04/19/13 13:45
(http://www.azcheta.com/)

За журналистическата етика, децата и детските книги

От редакцията: Публикуваме пълния текст на писмо-отговор от Вал Стоева към предаването "Господари на ефира" на Нова телевизия, във връзка с излъчен от тях коментарен материал на репортаж за "Похода на книгите" в сутрешния блок на bTV. Писмото е изпратено до редакционната поща на предаването, а тук е запазен е оригиналният правопис.

Здравейте!

Казвам се Валентина Стоева и съм главен редактор на сайта "Детски книги", насочен към развитие на детското четене. Освен в качеството си на редактор на сайт, отдаден на каузата децата в България да започнат да четат, съм и родител на Карин Стоева, която сте включили във Ваш репортаж от 18.04.2013 г.

Принципно не бих обърнала внимание на репортажа и не бих се засегнала, защото ценя работата Ви, но в този случай си позволявам да се обърна към Вас заради явния непрофесионализъм, който сте проявили. Първо, не сте проучили дали наистина зад репортажа стои скрита реклама. Второ, оплюли сте един от малкото живи български автори, които си позволяват лукса да пишат качествени произведения за деца и трето, вменили сте функции на две деца, които определено не бива да бъдат използвани по такъв начин.

Не съм сигурна дали осъзнавате последиците от предаването си върху малкото четящи деца в България. Ще Ви изложа възгледите си и несъгласието си, като разчитам на Вашия професионализъм и се надявам, че ще намерите начин да поправите вредата, която според мен сте нанесли на детската литература в България.

1. Не виждам смисъл да изтъквам колко не четат българските деца. Всяко изследване на Европейската комисия и на PISA говори с цифри за това. Истината е, че не само положението е тежко, но и българските автори са отритвани, а и голяма част от тях не пишат модерни книги за деца. Юлка е сред малцината български ЖИВИ детски писатели и това, поне по мое мнение, трябва да бъде оценено. Тя бе поканена като представител на детските писатели (вероятно защото не можем да поканим Елин Пелин или Каралийчев), за да разкаже какво могат да очакват децата в "Похода на книгите" от българските автори. А и смятам, че е нормално на книжни събития да не водим творци от чужбина, когато имаме български такива. За съжаление от репортажа Ви може да заключим, че вероятно само автори - класици, починали преди поне 100 години, са достойни да бъдат четени.

2. Децата (ако се е налагало да работите с деца) по принцип отговарят спонтанно и на въпроса "Какво четеш в момента?" дъщеря ми Карин Стоева отговори честно - четеше това, което бе в ръцете й, а в случая - книга на Юлка. Не виждам нищо лошо, защото тя наистина харесва модерните книги на българската писателка. И не, не правеше реклама на определен писател, книга и т.н. - просто е дете и е напълно честна! Може би беше по-коректно да не изрязвате и думите й, в които казва как се чете поредицата "СТРОМ", която не е от Юлка, но пък е модерна литература? Момчето от репортажа пък е собственият син на Юлка, който чете книгите й и от детска гледна точка дава съвети на писателката, за да бъдат наистина забавни нейните произведения. Той също бе честен, давайки своя отговор пред репортерката. Затова не смятам, че Вие трябва да използвате подобни репортажи, за да "подливате вода" на конкурентна медия. Подобно отношение е крайно некоректно, а и последиците не се изчерпват само с опетняване на конкурент, но подриват труда на организаторите на цяла широкомащабна кампания, каквато е "Походът на книгите".

Темата за насърчаването на четенето е дълга и много обширна. Истината обаче е, че чрез Вашия репортаж и малкото четящи деца, които не се стесняват да мотивират връстниците си да четат (защото четящите деца са считани за различни, смотани, зубъри и т.н.), по-скоро трябва да се откажат, защото ще бъдат оплюти като рекламни лица. А ако Шарл Перо и Братя Грим са детските книги, които смятате, че са интересни на малките читатели, май е време да обновите вижданията си.

Освен това медиите принципно не отразяват теми, свързани с детското четене. Темата е отритната и избягвана, а е толкова важна. За съжаление след репортажа Ви вероятно никой не би отразил нито една книжна инициатива, която дори не е с рекламна цел (като "Походът на книгите", наградата "Бисерче вълшебно" и т.н.).

Благодарение на репортажа Ви усилията, които всички хора, ангажирани с детското четене и развитието на детската литература полагат, бяха изтрити и омерзени. Защото в България зад всяка инициатива се търсят скрити интереси и всичко се прекарва през погледа на подозрителните възрастни. Сигурно за много от нещата е така, но когато става на въпрос за деца и за детски книги, отношението трябва да бъде друго!

Надявам се, че ще вземете аргументите ми предвид и ще откриете начин друг път, когато правите подобни репортажи, да вниквате по-дълбоко в нещата, свързани с толкова тежка тема като грамотността на българчетата. Готова съм на среща с Вас, за да изложа аргументите си лично, тъй като и без това мейлът стана прекалено дълъг.

Валентина Стоева,
главен редактор на сайта "Детски книги" и редактор "Детска литература" на сайта "Аз чета"

Всички ние от екипа на "Аз чета", който функционира вече близо 7 години като "рекламно лице на четенето" и сме горди с това, заставаме зад всяка дума, написана от нашата колежка и приятелка Валентина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване