03/09/13 20:17
(http://ivo.bg/)

Играе ли ни Борисов “номера на Първанката”

„Кой се крие в гората, кой негодник танцува там”?

Това пеят в „Магьосника от Оз” Дороти, Тенекиения човек и други герои от мюзикъла на Франк Баум.

Питам и аз: къде е „Магьосника от Аз”? В коя гора се крие Бойко? Той ни проглуши ушите на сцената като магьосник с голямо Аз, който благоволява да раздава и винаги побеждава. Нима така лесно и без причина се крие в гората?

Няма го от дни и от седмици вече. Това негово отсъствие не ни се е случвало от дузина години- от момента, в който го извадиха от царския цилиндър за охранителните уши. Играта на криеница, крайно, дори абсурдно нетипична, ми напомня обаче номера на Георги Първанов.

По време на бурните протести през януари и февруари 1997 г. поставеният малко преди това начело на БСП партиен лидер Георги Първанов изчезва мистериозно. „Гошето” ( както са го наричали на подбив в битността му на селски хубавеляк както млад партиен работник в Института по история на БКП), е бил напълно неоткриваем.

Първанов става началник на БСП след ( поредния) вътрешнопартиен преврат и оставката на Жан Виденов.От края на декември 1996-та той на практика носи отговорност за управляващата тогава партия, срещу която хиляди граждани упорито протестират ден след ден точно месец: от 3-ти януари, до 4-ти февруари 1997-ма. Неоткриваем е дори за близки партийни другари в онзи период.

Само признак на страхливост ли е било?

В същия драматичен исторически период инфлацията в България поставя световен рекорд по бързо обезценяване на националната валута. Социалното сърце на Първанов обаче не трепва от факта, че доларът поскъпва до около 3000 лева за една американска единица и по този начин пенсиите и заплатите се сриват буквално до стойността на няколко долара.

И изведнъж, целият в червено, Първанов се появява на 4-ти февруари и най-накрая прави това, което можеше да стори още след кулминацията на протестите от 10-ти януари ( когато на целия свят беше ясно, че властта на БСП няма да я бъде): връща мандата за управление, който задържа необяснимо защо цяло месец, криейки се в някаква партизанска землянка дори от своята партия.

Всички си отдъхват от края на кризата. Посветените вече са направили огромни печалби от общонационалното ограбване. Защото инфлационният балон се спуква бързо и онзи, който е знаел предварително, е натрупал състояние.

Големият въпрос е, обръщам отново внимание, е в това, че междувременно българският лев се обезценява около 10 пъти. Спестяванията на хората не се изпаряват, а просто сменят състоянието си: някои посветени другари правят състояние от това преливане на изпразнените депозити в пустите му чер(ве)ни каси. Ето това е преливане от „празно в пусто”.

Понеже през годините Борисов и Първанов са си лика-прилика, а в тази комбина Борисов е ученика, питам: играе ли в момента ни Бойко „номера на Първанката”, ловейки егоистично и лично дивиденти от националното нещастие?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване