04/08/13 03:30
(http://socialevo.net/)

Какво е общото между Harlem Shake, меметиката и Ratio? Едно интервю със Сюзън Блекмор

susan blackmore

Позволете ми да ви запозная, макар и дистанционно, с проф. Сюзън Блекмор. Поводът е нейното участие в Ratio – конференция, посветена на науката, която ще се проведе за втори път в София. За Ratio обаче малко по-късно. Там проф. Блекмор ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около себе си и дали имаме свободна воля. Сега обаче ще си поговорим за меметиката (memetics) и мемите (memes).

 

Проф. Блекмор, какво всъщност е меметиката?

Мемите са информация, която се разпространява от човек на човек чрез имитиране или придобивайки форма в някоя книга, чрез компютър или по друг начин. От гледната точка на меметиката всяка култура се състои от меми, които се борят за човешкото внимание, за да бъдат репликирани и разпространени. Като примери можем да посочим песните, историите, технологиите, научните теории, религиите и всичко, което се е наложило в обществото. Всички думи, които използваме, са меми, защото са предавани от човек на човек.

Меметиката изучава мемите и как те се разпространяват. За разлика от другите теории, посветени на еволюцията на културата, меметиката твърди, че мемите, подобно на гените, сами по себе си са репликатор (имитатор, възпроизводител). При това егоистичен репликатор – те ще се разпространят когато и както успеят, без значение какви ще са последствията за нас, нашите гени, щастието ни и ефектът върху планетата. Можем и да си мислим, че ние сме създали интернет за собствена изгода, но от същата тази гледна точка той е един необятен, развиващ се свят на информация, който използва нас и нашите мозъци, за да расте.

 

Какво е нужно на мемите, за да съществуват? Кои са причините за тяхното разпространение?

Те се нуждаят от информация и механизъм, който да я копира посредством вариации и подбор. За разлика от повечето други видове на планетата, хората могат да имитират достатъчно добре, за да създадат тези условия. А с изобретените от нас компютри, сървъри и интернет информацията може да бъде копирана, съхранявана, променяна и подбирана с много по-голяма прецизност, отколкото е било възможно досега.

Има много причини за разпространението на мемите. Ако притежават всичко необходимо, за да ги копира един човек, те ще процъфтяват. Религиите са добър пример, защото за разпространението си разчитат на много хитри трикове като обещания за живот в рая, страх от ада, награда за носещия добри новини, наказание за отстъпничество и измяна, негодувание срещу съмнението и насърчаване на вярата. Всички тези трикове помагат на мемите в религията да се разпространяват дори и ако не са верни. Но други меми използват по-различни методи. В науката например има методи, които гарантират, че най-достоверните теории ще надделеят над погрешните и че доказателствата ще са по-силни от предпочитанията и желанията на хората. Има много начини, по които мемите се разпространяват.

 

Какво е мястото на новите технологии (смартфоните например) и социалните мрежи в меметиката?

Блестящ пример за това как мемите използват умовете ни, за да се разпространяват. Социалните мрежи експлоатират естествените ни склонности на социални животни и бързо се разширяват. Бих казала, че това е в по-голяма полза за самите меми, отколкото за нас, бедните хора, стресирани, претоварени и неспокойни заради силната си зависимост от новите медии.

 

Със сигурност сте станали свидетел на феномена “Harlem Shake”. Как бихте го обяснили като специалист през призмата на теорията?

Това също е чудесен пример за мема. Само два клипа с “Harlem Shake” са достатъчни, за да те изкушат да запишеш и ти един. Правилата са съвсем ясни (използвай същата музика, започни действието в същия момент, първият танцьор винаги е с маска и т.н.). Благодарение на новите технологии всеки може да опита и точно на това станахме свидетели. По едно време през февруари на ден се публикуваха около 4000 нови клипчета с “Harlem Shake”. Всеки еволюционен процес изисква три неща – репликация чрез вариация и подбор. И трите са много ясно различими в този пример. Имаме изключително точно копиране на идеята във видеото по целия свят; вариацията идва от хората, които правят собствени версии на клипчето, а подборът се извършва от милионите хора, които гледат клипчетата, но споделят само някои от тях. Така “Harlem Shake” еволюира, използвайки нас. Брилянтно!

 

Всъщност брилянтна е и идеята за Ratio.bg – един форум, посветен на науката във всичките й форми. Там ще се срещнете с невероятно умни хора, посветили живота си на науката. Може и да говорят сложно, но те са там, за да събудят или разгорят още повече интереса ви към науката – математика, биология, физика, химия и т.н. И след като излезете от залата, ще горите от любопитство. Вижте повече за великолепния проект на едни любознателни млади хора и побързайте да си купите билети, преди да са свършили!

Вижте и това клипче, посветено на меметиката, от което дойде и идеята за тези въпроси към проф. Блекмор.

 

П.П. Ако преводът ви се стори неточен или неясен, имайте предвид, че е изключително свободен и е направен късно вечер. Отговорност търсете от мен, Иван Ралчев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване