03/25/13 12:34
(http://www.gorichka.bg/)

Християнство и грижа за околната среда – трудната мисия на папа Франциск I

Изглежда Папа Франциск I ще продължи започнатото от своя предшественик Бенедикт, който беше казал, че борбата с климатичните изменения е морално задължение.

Изглежда Папа Франциск I ще продължи започнатото от своя предшественик
Бенедикт, който беше казал, че борбата с климатичните изменения е морално задължение.

В първата си проповед новият папа Франциск I припомни на хората нещо, което те често забравят. И то е, че разумът, който всички ние претендираме, че притежаваме, ни е поставил в особената позиция на отговорни за всичко на този свят. Всяко Божие творение трябва да бъде пазено, казва папа Франциск I. Особено децата, възрастните, бедните, тези, за които последни се сещаме.

Той се обърна специално към хората притежаващи власт и средства, както и към всички добронамерени мъже и жени с молба да защитават и уважават хората и околната среда. И добави, че ролята на защитник не е само християнски принцип, а е чисто и просто човешка добродетел. Всичко това разбира се е съвсем очаквано изказване на един истински папа. Тънкият – но многообещаващ – детайл е това малко “околна среда”, което се промъква в речта на висшия църковен служител. Защото всеки, който си е имал вземане-даване с християнството (и по-точно католицизма) знае, че обикновено то гледа на околната среда като на “Божа работа”, а кои сме ние, простосмъртните, че да се месим в Божите работи, макар и защитавайки една от тях.

Нека сме наясно – леко критичната нотка, с която говорим за католицизма, в никакъв случай не означава, че защитаваме в това отношение Българската Православна Църква. Тя според нас все още се колебае дали изобщо да приеме съществуването на обекта околна среда, а обсъждането на актове като “замърсяване” или “опазване” са далеч назад в дневния ред след такива титанични общочовешки морални конфликти като Лейди Гага или Гей Прайд.

Още на Wikipedia и на Mongabay

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване