03/25/13 02:30
(http://socialevo.net/)

Как се прави добър маркетинг и от какво има нужда той

social-media-marketing

Как се прави добър маркетинг и от какво има нужда той

Добрият маркетинг е един много дълъг и сложен процес, понякога с много проби и грешки. В него има от всичко по малко. Малко планиране, малко проучване, малко експериментиране и прочие, и прочие. За съжаление обаче в България само големите компании са се научили как да използват този инструмент и че той е неделима част от успешния бизнес.

Какво е необходимо за добър маркетинг?

Marketing strategy

Marketing strategy

 

Проучване

Всичко започва с проучване. Колкото и да не ви се иска и да ви е дотегнало от това, няма как да се разминете без него. За да сте конкурентоспособни, е необходимо да покриете тези основни пунктове.

  • Пазарни информации - информация за пазара, за потребителите, за конкурентите;
  • Организационна информация – това е информация за нормативни дейности, указания, стандарти от по-висшестоящи организации;
  • Научно-техническа информация – информация за новостите в страните и по-точно за настъпилите промени в тях, за промени в характеристиката на потенциалните потребители.

Информацията, която е необходима на маркетинговия отдел на фирмата, трябва задължително да отговаря на определени изисквания – да е достоверна, адектватна и пълна.

 

Планиране

Маркетинг планирането е основна част от бизнес процеса по планиране. То включва стратегическо и оперативно планиране.

Маркетинг стратегията като цяло е по-дългосрочна и има за цел да позиционира фирмата и нейните продукти на даден пазар. Оперативното планиране се прави за по-кратък период от време, може да е за месец, тримесечие или година. Ако у нас се направи маркетинг план веднъж на няколко години, това трябва да се отпразнува…

Маркетинг планирането е препоръчително да се прави поне веднъж годишно. И поне два пъти годишно да се оценява как изпълняваме маркетинговия план. Маркетинг планирането са прави от маркетинг специалист или от маркетинг отдела. Ако фирмата е малка и няма специален човек, който да се занимава с маркетинг, е добре да се обърнете към външен специалист. Поне за първата версия на маркетинг плана се доверете на професионалисти. В маркетинг планирането трябва да участват представители на всички отдели в компанията. Ако има несъответствия между плана за производството, за доставките, за продажбите и за маркетинга, едва ли ще постигнете мечтите си.

SocialMarketing

SocialMarketing

 

Без какво не може маркетингът?

Маркетингът не може без финансиране. Напоследък с развитието на интернет маркетинга все по-често се чува предизвикателното обещание “Маркетинг с нулев бюджет”. Идеята на този израз е, че интернет ни предоставя огромен потенциал. С него не е необходимо да похарчим ужасно много пари, за да постигнем целите си. Всъщност няма успешен маркетинг без бюджет, но има такъв с минимални разходи.

marketing

Маркетингът не може без качествен продукт. Тъжно е, че в България все още има фирми, които се опитват да излъжат потребителите. Като украсяват истината за продукта си, преувеличават или направо послъгват. Те вероятно в краткосрочен план ще спечелят, кой не би се радвал на това… Но клиентите, които ще се разочароват, остават и техните мнения няма как да бъдат променени. Маркетингът е реклама, но когато съдържанието няма стойност, какво рекламирате? Правите лоша услуга на пазара, на потребителите и на самите себе си.

С няколко изречения като за финал. Когато искате да правите качествен маркетинг, напишете си домашното – както в училище, така и в бизнеса всички са доволни от подготвените ученици. Правете проучвания, запознайте се с пазара и конкуренцията. Не  ловете с трици маймуни. За да сте успешни, намерете оптималния бюджет и начин за реклама, но не си мислете, че потребителите са глупави. Както казва Огилви, “Клиентът не е идиот, той е твоята съпруга.” 

Снимки: OmniBeat

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване