03/24/13 10:33
(http://www.azcheta.com/)

Награда на Sunday Times за Джуно Диас

Снимка: Сара Лий/GuardianНосителят на Пулицър за „Краткият чуден живот на Оскар Уао” Джуно Диас вече може да се похвали с високо отличие и в областта на късите жанрове. Той е новият носител на „най-богатата” награда за кратка история в света - Наградата за къс разказ на Sunday Times и EFG Private Bank, съобщава британският Guardian. Призът носи на победителя в надпреварата чек от 30000 паунда.

„Ще прозвучи съвършено неискрено, но това е удивително – бях отписал напълно този текст. Аз съм един от онези хора, чиято способност да убеждават самите себе си, че с нещо е свършено, е невероятна”, каза Диас по време на церемонията в петък вечер, сякаш сам невярващ в това, което се случва.

Американецът получи наградата за разказа „Госпожица Лора”, в който става дума за гимназист от Ню Джърси през 80-те, който има връзка с по-възрастна жена. Историята е написана на "спенглиш", една от добре познатите особености на стила на Джуно Диас. 

„Поради някаква причина, вероятно културна, приемаме различно правенето на секс от непълнолетни, когато става въпрос за момчета и момичета. Намирам го за доста притеснително и опитах да разбера логиката на това отношение”, казва Диас, цитиран от Guardian. „Ако момче прави секс със своята учителка, хората от неговото обкръжение сякаш го адмирират. Но ако 15-16-годишно момиче прави секс с по-възрастен учител – забравете. Никой не празнува. Ето това ми изглежда наистина странно”, обяснява причината за създаването на своята история писателят.

Членът на журито на надпреварата Ендрю О'Хейгън определи текста като „съвременна класика”. „Разказът наистина се отличава с прецизната си, решителна проза и с пробуждащото пресъздаване на имигрантския свят, който се бори с модерността - „Госпожица Лора” предлага оживена реалност, смесваща тъмнина и светлина”, допълни той. 

Наградата за къс разказ на Sunday Times и EFG Private Bank се връчва за четвърта поредна година и досега нейни носители са били Кевин Бари за "За по бира до Яндудно" (2012), американецът Антъни Дойър за "Дълбокото" (2011) и новозеландецът Сикей Стед за "Играч на последния сезон" (2010).

Вижте какво каза самият Джуно Диас за наградата си:

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване