04/02/13 08:50
(http://ivo.bg/)

Властите в София са знаели, но са нехаели за опасността от Хизбулах

В публикация от 1 април в. „Джерузалем поуст“ предупреждава, че синагогата в София е под наблюдение от страна на иранските милиции „Ал Кудс“, което е заплаха от възможен атентат в българската столица.

В статията пише, че предупрежденията за възможен атентат, направени преди взривяването на автобуса в Бургас, са били „многобройни“ от което става ясно, че българските власти са се отнесли небрежно към тях. В този смисъл всекидневникът прави аналогия с новите сигнали и разказва за безплодните си опити да получи повече информация от официалните български власти за арестуван в България ирански гражданин .

МВР, ДАНС и МВнР в София, както пише в журналистическото разследване, препращали помежду си репортер на вестника, който се опитвал да получи отговор на въпроса за заловен преди близо 9 месеца в България член на иранската милиция „Ал Кудс“.

Цитирайки доклад на Института за близкоизточна политика във Вашингтон от 2013 г. „Джерузалем поуст“ разкрива неизвестния за българската публика факт, че само „дни след атентата в Бургас“ българските власти са заловили член на иранската милиция „Ал Кудс“ ( военизирани отряди на хомейнистския режим, използвани както в Иран, така и в чужбина за целите на революцията- Ал Кудс означава Ерусалим- бел. ivo.bg). Заловеният иранец е наблюдавал синагогата с цел организиране на атентат, се казва в доклада.

„Джерузалем поуст“ декларира, че разполага с „твърди доказателства“ за това.

Вестникът припомня, че израелски сайт е отправил подобно предупреждение пред атентата в Бургас, предполагайки, че софийската синагога е потенциална цел на терористи.
Израелското разузнаване е информирало българските власти през януари 2012 г. за подобна опасност, но както пише в статията български източници споделили, че българското контраразузнаване показало „обезпокоителна липса на желание да работят по разследване на заплахата“.

За онези, които не са (длъжни да са ) проследили дозираната за българската публика информация по въпроса, в края на това резюме да повторя, че според „високопоставени български източници от силите за сигурност“ предупрежденията за опасността Хизбулах да извърши атентат в България преди това наистина да се случи са били „многобройни“ , включително от страна на български граждани.

Bulgarian sources who wished to remain anonymous told The Jerusalem Post on Monday that Bulgaria’s authorities, including top members of the security services, were made aware of ongoing Hezbollah-Iranian threats against Jews and Israelis in Bulgaria, prior to the Burgas attack. According to the sources, multiple Bulgarians “passed information a number of times” to security forces about planned Hezbollah attacks.

Въпросът за финал е: защо толкова дълго въпросните български власти се правеха на „ни чул, ни видял“ по въпроса за следата, която води към Иран и Хизбула, оставяйки българското общество да си мисли, че това подозрение е само и единствено някакъв чужд план за въвличане на България в „еврейски“ или „американски“ сценарий- сякаш България е съюзник с Иран, Сирия и техния покровител Русия, а не с Великобритания и САЩ например, които категорично се произнесоха за предполагаемата вина на Хизбулах за атентата в Бургас?

Ако и този въпрос не е ясен, да попитам още веднъж по „лабораторно изчистен“ начин: кой е имал интерес да дискредитира прозападната ориентация на страната ни ( доста успешно – спомнете си, че по БНТ беше излъчена „дискусия“ с един опонент срещу 6 съгласни помежду си коментатора, обвинявайки България в слугинско поведение към САЩ и Израел)?

Коя ли ще да е тази толкова могъща в българското задкулисие сила, желаеща да държи многострадалната ни родина в своята евразийска орбита?

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване