04/01/13 08:15
(http://www.azcheta.com/)

Книгоносен поход

Отдавна имаме нужда от силна и завладяваща книжна инициатива, нещо като кръстоносен поход в полза на книгите и четенето. И точно такава кампания ще имаме за поредна година в лицето на „Походът на книгите” (2-23 април), организиран от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, www.detskiknigi.com и www.az-deteto.bg.

Тазгодишното издание на Похода е доста по-пълнокръвно и включва ужасно много възможности за срещи с любими книги и автори, но и доста нови инициативи. Откриването някак закономерно е на 2 април, Международен ден на детската книга, а официалната част започва от 10.00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, когато кметът на София Йорданка Фандъкова ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х. К. Андерсен, открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на писателя.

И тази година в центъра на София ще се движи добре познатият и лесен за забелязване Литературен трамвай. Той ще има предварително съгласуван маршрут, а всички пътници и деца ще могат да срещнат с популярни съвременни български писатели и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения и разговори.

В работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в страната в рамките на осмото издание на станалия вече традиционен Маратон на четенето.

От 2 до 6 април в специално изграден кът в столичния Сердика Център малчуганите ще имат своите часове на приказката, където ще могат да се запознаят с близо 20 нови книжни герои и приключения между 11 и 12 часа и 17 и 18 часа всеки ден.

Няма да бъдат пропуснати и проблемите за четенето и качеството на детската литература - кръгла маса на тема „Детската литература – предизвикателство и възможности” с участието на издатели, библиотекари, учители, писатели ще се проведе на 4 април от 11.00 часа в Американския център в Столична библиотека.

С двудневния Празник на детската книга „Подарете на детето си книга, подарете му празник” организаторите ще продължат традицията денят на детската книга да бъде отбелязван с голям празник с игри, стимулиращи четенето. В рамките на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от стартиралия вече национален конкурс за най-добра детска книга на изминалата година „Бисерче вълшебно”

По традиция финал на читателския маратон ще бъде даден с обявяването на носителите на годишната награда Рицар на книгата. Церемонията тази година е насрочена за 23.04.2013 от 17 ч. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София.

Вижте и акцентите от кампанията Походът на книгите 2013:

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване