04/09/13 07:56
(http://www.gorichka.bg/)

Град Конкорд в Масачузетс забрани водата в пластмасови бутилки

plastic_bottles

Пълната забрана за продажба на вода в пластмасови бутилки идва след три години усилена кампания от страна на местните жители. Фото: epSos.de чрез flickr

 

Първо малко статистика:

  • 17 милиона барела петрол годишно се изразходват за суздаването на пластмасовите бутилки за вода само в САЩ. С толкова гориво могат да се движат 1,2 милиона автомобила в продължение на година.
  • Над 50 милиарда бутилирана в пластмасови бутилки вода са консумирали американците през 2007. Над 38 милиарда от тези бутилки са отишли в сметищата.

Тези числа са извадени от кампанията BanTheBottle, която е довела до една малка крачка за човека, но голяма за пластмасовата бутилка (по пътя ѝ към небитието). Защото в резултат на тази кампания една община в Масачузетс от тази година счита незаконно продаването на вода в пластмасови бутилки с обем литър или по-малко.

И още едно число – 31 милиона тона пластмасови отпадъци са произвели Съединените щати през 2010 година. Това е чудовищно много, като се има предвид, че само 8% от цялото количество е било рециклирано. Противниците на наредбата (разбирай – бутилиращите компании) твърдят, че тя няма да промени нещата, понеже хората щели да ходят да си купуват вода от съседното градче (?!), но един от основните двигатели на кампанията, 85 годишната Джийн Хил, казва, че ще се бори докрай против това, някой си да взима водата от собствената ѝ земя, след това да слага тази вода в пластмасови бутилки и да ѝ я продава обратно.

подробности на HUFFINGTON POST и на видеото по-долу

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване