03/28/13 14:56
(http://ivo.bg/)

Автоцензурата в медиите и в прокуратурата за медиите

Когато стане дума за корупция управляващите в България, които основателно са гузни, обикновено се крият зад факта, че корупция има и другаде.

Факт е, че има и другаде. Но другаде има и друго: на корумпираните, дори само по подозрение, им се случват страшно неприятни неща. Докато у нас- например в медиите- корумпираните са като правило „звезди”. И как иначе, кой ще си купува медийно влияние от „обикновен” журналист!

Една „звезда” във в. „Труд” беше посочена като корумпирана от разярен политик, но понеже той се казва Ахмед Доган и е мразен повече от въпросната „звезда”, нейната дума изглежда натежа в обществото срещу неговата. Така и не се стигна до опит за разследване на обвиненията му.И никому дори не мина през ум да попита: защо Доган не направи втора крачка с обвиненията, за да се превърнат в прецедент за държавното обвинение, което се прави на сляпо повече и от Темида?

Такива неудобни въпроси за удобни журналисти у нас също толкова удобно не се задават. Подобно нещо е възможно, но другаде. И не къде да е, а в самата Би Би Си, нарицателно за възможно най-висок стандарт в световната журналистика. Толкова висок, че етичният кодекс на българските журналисти, подписан от повечето „големи” български медии, е практически преписан от кодекса на Би Би Си, нищо че авторството си го приписват тук разни „тюфлеци” ( да се изразя и аз като един доктор хонорис кауза).

Ето как, по информация на Кафене.нет, в Би Би Си е възможно да се случи онова, което у нас е невъзможно. Обърнете внимание на спецификата: в британския случай продуцент е заподозрян в ДАВАНЕ на подкуп за информация. Възможно е това да се е случвало и у нас, но правилото тук е да се ВЗИМАТ пари за разгласяване на информация, угодна на поръчителя. Това престъпление дори не се нарича с истинската дума „корупция”, а щадящо се е наложило с термина „поръчкова журналистика”.

Британската медийна корпорация БиБиСи съобщи, че отлага епизод на популярното си теливизионно предаване за разследваща журналистика „Панорама” и отстранява временно от работа продуцент след твърдения, че той е платил подкуп ,за да получи информация.

Програмата разказва за резултатите от проучване на дейността на компания, която строи луксозни жилища на Карибските острови.

Според в-к „Таймс” продуцентът е изпратил имейл до консултант по сигурността, рааботещ във фирмата, в който дал да се разбере, че БиБиСи може да му предложи работа, ако предостави информация.

Документалният филм на „Панорама”, който трябваше да бъде излъчен миналия понеделник, бе анонсиран в телевизионните програми като „разследване на финансовите скандали, които могат да затрият всичките спестявания на хората”.

Вътрешният правилник на БиБиСи постановява, че трябва да се действа с „нулева толерантност” към подкупи. Той изисква и от всички служители да се държат професионално и почтено в своите служебни бизнес контакти.

„Заради информация, получена в последните етапи от подготовката на филма, БиБиСи реши да отложи излъчването на предаването”, се казва в декларация на медията. „Проучваме фактите. В резултат на това член на екипа е временно отстранен от работа и срещу него е започнала дисциплинарна процедура”.

„Панорама” е сред най-популярните предавания за разследвания по британската телевизия. Програмата е изобличавала много случаи на корупция, както в Обединеното кралство, така и в организации като Международния олимпийски комитет (МОК) и световната футболна федерация (ФИФА).

През 2004 година журналисти от БиБиСи заснеха със скрити камери как тогавашният български представител в МОК Иван Славков преговаря да подкрепи срещу подкуп кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Излъченият по „Панорама” филм доведе до изключването на Славков от МОК година по-късно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване