предоставят такава финансова подкрепа, да спрат веднага. Членовете на групата декларираха готовността си да работят с бъдещото правителството на Сирия, доколкото е възможно, за справяне с дълга на Сирия в съответствие с международно установените процеси, в координация с “Приятели на сирийския народ и “Работната група за Икономическо възстановяване и развитие”.

Групата се ангажира да продължи обмена на информация относно мерките, предприети за увеличаване на натиска върху сирийския режим.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване