03/19/13 08:12
(http://ivo.bg/)

Москва призна за прогонения от България руски шовинист, който не бил прогонен

Московска патриаршия: архим. Филип си тръгна сам
Двери

Външният отдел на Московска патриаршия съобщава чрез агенция Интерфакс, че бившият предстоятел на руската църква в София архимандрит Филип не е бил изгонен от България, „както пишат някои медии”, а бил напуснал страната сам. Според Московска патриаршия архимандритът е излязъл от България в „рамките на съгласувана между компетентните държавни органи процедура за получаване на нова виза, даваща право на представителя на РПЦ да продължи своето служение в тази страна”. Сходна формулировка използва и говорителят на българското външно министерство Димитър Япраков, който гостува във „Вяра и общество” по БНТ, в което стана ясно, че архим. Филип е напуснал страната, защото няма необходимата виза. В същото време говорителят на МВнР на България уточни, че ако архим. Филип на този етап си подаде необходимите документи за българска виза, шансовете му да я получи са „малки” заради проблемите, които той е създал на съответните власти у нас по време на престоя си.
Изявленията на Московска патриаршия и на нашето Външно министерство потвърждават информацията, че българските власти по този начин дават възможност на руския представител да напусне страната ни „легално”, за да се спести ненужен скандал за екстрадирането му. Според журналиста Иво Инджев „руският посланик Исаков дори е благодарил, че след многобройните нарушения на Филип е позволено да
Същевременно текстът на изявлението на Московска патриаршия намеква за възможността духовникът отново да се върне в София. От тази патриаршия описват връщането на архим. Филип в Русия като „рутинно събитие”. Всякаква друга интерпретация на случилото се те характеризират като „придаване на политическа окраска”, която се прави от „лица, които не са заинтересовани от добрите и братски отношения между Българската и Руската православна църква“. Вероятно в Москва се надяват т. нар. „визов проблем” на архим. Филип (Василцев) да получи разрешение след изборите в България на 12 май.
Московска патриаршия няколко дни мълча по въпроса за заминаването на архим. Филип от България. След като в руската блогосфера тази новина стана водеща, патриаршията беше принудена да даде изявление. В него обаче тя хвърля вината за разразилия се скандал около личността на архимандрита върху медиите в България и върху „враждебни” на Руската православна църква и руско-българската дружба лица. Действията на духовника в руската църква в София не се коментират публично от официалната църковна власт.

P. S. Забележителното в тази статия на сайта Двери е, че тя не само потвърждава прогонването на руския поп Филип от България ( щом шансовете му да получи виза за завръщане в България са „малки”), но, че този факт продължава да „не е интересен” на българските медии, докато в руската блогосфера е водеща новина. Явно в руската провинция България модата от метрополията пристига бавно или просто не важи, защото тук сме по-руси от изрусените (ivo.bg)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване