03/25/13 16:52
(http://www.stancianegra.com/)

Новото лице на "Уолтън" и "Америкор" в политиката

В България като се запее една мантра и няма отърване. Колкото повече се "пее", толкова по-малко припяващите разбират за какво всъщност става въпрос. Така и с "новите лица в политиката". 
Да погледнем по-отблизо едно от амбизиозните лица на новата партия ГЕРБ, Доброслав Димитров. Във връзка със скандално наложените на българските родители  закони за задължителната предучилищна подготовка на 4 годишните и гласуваните държавни субсидии за чстните детски градини и училища, се чувствам длъжен да започна с американската съпруга на депутата Сара Скагс - Димитрова, която е...управител на верига частни детски градини в София. И това ако не е конфликт на ионтереси?

Организационият секретар и дясна ръка на Цветанов в партията е син на Дилян Илиев Димитров, последният назначен от държавата директор на "Кремиковци". Твърди се, че Димитров е посчен да оглави комбината лично от тогавашния премиер Костов. Ръководи комбината от 1997 до средата на 1999 г. като половин година е в дует със скандалният приватизатор Валентин Захариев. Според депутата от БСП Георги Божинов, Димитров е последният партиен секретар на "Кремиковци". Това обаче очевидно не му е поречило да се издигне на ключовата позиция по време на "синьото" правителство. Напускайки "Кремиковци", Димитров се хвърля смело в дълбоките води на бизнеса и политиката. За няколко години, бащата на новото лице от ГЕРБ успява да премине като метеор през още две партии. Избран е за зам.председател на "Българска Евордесница", по известна като партията на "царския" депутат Алеко Кюркчиев. От тази партия Дилян Илиев Димиров се кандидатира през 2003 г. за общински съветник. На праламентарните избори 2 години по-късно вече е  листата на "Новото време" за Монтана

Интересна фигура е и по-големият брат на Доброслав, маститият хотелиер Илиян Илиев. Миналата година Илиев влезе в общинския съвет на Монтана след тройна роката, породена от избирането на д-р Пламен Цеков за шеф на НЗОК. Скандалното е, че по онова време Илиев все още е осъден от първа инстанция на 2 години затвор ефективно. С цялата жестока ирония на момента, колегите му го избират за председател на...комисията по "Обществен редт, борба с корупцията и безопасност на движението" и секретар на комисията по.."Общинска собствненост, икономическа и стопанска политика". Що за наглост, осъден на първа инстанция за престъпна безстопнаственост на концесиониран обект, да отговаря за реда и стопанството!?! Междувременно Боко Борисов  не спря да повтаря, че осъдените на първа инстанция трябвало да си седят в ареста.

Справка в търговския регистър разкрива тясно съдружие между клана Димитрови и братята Владимир и Пламен Стоеви, крупни играчи в туризма по Черноморието. Чрез редица фирми, неизменно с "Америкор" в названието си, семейстовто на депутата Димитров участва в управлението на фирмите с думата "Уолтън" на братя Стоеви. Макар информацията да е публично достъпна е изключтелно трудно да се подреди  и систематизира. Буквало всяка година са вписвани нови фирми "Америкор" и "Уолтън",  една е собственик на друга, която пък влиза в съдружие с трета и обратно по веригата  Прави впечатление, че след 2009 г. името на Доброслав Димитров изчезва от регистрите, но пък се появяват няколко регистрирани в Панама офшорки (отново Америкор), които се превръщат в основен капиталов донор на империята "Уолтън". Например, от 26.08 2011 г. до 30.07 2012 внесеният капитал на дружеството нараства с над 60 % от 12 432 550 лв.   на 19 141 450 лв. 

Собственост на "Уолтън" е хотел "Берлин" на Златни пясъци, нашумял през 2011 г. покрай тагичната смърт на 13 г. германско момиче, което бе засмукано от незиправната помпа в детския басейн на хотела. Разследванто продължава да се точи и до днес.

За десерт оставам един персонаж за когото нямам преки доказателства, че е част от клана Димитрови. Става въпрос за монтанската юристка Габриела Илиева Димитрова - Николова. Съвпадението на имената и фактът, че е назначена от ГЕРБ за председател на ОИК Чипровци, където е и родното село Митровци на Дилян Илиев Димитров, ме кара да предполагам, че тази жена е негова сестра. Г-жа Димитрова е също тъй политически поливалентен играч. Започва като кандидат за общински съветник от листата на ДПС през 2003 г. След това два пъти участва в РИК Монтана отново от квотата на ДПС, на президентските избори 2006 г. и изборите за Европарламент, година по-късно, отсъства от комисията през 2009 г., само за да се завърне на беляи кон наречен ГЕРБ през 2011, вече и като председател на ОИК Чипровци, какъвто ще бъде и на предстоящия вот



Публикувана на 03/25/13 16:52 http://www.stancianegra.com/2013/03/blog-post_25.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване