04/13/13 09:46
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЛОШАТА НОВИНА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Служебният кабинет в България продължава работа за нормално провеждане на извънредните парламентарни избори на 12 май. Макар че предизборната кампания официално започва днес, основните партии ГЕРБ и БСП вече представиха своите програми за бъдещо управление. Бърз поглед към ситуацията в страната точно  месец преди изборите отправяме с Пламен Асенов.

- Пламен, среща ли служебното правителство подкрепа от основните политически сили в стремежа си да организира наистина честни и демократични избори?

- Отговорът не е еднозначен, Фили. От страна на ГЕРБ правителството на Марин Райков среща по-скоро мълчание, което може да се приеме вероятно като ненатрапчиво одобрение. В лицето на левицата обаче, най-вече БСП и партия „Атака”, служебният кабинет има не просто критици, а истински нападатели. Оттам постоянно припламват и угасват обвинения, свързани ту с ролята на областни управители и полиция в изборния процес, ту с компетентността и техническата готовност на секционните и районните избирателни комисии, ту с приетите по-рано поправки в изборното законодателство, ту с „разкрития” за подготовка на мащабно купуване на гласове. Има и една отделна, специална сфера на обвинения, свързани с идеята за цялостна подмяна на изборните резултати, която уж предстои. Това започна с нищо неподкрепени обвинения от страна на БСП, че служебният кабинет е креатура на партия ГЕРБ и ще манипулира изборния процес така, че тя да спечели. После атаката се фокусира върху Михаил Константинов, шеф на държавната фирма „Информационно обслужване”, която единствена в страната има пълен капацитет за обработка и изчисляване на резултатите. Константинов подаде оставка. След това за кратко дойде ред на твърдението – да, ама неговите хора остават, следователно и опасността е налична. Сега се намираме в четвъртата фаза на сагата за цялостната манипулация – онзи ден лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че самата ЦИК има „ясни намерения за манипулации и фалшификации на изборните резултати”.

- Какъв е поводът за това обвинение?

- Повод е отказът на ЦИК да публикува нещото, наречено „код за софтуера на преброяването”. Според социалистическия лидер този код трябва да е публичен, това би позволило отстрани да се тества системата и да се проверят резултатите, което пък е гаранция за честността на изборите.

- Не е ли логично това твърдение?

- Логично е, ако Станишев защитава също така логичното мнение, че, щом имаш алармена система, трябва да напишеш до нея и кода за изключване, та да е по-удобно на онези, които искат да влязат в къщата. Да, има определена логика в това, но тя е доста извратена. Поне аз така разбирам нещата, Фили, особено след като чух и шефа на ЦИК Бисер Троянов. В отговор на обвиненията за липса на прозрачност и готовност за манипулации от страна на Станишев той каза, че „искането софтуерният код да се отвори означава в страницата на ЦИК да се изложи цялата програма, по която ще се изчисляват мандатите след въвеждането на данните от секционните протоколи”. „Имаме огромни притеснения с каква цел се иска отварянето на сорс кода – те са свързани с възможността от манипулации на други лица, които не са в системата и не се числят към фирмата-преброител”, заяви още Троянов.

- Значи той пък подозира самата БСП в желание за манипулация на резултатите?

- Нищо ново, Фили. Според мен в момента всички извън БСП, а според мен и някои вътре в БСП, подозират БСП, че иска да манипулира изборите, както, впрочем, го е правила неведнъж през последните 23 години. За 45-те преди това не говорим.

- Защо са тези подозрения, нали точно тя е партията, която най-много иска в момента честни и демократични избори?

- Ще обясня, Фили, но, докато още сме на темата правителство, да кажа, че за този точно месец, откак е на власт, то свърши най-важното и най-трудното – успя да снижи напрежението в страната до точка, подходяща за провеждане на нормална предизборна кампания. Кабинетът Райков се оказа способен, въпреки атаките от всички страни и по всякакви поводи, да запази спокойствие, да поддържа експертен тон и да предприеме важни стъпки, като с това доведе до успокояване на заплашителната политическа криза. Дали тази по-спокойна атмосфера ще се запази и след изборите – това е въпрос, чиито отговор зависи от два фактора. Първият е как ще преминат самите избори и какви ще са резултатите от тях. Вторият – доколко стабилно, вследствие на тези резултати, ще бъде следващото управление. И сега се връщам към въпроса ти, Фили, за подозренията, че БСП изпитва силно желание да фалшифицира изборите. Аз бих добавил и варианта – някой друг да ги фалшифицира, а БСП да стане изразител на справедливия народен гняв, като го накаже.

Всъщност, социалистите вече с просто око виждат как губят тези избори. Виждат го в данните от всички проучвания, дори на агенции, пряко платени от тях. Трябва да признаем също, Фили, че е твърде потискащо да виждаш и друго – как улицата сваля твоя най-голям политически противник с твоите лозунги на уста, но после не те припознава, а се кани пак да гласува за онзи, когото е свалила. Е, как да не мечтаеш за фалшификация на изборите? И друго лошо за БСП стана ясно през последните дни –  когато и те, и ГЕРБ представиха публично своите програми за управление, двете партии изведнъж започнаха да изглеждат далеч по-близки, отколкото предизборната им риторика казва. Получи се следната ситуация – в програмата си ГЕРБ се придвижи наляво, а БСП – надясно. Тези определения за посока са твърде условни, разбира се, доколкото ГЕРБ никога не е била достатъчно в дясно, а БСП винаги е била прекалено в ляво, така че, от чисто теоретична  гледна точка те не са се срещнали в центъра. Но пък практически има видимост, че двете партии днес доста си приличат по отношение на обещаваната за утре социална и икономическа политика, така че за неизкушен външен наблюдател ще е трудно да ги разграничи по тези обективни показатели. Следователно за предизборна ориентация на публиката остава един единствен що-годе ясен ориентир и той беше директно формулиран от бившия – и евентуален бъдещ – премиер Бойко Борисов. На партиен форум в неделя Борисов заяви, че ГЕРБ е единствената партия, която може да спре бившите комунисти по пътя им към властта. Лошата новина за избирателите на БСП е, че в момента това изглежда истина. Лошата новина за всички останали избиратели пък е, че има силни съмнения дали това е истина.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване