04/11/13 08:26
(http://vasvalch.com/)

Всичко остава в Интернет

paris sad

Знаем, че Google помни всичко и няма как да ни се размине, ако напишем нещо онлайн. Често обаче забравяме това, докато не се появи интересен казус, който да ни го напомни. Такава история днес идва от Великобритания, а главно действащо лице е 17-годишната Парис Браун.

Накратко, Парис е била избрана между 164 кандидата за позицията Teen Crime Commissioner. Тази официална роля я прави представител на тийнейджърите в полицията на Кент и й дава възможност да включи доста важен пост в CV-то си. Отделно, тя ще получава годишна заплата от 15 000 паунда, което са си чудни джобни за момиче в Кент. Очевидно, изборът между всички кандидати не е бил лесен и комисар Анн Барнс, която завежда полицията в Кент казва, че е избрала момичето, защото тя е “уверена и добре изразяваща се млада жена”.

Дотук със стандартната стълбица на успеха, защото сега на сцената се появява Twitter. Журналисти са стигнали до профила на младата Парис в микроблогинг платформата и откриват доста фрапиращи нейни изказвания:

twitter paris

Въпреки че някои от туитовете са направени още преди 3 години, когато момичето е било едва на 14, това не намалява вината й пред бтитанската общественост и много данъкоплатци не са съгласни пари от техния джоб да отиват за заплата на млада расистка и хомофобка, която редовно се напива и говори открито за секс преди да е станала пълнолетна. Затова момичето официално напусна дадения й пост и се извини публично за думите си. Поредното доказателство, че трябва да се мисли, преди да се туити.

Внимавай какво пишеш

Днес клавиатурата е по-силна от меча, но трябва и да се използва още по-внимателно. Много ми допада максимата, че ако не си готов да отговаряш за нещо в съда или да го видиш на първа страница в национален вестник, по-добре е да не го пишеш черно на бяло, а още по-малко онлайн. Точно това се случва с Парис – тя трябва да отговаря за думите си от първите страници на Daily Mail и други големи медии.

Твърде тежка присъда?

И все пак не мога да не се замисля дали това не е твърде тежка присъда за младото момиче. Да, казала е доста неприятни неща, но в определени държави дори обвиненията срещу малолетни се изчистват от досието им при навършване на пълнолетие. Каква е давността на казаното в Интернет? И въобще, трябва ли да се взима толкова насериозно нещо, което така или иначе всички британски тийнейджъри правят и говорят, просто не всички използват Twitter за него?

Какво е вашето мнение?

Постът Всичко остава в Интернет е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 04/11/13 08:26 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/_h5Q8R4_anQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване