03/25/13 09:13
(http://www.azcheta.com/)

Британците купували повече книги, но за по-малко пари

Британците са купували повече книги през 2012 в сравнение с предходната година, но същевременно харчат по-малко пари за книги. Това сочат резултатите от маркетингово проучване на водещия доставчик на библиографска информация Bowker, съобщава Publishing Perspectives.

През 2012 във Великобритания са купени 296 милиона книги, докато през 2011 тази цифра е 288 милиона. 11% от продажбите за миналата година, приблизително 32.5 милиона екземпляра, са на електронни книги. Стойността на тези продажби в парични знаци е 125 милиона британски лири, което е над два пъти повече в сравнение с данните от 2011.

По отношение на похарчените пари за книги, резултатите са по-скоро негативни. Британците са похарчили 2.11 милиарда паунда за книги през 2012, докато през 2011 са похарчени 2.14 млрд. С тези резултати се затвърждава отрицателната тенденция за намаляване на похарчените пари за книги, която се наблюдава на Острова от 5 години насам.

Bowker открояват интересна тенденция и при разпространението на книгите. За първи път през 2012 повече книги са били закупени само през онлайн платформи, в сравнение с традиционните книжарници. Все още обаче повече пари са изхарчени в традиционните книжарници, където са продавани и повечето печатни издания. Очаквано 95% от продажбите на електронни книги пък са осъществени онлайн. В изследването обаче се откроява интересна контатация, че когато читателите преминават от печатни към дигитални формати, те преминават също и от традиционните книжарници към онлайн платформи за пазаруване дори на своите печатни книги.

Изследването подчертава, че подаряването на книги остава ключово за продажбите на печатните книги. Електронните книги от друга страна имат пик през третото тримесечие с 12% от пазарния дял в страната, докато този процент намалява до 10% през Q4 именно заради продажбите на повече печатни книги около Коледа.

Не е изненадващо и че се увеличава броят на продажбите онлайн в сравнение с пазаруването лице в лице. Делът на онлайн пазаруването е нарастнал от 36% до 42% за година, а от 2008 се е увеличил двойно.

По отношение на жанровете художествената литература, едновременно печатни издания и е-книги, се продава много повече в сравнение с нехудожествената литература.

Докладът на Bowker затвърждава мнението, че важността на таблетите и мобилните телефони непрекъснато се увеличава за книжната индустрия. Хората, които са купували е-книги, обаче предпочитат да ги четат на отделни четци, отколкото на мултифункционални устройства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване