03/29/13 11:33
(http://www.gorichka.bg/)

Град в Калифорния прави задължителни фотоволтаиците във всички сгради

Всяка новопостроена къща в Ланкастър трябва да произвежда 1 kw.

Всяка новопостроена къща в Ланкастър трябва да произвежда 1 kw.

Град Ланкастър в Калифорния е сравнително малък град, представете си го нещо като Русе. До неотдавна Ланкастър е едно по-скоро скучновато и неизвестно място, за разлика от Русе, който е прочут с редица феномени започващи с “о”, като обгазяване и обезлюдяване. От няколко години насам обаче, местната управа в този град oт далечния Запад се е амбицирала да го извади от анонимните редици на прованса, като го превърне в нещо, което нарича скромно Соларна столица на вселената. Логиката е желязна – Калифорния е едно що годе светло място със своите средно между 250 и 300 слънчеви дни годишно. Според последната регулация, инсталирането на соларни панели върху сградите става задължително.

Ето какво – постройките в града с размери над 650 кв. м. трябва да имат инсталирани мощности за производство на 1 kw до 1,5 kw, а селските имоти до 10 000 кв. м. трябва да са гарантирани с поне 1,5 kw слънчева електроенергия. Общинарите стягат проект, с който ще могат да изнасят произведената в повече енергия на съседни общини. Изглежда, че кметът Парис е взел присърце проблемите на планетата с климатичните изменения и изчерпването на ресурсите, тъй като в списъка с инициативи и проекти в които общината смята да се забърка четем още: всички новопостроени къщи да притежават LEED стандарт; всички новопостроени къщи да имат система за рециклиране на така наречената “сива” вода (тази, която излиза след пране, миене на чинии или къпане); използване на LED за уличното осветление, така че то да бъде изключено от националната мрежа.

повече на environment 360

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване