03/25/13 09:34
(http://ivo.bg/)

Бутафорията насред еуфорията

 

Преди да прочетете от други източници, достъпни за всички, развитието на историята на тримата обособени вече като лидери на „неделните протести” през февруари в София, ще направя малко предисловие от собствени източници.

Софийската тройка Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев съвсем не е спонтанно възникнал триумвират от изявени граждани начело на (част от) гневните граждани в столицата. Те не отричат, че се познават от предишни протести. Но е интересно, че са съветвани междувременно от професионални познавачи на политическата обстановка и дори са им уреждани срещи с политици – например с евродепутати.

Срещата, за която ми е известно, на практика се е провалила поради явната несъвместимост на възгледите по дефиниция- на какво са се надявали, канейки десен политик, който не ги познава по онова време преди да се прочуят с мегафоните, само те си знаят.

Който се съмнява в достоверността на тази информация, да попита социалния антрополог Харалан Александров.

Не знам кой ( още) ги съветва, но който им е дал идеята да се качат, освен на микробуса ( което си беше „гениално”, защото така се изявиха като диригенти на протестите и топката за легитимирането им беше прехвърлена в медиите, „клъвнали” на тази стръв), също и на платформата на Стефан Пеев с неговата партия-менте, буквално ги е закопал.

Подробностите можете да прочете по-долу, но преди това държа да откроя още една: въпросният Стефан Пееев беше ( а дали още е- не знам) приближен на Евгений Бакърджиев тъкмо в периода, когато „Валяка” беше лицето на операцията по взривяването на мавзолея на Георги Димитров.

Тогава Ангел Славчев е бил дете и едва ли е бил между шепата протестиращи със знамената на Че Гевара в защита на гробницата на сталинисткия диктатор. Но пък беше на 11 януари 2011 г. сред говорителите на незаконния контрамитинг на червени екстремисти срещу разрешеното от общината мълчаливо бдение с искане за демонтиране на паметника на благодарността за съветската окупация в центъра на София.

Припомням , че Славчев се опита да ни запуши устите, обявявайки ни през мегафона ( отново мегафон- метафората на лидерството!) за лумпени, защото настояваме позорният паметник да бъде преместен. Сега този запушвач на граждански усти и изявен русофил от младежкото поделение на „Движение русофили” ( подчинено на Николай Малинов от ВС на БСП), обявен на онзи януарски митинг от колегата си по екстремизъм чегевариста Павел Иванов за лидер на „друга лява партия”, се качва на бутафорната партийна платформа на един близък сътрудник на рушителя на мавзолея Евгений Бакърджиев. ( ivo.bg)

„Партията Демократична гражданска инициатива, която ще е ракетоносител на протестиращите около Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев, се оказа менте. Тя не е сред учредителите на СДС. Председателят й Стефан Пеев е променил името на формацията, като е запазил инициалите ДГИ. Истинската – с основател покойният вече дисидент Любомир Собаджиев, в СДС е Движение “Гражданска инициатива”. Пеев всъщност е бил изгонен от нея, както и от СДС-Изгрев.

(Стефан Пеев, по това време зам. председател на СДС “Изгрев” София, понастоящем съветник на депутата Петър Георгиев; председател на съвета на директорите на общинска фирма “Градостроител” за периода 01.04.1997 – 11.03.1998 г., според в. „Монитор” 1999 г. –бел. ivo.bg)

Питахме го какво работи – казваше “актьор съм, играл съм турчин в “Козият рог”, разказаха пред Дартс нюз седесари от район “Изгрев” от времето, когато Пеев се е подвизавал в Координационния съвет на организацията. “Никога не разбрахме какво работи”, твърдят те.

Пеев обаче е бивш шеф на борда на общинската фирма “Мебел” по времето на Софиянски и участник в приватизацията на дружеството.

Сега Пеев е на всички протести в София.

Днес лицата на бунта в столицата Янко, Дончо и Ангел обявиха, че са избрали партията на Пеев като единствената партия, предложила своите изборни листи без да има ограничения за гражданите в тях.

На сайта на партията пише:

„Демократична гражданска инициатива” е изразител и продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989 г. се събраха в Южния парк на София за да заявят, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред“.

Това всъщност се отнася за партия Движение “Гражданска инициатива” на дисидента Любомир Собаджиев.

OFF.NEWS:

Коя е партията, чието име ползват протестиращите
Автор: Елица Мартинова
22 март 2013

Едно от основните крила на протестиращите обяви в петък, че ще участва на парламентарните избори през май с партията „Демократична гражданска инициатива“ (ДГИ).
Съкращението ДГИ веднага породи двоумения кой точно е мандатоносителят на протестиращите, тъй акто две политически формации позлват тези инициали. Самите неформални лидери на протестиращите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров обявиха, че се обединяват с партия Демократична гражданска инициатива (ДГИ) на Стефан Пеев. Инициалите на формацията – ДГИ – явно са запазени умишлено, за да будят асоциация с Движение „Гражданска инициатива“, регистрирана през 1989 г. от емблематичния за демокрацията дисидент Любомир Собаджиев, коментира сайтът Dartsnews.
Koй кой е?
Движение “Гражданска инициатива”
Партията Движение „Гражданска инициатива“ е регистрирана през 1989 г. от Любомир Собаджиев – български дисидент, участвал в Кръглата маса през 1990 г. Настоящият й лидер е Стефан Пеев.
За да разкаже за историята на ДГИ и нейния основател Любомир Собаджиев, OFFNews потърси Пламен Даракчиев – синдикален лидер от началото на 90-те и едно от лицата на протестите през последните месеци.
„Движение “Гражданска инициатива“ е партия-учредителка на СДС. Тогавашният й председател беше Любомир Собаджиев. Тя е в състава на СДС до 1995 г., когато СДС от коалиция стана партия.
Любомир Собаджиев е бивш политически затворник, който от рано е започнал своята борба за правата човека. През 1989 г. по негова идея се учредява комитет „273“ – по името на един член от тогавашния Наказателен кодекс, по който гражданите са съдени за антидържавна дейност. Основна цел на Комитета е била защитата на политическите затворници.
Собаджиев е участвал в консултациите преди създаването на СДС. Оказва се обаче, че той не може да участва в СДС, защото до членство са допускани само организации.
„Тогава Любо, като ден-днешен го помня, отиде в Южния парк. Заби една табела „Движение “Гражданска инициатива“ и за един-два дни записа няколкостотин човека. Така се основа ДГИ“, разказва Даракчиев.
След смъртта на Собаджиев през 2002 г. ДГИ е оглавена от Тодор Гагалов – бивш секретар на профсъюза „Подкрепа“ преди 10 ноември.
По думите на Пламен Даракчиев ДГИ е партия-реликва, която има чисто минало и не буди негативни асоциации у никого.
“Демократична гражданска инициатива”
В същото време „Демократична гражданска инициатива” на Стефан Пеев се определя като “продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989 г. се събраха в Южния парк на София за да заявят, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред“.
Даракчиев разказва, че е виждал Пеев на всеки протест в страната с плакат „Гражданска инициатива“ в ръка.
“Даже тогава с някои стари кадри се чудехме, дали хората няма да се разсърдят, че издига името на “Гражданска инициатива” така”, каза Даракчиев.
OFFNews потърси за коментар председателят на ДГИ на Любомир Собаджиев – Тодор Гагалов. Той разказа, че Стефан Пеев се е опитвал да регистрира партията си още през 1995 г., когато СДС става партия, а не съюз”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване