04/11/13 20:15
(http://ruslantrad.com/)

Активисти критикуват Саудитска Арабия за строеж на 1 800 км. стена на границата с Йемен

_66915797_66915796Групи за защита на човешките права в Персийския залив разкритикуваха Саудитска Арабия, заради изтеклата информация, че Рияд смята да строи стена по границата си с Йемен, както и да депортира хиляди йеменци, предупреждавайки, че се задава хуманитарна катастрофа.

Според правозащитните организации стената, която ще бъде дълга над 1 800 км., ще наложи истинска обсада на йеменците.

Би Би Си съобщи във вторник, че Саудитска Арабия “изгражда ограда, над 1 800 км. дълга, за да се запечата размирната си граница с Йемен.”

Британската медия цитира саудитски служители, заявили, че стената е необходима поради влошаването на сигурността в Йемен след свалянето на дългогодишния лидер Али Абдула Салех през февруари 2012 година, което позволявало преминаване на незаконни имигранти, трафиканти на наркотици и отваряло нови оръжейни пътища по границата със Саудитска Арабия.

Правозащитните организации предупредиха, че се случва същото, като по времето на войната в Ирак и Кувейт през 1990-91, когато Саудитска Арабия депортира около един милион йеменци от богатата на петрол монархия. Повтарянето на събитията може да доведе до хуманитарна криза и рязко повишаване на бедността в Йемен.

Йеменски официални лица заявиха вече, че хиляди йеменски работници са били експулсирани от Рияд след налагането на нови трудови ограничения за чужденци. Тези действия подклаждат влиянието на терористичните групи в Йемен и могат да предизвикат истинска катастрофа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване