04/10/13 21:22
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Гъста агнешка супа с кисело мляко и шафран

Хей, пролет е! Настъпила с пълната си прелест в провинцията, става забележима и в София, с разцъфналите дръвчета и настроението от зюмбюли, нарциси и лалета на пазара. Пролетта идва със зеления си цвят, с първите свежи зеленчуци и вълнението около предстоящия Великден. Пролетта е сезонът и на агнешкото месо и точно с него искам да започна тазгодишните си предложения за великденските празници.

Агнешкото месо е от онези храни, които се консумират предимно през пролетта и затова  ми се иска да опитам нещо ново вместо традиционното печено бутче или плешка. Кюфтенцата с таханов сос на Силвена Роу заслужават внимание, но сега впечатление ми направи една супа от турската кухня. Тя е плътна и почти без подправки с изключение на черен пипер и шафран. Пресните зелени подправки и билки, както и чесънът, които обикновено съпътстват агнешкото, тук липсват, но въпреки това супата е много вкусна и в нея прекрасно се разгръща ароматното агнешко месо. Киселото мляко е много важно за тази рецепта и не служи като застройка на супата, а е основна съставка в нея. Именно то дава плътност и лек кисел вкус. Шафрановият зехтин завършва ястието, както с вкус, така и в презентацията.

Гъста агнешка супа с кисело мляко и шафран

Адаптирано от книгата Turkey – Mediterranean Cuisine.

Посочените дози са за 4-6 порции.

Продукти:

  • 150 г нахут
  • 500 г агнешко месо
  • 500 г картофи
  • 2 л студена вода
  • 600 г кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1-2 супени лъжица зехтин
  • 1 г шафран
  • сол и прясно смлян черен пипер

Нахутът се накисва за една нощ в студена вода. Отцежда се.

Месото се почиства от ципи и излишна мазнина и се нарязва на дребни парчета.

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.

Месото се залива с водата и се слага да заври на умерен огън. Пяната, която се образува по повърхността се отстранява. Добавя се накиснатият нахут и заедно с месото се варят около 1 час или докато станат готови. Когато са готови се добавят картофите. Супата се посолява със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и се вари 20 минути или докато картофите омекнат.

Киселото мляко се разбива с яйцето и брашното. Добавят се на тънка струйка към супата и варенето продължава още 2 минути. Отстранява се от огъня.

Зехтинът се загрява леко и в него се изсипва шафрана. Разбърква се добре и се поръсва по малко върху всяка порция. Супата се сервира гореща.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Гъста агнешка супа с кисело мляко и шафран е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/10/13 21:22 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/arc4_i9RW3E/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване