03/18/13 07:12
(http://vasvalch.com/)

Vine: да сверим часовниците за микровидео

vine

Приложението за 6-секундни клипове Vine се появи преди по-малко от 2 месеца, но с богатите си възможности и директната интеграция с Twitter внесе сериозно раздвижване в маркетинг-бранша. Чета за Vine вече твърде дълго, за да не напиша нещо и аз :)

Какво е Vine?

Преди около 6-7 месеца за първи път някой ми обърна внимание на новата тенденция от ултра-кратки видео клипове. Оказа се, че времето, в което тази тенденция ще навлезе, е още по-кратко, отколкото предполагахме. На 24 януари Twitter обяви новото си приложение – Vine. С приложението можете да заснемате кратки 6-секундни видеа и да ги споделяте както в мрежата на Vine, така и с приятелите си във Facebook или Twitter-последователите си. Засега Vine печели не само с иновативната идея, но и с изчистения си дизайн, който не отвлича вниманието на зрителя от “винетката” (?) Въпреки че на пазара съществуват други приложения за споделяне на кратки видеа, нито едно от тях няма солидния гръб на голяма платформа като Twitter – несъмнена предпоставка за успех на Vine.

Защо Vine е важен?

Една от основните тенденции при създаването на съдържание за 2013 година е, че съдържанието ще става все по-разнообразно и многоформатно. Ако имаме предвид типичния афинитет на потребителите към визуалното съдържание и мултимедията, то създаването на видео-услуга не е изненадващо. Комбинацията с Twitter също не е случайна – на микроблогинг отива мирковидео.

6 секунди са изключително малко време – но по същия начин 140-те символа на Twitter в началото изглеждат като непреодолимо ограничение. Смятам, че това ще провокира потребителите да създават по-креативно и динамично съдържание. Отделно, продължителността на видеата явно е съобразена с това, че средният период на внимание е 8 секунди и намалява постоянно.

Типично, при появата на нова медия маркетолозите наострят уши. Най-смелите от тях вече опитаха Vine, други наблюдават отблизо развитието на мрежата и приемането й от потребителите. Официални данни все още няма, но интересът е голям. Някои анализатори вече се притесняват, че присъствието на марки във Vine ще отблъсне обикновените потребители, но аз по-скоро смятам, че креативното използване на мрежата от маркетолози може да помогне за качеството на съдържанието. И все пак, Vine със сигурност ще трябва да наложи ограничения на промоционалното съдържание, както правят повечето големи платформи.

Стратегия с Vine

Разбира се, не искам да кажа, че задължително е време да се включите във Vine. Но ако обмисляте да пробвате новата мрежа, добре е да имате няколко неща предвид:

  1. Струва ли си да ползвате Vine? Ако нямате точен отговор на въпроса какво ще правите във Vine, по-добре стойте далеч. Няма нищо по-лошо от това да създавате лошо съдържание. Помислете дали има какво да разкажете във видео-формат и дали 6 секунди ще ви стигнат за това. Има марки, за които мрежата просто не би била подходяща на този етап.
  2. Там ли са потребителите? За повечето български бизнеси все още няма логична причина за участие във Vine. Но ако целта ви са онези първи най-иновативни потребители, можете да ги впечатлите с Vine. Според мен тук ще се случи същото, което стана с Twitter – марките, които влязоха най-рано и комуникираха ефективно, успяха да изградят много по-силна връзка с Twitter-ветераните (чието мнение си заслужава най-много поради способността им да разпростаняват информация надалеч)
  3. Каква е ползата? Помислете каква ще е ползата от присъствието ви във Vine – както за вас като марка, така и за потребителите. Ако нямате ясна цел, която можете да изпълните най-добре с Vine, отложете участието си.
  4. Каква е целта? Освен да решите, че трябва да присъствате във Vine, трябва да знаете и какво ще извлечете от това. Поставете си цел – как трябва да реагира новата ви аудитория, какво искате да направи тя, какво трябва да почувства. Както при всяка разказана история, и тук трябва да започнете с ясно формулирана цел, за да се развивате правилно.
  5. Креативни ли сте? С видео традиционно трябва да бъдете максимално креативни, за да спечелите вниманието на публиката. Когато разполагате само с 6 секунди за разказване на историята, творческият заряд трябва да е още по-голям. Помислете как да предадете посланието си или как да впечатлите аудиторията си. За първото имам любим пример с първото Vine CV – Dawn Siff знае какво иска да каже на потенциалните работодатели и го казва бързо. Второто правило ще илюстрирам с интерактивната игра “камък, ножица, хартия” на Brandin6 – целта тук е марката да спечели внимание, също както при други viral-видеа.
  6. Можете ли да го кажете по-добре другаде? Ако една снимка или статус могат ясно да изразят идеята ви, не ползвайте Vine. Накратко, ако искате да покажете как изглежда нещо, изберете Instagram – ако обаче искате да покажете как то работи, можете да използвате Vine. Важно е съдържанието да е адекватно за мрежата, защото негативното първо впечатление ще навреди както на марката, така и на броя последователи.

Дори и да не планирате използването на Vine сега, следете развитието на мрежата, дори от личен интерес – мисля, че от нея може да излезе доста сериозна платформа, както за лично изразяване, така и за брандинг. А вие вече опитахте ли Vine?

___
снимка: clasesdeperiodismo

Постът Vine: да сверим часовниците за микровидео е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/18/13 07:12 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/S8ZbbI3D7vk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване