03/28/13 09:29
(http://ivo.bg/)

“Имаме воля”=имате Волен

Няма да коментирам същината на „сензационни” социологически данни, с които партийните централи воюват, защото не искам да ставам част от чужди сценарии, чиято фактологическа достоверност предизвиква съмнения именно с опита си да внуши „сензация” в полза на някой от основните „играчи”. Малко повече умереност в пророкуването щеше да свърши повече работа на пропагандаторите, но когато залогът е самото оцеляване на досегашните управляващи явно не можем да очакваме подобна сдържаност.

Заслужава си обаче да се обърне внимание на една издайническа подробност, с която е опакована социологическата сензация за огромна преднина на ГЕРБ към днешна дата. Внушението за някакъв американски подтекст в това невидяно още от никого проучване издава почерка на ГЕРБ да се перчат като „американски” фаворити. Шумното твърдение за предстояща голяма победа ( вярно или не- не мога да знам) е гарнирано с намеци, че за проучването „знае американското посолство”. Нима? Ако и това е вярно, информираността на въпросното посолство прибавя ли някакъв авторитет на социологическите твърдения?

Ясно е, че макар и преминал рязко от едната крайност на втръснал на всички медиен герой, в другата- като нелегален водач на ГЕРБ, напуснал не само панически властта, но и публичността, Бойко Борисов отправя послание: аз съм тук и се готвя да се завърна с помощта на могъщ съюзник. При това го прави по такъв начин, че няма формална причина да бъде опроверган от американска страна. В края на краищата става дума само за „невинен намек”, че политическата реклама на ГЕРБ се върши със знанието на американското посолство.

Дали е така, е друг въпрос. Обаче знам друго: на изборите през 2009 г., когато ГЕРБ се представяха за дясна партия, левите лъжеха избирателите си с плашилото: „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов”. Обаче се получи друго: гласувалите за Бойко получиха Волен, който е големият печеливш от кризата, докарана от управлението на Борисов. И това е факт, който направо прозира от предизборния лозунг на ГЕРБ „Имаме воля”.

Имате Волен, болен от скачените съдове на антиамериканизма и русофилството, които ще се лепнат върху фасадата на ГЕРБ след изборите! Това е истината, чиито последици България тепърва ще трябва да преодолява. Не че Волен ще вземе властта и ще изреве гороломно: „тук се слуша мойта Воля”! Но в състезанието по популизъм с ГЕРБ относителната му тежест в омаскаряването на България пред света ще се увеличи, за което трябва да сме „благодарни” на уж проамериканското управление на Борисов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване