03/08/13 10:57
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ЛИ АНГЕЛИ?

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Предсрочните парламентарни избори в България ще бъдат на 12 май. До сряда президентът трябва да назначи и служебно правителство. На фона на драматичните събития около светската власт обаче, на заден план остана драмата в православната църква и избора на русенския митрополит Неофит за нов български патриарх – теми, по които разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, успя ли БПЦ достойно да излезе от заплахата за криза, изправила се пред нея след смъртта на патриарх Максим?

- Изборът на русенския митрополит Неофит за нов патриарх, Фили, се оценява от повечето специалисти по църковните въпроси като възможно най-добрия в момента. Сякаш и повечето българи споделят това, защото общественото напрежение по темата видимо спадна след 24 февруари, денят на патриаршеския избирателен събор. Веднага след гласуването някой от развълнуваните митрополити каза, че лично бог е помогнал на своята църква да вземе правилното решение в този труден момент. Ще се съглася с това. Защото беше ясно, че всеки друг избор можеше да доведе църквата до катастрофа.

- Всъщност, Пламен, да припомним какъв е проблемът, откъде идваше тази заплаха?

- Вариантите за общоприемлив патриарх бяха ограничени от няколко фактора. Първо, църковният устав изисква изборът да е само измежду действащите митрополити. Второ – има допълнително ограничение за навършена възраст и натрупан митрополитски стаж. Така кръгът се ограничи до 12 възможни кандидатури от общо 14 владици. От тях пък за 11 се знаеше, че са сътрудници на комунистическата ДС. А тази зависимост при всички случаи се приема от обществото поне като неморална за един висш духовник, ако не и като заплаха за църковните устои изобщо. Със сигурност може да се каже, Фили, че ако беше избран патриарх с досие, това щеше да доведе до разкол много по-силен от онзи през 90-те години, веднага след промените.

- Значи всъщност изборът на дядо Неофит беше без алтернатива. Защо тогава всичко се разигра толкова драматично?

- Заради личните амбиции на някои митрополити, Фили. А нищо чудно пък част от тях да са изпълнявали поръчка на господарите си, стари или нови, да се доберат до висшата църковна власт. С каква цел, може само да се гадае – като се започне от най-низките страсти, свързани с откровено печелбарство, та се стигне до евентуален политически интерес от поддържане на хаос в църквата като част от общата политика за поддържане на хаос в държавата. Всъщност, Фили, тези интереси бяха толкова силни, че аз реално останах учуден от правилния избор, до който все пак се стигна. Разбира се, не бива да подскачаме от радост, преди да видим как реално ще тръгнат нещата. Защото около дядо Неофит има поне два въпроса, които витаят и чакат отговор. Единият е – доколко той е близък, както се смята, с Руската православна църква, тоест, доколко ще води политиката на самостоятелната БПЦ в синхрон с тази на руската. При това не само и единствено в аспектите, които засягат пряко църковния, а и обществения ни живот изобщо. Защото се знае, че руската църква и идеите на панславизма винаги се използват, а сега, при Путин – още повече, като инструмент за руско влияние. Вторият проблем е за неясното здравословно състояние на новия патриарх, който миналата година претърпя сърдечна операция. Източниците в това отношение са противоречиви, като някои казват, че той едва крее и има нужда от периодична помощ, а други, че няма особени проблеми. При всички случаи обаче за църковните дела в България не би било полезно скоро да се провежда нов патриаршески избор – било заради оттегляне поради слабост, както се случи с папа Бенедикт ХVІ, било по друга някаква причина.

- Пламен, въпреки неяснотите, църквата в момента сякаш е по-стабилна и предвидима институция от светската власт в България, която работи в условия на улични протести. Има ли заплаха те да доведат до истински хаос в страната?

- В момента протестите не са така силни, както преди седмица, Фили. Това е нормално следствие от няколко неща. У някои протестиращи се появи естествена умора. Други си тръгнаха, разочаровани от противоречията и лидерските амбиции, които се откроиха. У трети заговори разумът. Те явно разбраха колко безумни, хаотични или откровено левичарски, а оттам – вредни за цялото общество, са голяма част от лозунгите на протеста. Друг е въпросът дали тенденцията към успокояване е трайна, може ли да бъде отново провокирана по-силна протестна вълна, която да влоши допълнително и без това тежката ситуация около предсрочните избори и възможността след тях да са необходими…..нови предсрочни избори.

Защото има и друг фактор, Фили – факторът безвластие. Правителството е в оставка и на практика не работи или поне не смее да поеме по-големи отговорности. Още повече, премиерът Борисов ту влиза, ту излиза от болницата заради високо кръвно налягане. Парламентът почти се е разпаднал. Президентът е прекалено зает със срещи, писане на речи и съставяне на служебното правителство. Пък и той реално, макар да държи в момента цялата власт в държавата, няма никакви изпълнителски функции. Тази слабост на властта веднага бе използвана от престъпните структури, както предупреди министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов. Според него престъпността в последните смутни дни рязко е скочила. Това стана съвсем видимо с поредното отвличане – този път жертва е 10-годишната дъщеря на известния като „кокаинов бос” Евелин Банев – Брендо. Така че, Фили, след като престъпниците се активизират, защо да не очакваме активизация и на онези политици, организации или структури, които имат интерес от продължаване на хаоса в държавата България?

- Все пак, Пламен, съвсем скоро, най-вероятно до сряда, се очаква президентът да назначи служебното правителство. Нали то ще има достатъчно правомощия да действа за укротяване на ситуацията и провеждане на изборите в спокойна обстановка?

- Теоретично – да, макар че не е ясно какво ще покаже практиката. Защото част от протестиращите отдавна казват, че не искат служебен кабинет и не се знае дали самото му назначаване няма да засили, вместо да укроти протестите. Особено това е възможно да стане в момента, когато се обяви състава на кабинета. Както е известно, в България ангели не слизат от небето, та да сложим тях да ни управляват, а иначе всички сме ако не братовчеди, то поне съученици и добре си знаем кирливите ризи. Ето защо, Фили, двамата с теб можем да прогнозираме, че, ако сега България преживява интересни времена, то съвсем скоро те ще станат още по-интересни. Утехата е, че поне единият от нас ще има щастието да не участва в тях на живо.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване