03/06/13 01:00
(http://socialevo.net/)

9 бизнес модела за генериране на приходи от мобилни приложения

Screen Shot 2013-03-05 at 8.50.16 PM

9 бизнес модела за генериране на приходи от мобилни приложения

Бизнес моделите в мобилния сектор тепърва се развиват и начините за генериране на приходи от приложения са най-разнообразни. Традиционният софтуер има няколко основни бизнес модела – лицензионните продажби и заплащането за абонамент са сред най-популярните, но при мобилните приложения има богат набор от опции за монетизиране.

По-долу можете да видите някои от основните начини за генериране на приходи от мобилни приложения.

№ 1: Продажба на приложения
Това е най-очевидният и разпространен метод днес: разработка на приложение, което всички искат, продажба на милиони лицензи и събиране на постъпленията.

№ 2: Freemium
Freemium моделът обхваща редица възможности за генериране на приходи. Целта на Freemium е вашето приложение да достигне до колкото се може повече потребители, след което да се опитате да генерирате приходи по един от следните начини:
2.1. Продажба на подобрена версия на приложението. Това е най-широко използваният модел. Например пускате пробна версия на приложението с надеждата да привлечете достатъчно хора, които да го свалят, след което част от тях заплащат, за да го изполват за постоянно.
2.2. Продажба на реклама в приложението. Използването на услуги като AddMob или Apple iAd е лесно, но изисква успешен продукт със стотици хиляди или милиони сваляния, за да се извлече една прилична сума от приходи от реклама.
2.3. Допълнителна продажба на „пакет” с функционалности. След като вече имате инсталирано приложение на милиони устройства, можете да започнете продажба на допълнителни „пакети” с функционалности, а дори и на платен вариант на приложението без реклами.

№ 3: Разширяване на съществуващ бизнес в мобилния свят
Има много възможности за разширяване на съществуващ бизнес в мобилния свят, но ще обобщим две основни бизнес цели.
3.1. Подобряване на съществуваща линия на бизнеса. Става въпрос за намирането на ключовата област на съществуващ бизнес и разпространението й чрез приложение в мобилния свят.
3.2. Разширяване на обсега за достигане до нови клиенти. Едно от най-големите предимства на мобилните приложения е разширяването на обсега на вашия продукт и възможността за достигане и взаимодействие с нови клиенти, които не биха научили за продукта или не биха го закупили, ако няма присъствие в мобилния канал.

№ 4: Изграждане на приложение като услуга
Ето един чудесен пример за това как този модел може да успее – Uber. С Uber за нула време ще се сдобиете с личен шофьор и елегантна кола ще ви чака пред избраното място. Можете да ги повикате или чрез приложението за iOS и Android, или чрез мобилната версия на сайта им, както и чрез SMS.

№ 5: Изграждане на приложение абонамент
Когато Wired стартира iPad версия на списанието си, надмина продажбите на печатната си версия още през първия месец, в който излезе на бял свят – това е огромно постижение.

№ 6: Мобилизирайте съществуващата технология
Повечето компании търсят мобилни версии на бизнес софтуер, който вече са интегрирали в своите операции – например CRM, HR и други.

№ 7: Изграждане на приложение, което разширява уеб бизнеса
Отличен пример за това е TopGuest.com. Чрез тази услуга можете да печелите, като споделяте къде се намирате. Пример с Virgin America Elevate – чекирате се на техен терминал и споделяте това с приятелите си във foursquare. Получавате точки, които след това можете да размените за нещо полезно.

№ 8: Продаване на продукти чрез приложението
Това изисква много популярно приложение, за да генерирате значителни приходи.
Чудесен пример за този модел е приложението за новини Blancspot. Част от приложението набляга на музика и снимки – и двете са на разположение за закупуване чрез самото приложение.

№ 9: Ако всичко друго се провали – разработка на приложение за някой друг дава резултат
Старият модел на услугата все още работи добре и е един от най-бързите сегменти на растеж в мобилния свят. Има огромен брой компании, които нямат експертен опит за изграждане на мобилни приложения, а имат нужда от такива.

Както виждате, има разнообразни начини за генериране на приходи от мобилни приложения. Продажбата далеч не е единственият метод.

Снимка: Apple

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване