03/02/13 14:40
(http://ivo.bg/)

Електрошоковата терапия срещу паметта за комунизма

Забелязвате ли е една „подробност от пейзажа” на февруарската ни революция? Че вълната е лява, спор няма. Че се опитват да я оседлаят възможно най-левите елементи-също. За това наследство трябва да благодарим на „новата десница”, за каквато се представяше ГЕРБ.
Но някак незабележимо всички започнахме да приемаме безкритично критиката, затворена със задна дата само в рамките на „последните 23 години”. Сякаш този най-ужасяващо ужасен, направо апокалиптичен период от нашата история, не беше предшестван от друго, а тъкмо от…апокалипсис. Това беше оценка на Петър Младенов за проваления социализъм, направена н неговия доклад на първия пленум на ЦК на БКП след свалянето на Тодор Живков- доклад, който днес е заметен под килима на забравата.
На този огън грее ръце шефът на лявото крило в левицата Янаки Стоилов, заместник-председател на БСП с ресор партийна дейност, идейно политическа работа, местна власт и местни политики. В интервю за „Радио К2” той обобщава днес, че хората са разочаровани не просто от въпросните 23 години, но от факта, че ( според него) днес са се оказали още по-бедни, а несправедливостта за тях сега била още по-голяма.
Както се казва, Янаки Стоилов се опитва да направи невъзможното: да надмине Бойко Борисов във възторга му от успехите на Тодор Живков, който по думите му бил построил толкова много, че ние би трябвало да се радваме ако постигнем поне малко от това в днешно време!
Забележително е, че протестите, започнали като вик срещу високите сметки за тока за бита, постепенно се превръщат в шокова терапия, но не като онази, с която БСП плашеше хората в началото на 90-те години на миналия век, а като някакъв електрошок, който изтрива паметта за истината за миналото.
На улицата сега се излива енергията на едно поколение, което няма собствена памет, но и малкото остатъци от нея „услужливо” се промиват от перачите на историята, които се правят, че не е имало например режим на тока и че България посрещна подарената си от СССР демокрация на колене, където лазеше като най-верния сателит на съветската империя. В тази поза си беше на дъното на Европа по бедност.
Живков може да беше построил ( лично, като Борисов с магистралите си) цели „две Българии”, както се хвалеше, само че в благоденстващата част от Европа, народите бяха построили междувременно десетки Холандии, Белгии, Финландии или Западни Германии. Както се казваше в онзи сръбски виц от онова време, ГДР била „източно немачко”, а западната част на Германия се казвала „западно имачко”.
Да кажеш, че в държавата с милиционерския й терор, с пълния контрол над всичко и всички ( освен над феодалната господстваща прослойка, наречена по съветски образец „номенклатура”), животът е бил „по-справедлив”, щеше да е виц, ако това можеше да е смешно. Комунизмът и неговите говорители от улицата и от улица „Позитано” в София правят пред очите ни опит да си откъснат червената опашка, както вече направиха веднъж, когато обърнаха „преводните рубли” в „гущери” ( както казвахме тогава на доларите).
След първоначалното налапване на капитала от най-верните другари, изневерили с наслада на довчерашните си догми, идеолозите на идеологическия реванш правят вторичен скок в операцията по избелване на репутацията на партията и нейните сателити, които искат да рециклират гнева на недоволните със заплахи за „радикален завой на ляво”. Спасяват се, така да се каже.
А къде да ходят всички, които не искат да лъжат за „красотите” на комунизма и да се нагаждат към модата на подмазвачеството към новия временен господар на статуквото- левичарската реторика? Никъде няма да ходят. Те са тук и мълчаливо наблюдават спекулациите с нещастието на най-нещастната част от българите. Разговорът, запушен от медийните търгаши от доста години, тепърва предстои.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване