04/18/13 13:53
(http://www.azcheta.com/)

Деца пишат приказки на Маратона на четенето в Русе

Prolet 6Маратонът на четенето в Русе тече с пълна сила. С мобилна библиотека, литературни загадки и приказна фея библиотекарите от Регионална библиотека "Любен Каравелов" очароваха децата в детска градина "Пролет", дом "Надежда" и дневен център "Милосърдие".

Всяко от посещенията е съпътствано с много забавления, но и полезна информация как децата могат да станат читатели на библиотеката и какво могат да открият в Детския отдел.

Финал и кулминация на всяка от срещите обаче е приказната магия, чрез която децата и библиотекарите заедно написват по една приказка.

По-долу може да прочетете две от приказките, написани съответно от децата в детска градина "Пролет" и дом "Надежда".

Приказка за Червената шапчица и Спайдърмен
Качила се Червената шапчица на своето червено ферари и тръгнала към дома на баба си, която живеела на края на Proelt 4града - чак до КАТ. Красивите й коси се веели от вятъра, а шапката й блестяла на слънцето. Стигнала до високите блокове на кв. „Здравец–Изток" и спряла колата на един светофар. Изведнъж се появил Спайдърмен, който се спускал с паяжина от високия блок. Седнал до Червената шапчица, а тя изкрещяла, като го видяла. За миг той се изкачил отново нагоре и се прибрал вкъщи, но после решил отново да я потърси.

Върнал се пак в колата. Така се сприятелили и решили да отидат до близкия супермаркет, да си купят дъвки. След това се разходили до центъра и там на площада видели много абитуриенти, които ги поканили на бал с маски.

Спайдърмен и Червената шапчица тръгнали с тях и се забавлявали много. Сред маскираните гости била и Феята на фантазиите, която им казала, че в ДГ „Пролет" има мобилна мини библиотека с много интересни книжки, предоставени от Детския отдел на Русенската библиотека. Спайдърмен и Червената шапчица отишли да ги разгледат. Двамата станали много добри приятели, даже се влюбили и накрая се оженили.

Prolet 5Приказка за Омагьосания вълк
Герои : Вълкът, Зайчето, Лисицата и Пепеляшка
Месец май е. Дошло време за абитуриентския бал на Пепеляшка. Но това не е онази Пепеляшка, позната ни от приказката, а друга – съвременна. Приготовленията за бала започнали. Пепеляшка се облякла в красива рокля, а на ръцете си сложила дълги изящни ръкавици. Прическата й била също прекрасна, а в косите й блестели фиби и цветя.

Отишла на абитуриентския си бал с развълнувано сърце.

„Кого ли ще срещна там?", мислела си тя.

Зайко бил неин дългогодишен приятел и тя много се зарадвала, когато го видяла на бала. Той й направил комплимент, като й казал, че е мно-о-о-го красива.

- Благодаря ти, Зайко! - срамежливо отвърнала Пепеляшка.

Двамата се забавлявали цяла вечер. Настанало време момичето да си тръгне от бала. По пътя срещнала Хитрата Prolet 1лисица с дългата опашка. Лисицата подмамила Пепеляшка да отиде в парка, като й казала, че там в момента има търла с най-разнообразни атракции. Любопитството надделяло и девойката тръгнала към парка. А там, зад едно дърво, се бил скрил лошият и страшен Вълк, който отдавна дебнел Пепеляшка.

Когато Лисицата и Пепеляшка го наближили, той изведнъж изскочил и се затичал към тях, но се спънал в един голям камък и паднал на земята. От удара станало чудо. Вълкът се преобразил в млад и много красив момък.

Лисицата се уплашила и избягала, а Пепеляшка стояла онемяла срещу момчето. То й обяснило, че било омагьосано от зла жена, а магията се развалила от удара. Двамата се влюбили един в друг и решили да се оженят.

На сватбата поканили Зайко и всички деца от Дом „Надежда". Заедно танцували и се веселили до зори.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване