04/19/13 05:20
(http://ivanbedrov.com/)

МВР се озова с главна роля в изборите

GDBOP(Преди да започнете да четете, погледнете надясно и гласувайте. И без това нищо ново няма да научите от следващите редове) Предизборната кампания тръгна по сценария на опозицията. Сергей Станишев вероятно се е надявал на това, когато оповести сигнала си за масово подслушване на политици и бизнесмени. Но едва ли е очаквал омазването да достигне чак такива размери.

Сега думите „милиционерщина“ и „подслушване“ ще присъстват във всяка предизборна дискусия и опитите на ГЕРБ да върне в разговора любимите теми за магистрали, детски градини и спортни зали, трудно ще бъдат успешни. Опозицията се върна в играта с незаменимата помощ на Цветан Цветанов и неговата неадекватна реакция след изявлението на прокуратурата.

Отстраняването на бившия вътрешен министър изглеждаше неизбежно на няколко пъти в последните години. Историята обаче показа, че при Цветанов и неизбежното е избежно, той остана непокътнат и продължи да бъде единственият заместник на Бойко Борисов. Затова и този път никой не е изненадан, че Цветан Цветанов не се оттегли, не допусна изобщо с нещо да е виновен, а Борисов отново го защити.

Преките политически последици от скандала могат да бъдат няколко:

  • БСП е в атакуваща позиция, ГЕРБ – в отбранителна. Това може да смекчи прогнозираната в социологически проучвания сериозна загуба на левицата.

  • Кресливите спорове между ГЕРБ и БСП за подслушването вероятно ще отблъснат много хора и ще направят по-лесно различими останалите. Това е шанс за партиите на Иван Костов и Меглена Кунева да представят „цивилни“ решения.

  • ГЕРБ ще направят абсолютно всичко възможно, за да останат във властта. Очевадната зависимост между Борисов и Цветанов говори, че двамата заедно имат да пазят нещо много повече от една партия.

Проверката на прокуратурата в МВР и констатацията, че условията за масово и нерегламентирано подслушване са налице, на пръв поглед не ни казват нищо ново. Изречен от главния прокурор обаче, този извод се превръща в сериозен фактор в предизборната кампания. Научихме поне четири неща:

Борисов и Цветанов могат да бъдат и наивни

Така както предишни управления се опитваха да подчинят съдебната система, за да прикриват престъпленията си или да разширяват бизнеса си, така и ГЕРБ направи същото. Доста по-грубо, а вероятно са си вярвали, че и доста по-ефективно от предишните. Необходимо е само да се напънат и да си спомнят в какво се превърнаха Иван Татарчев и Никола Филчев, за да престанат да се заблуждават, че избраният лично от Цветанов Сотир Цацаров ще им играе по свирката. Главният прокурор има седем-годишен мандат и безконтролна власт и това най-добре го знае самият Цацаров. Опитът на ГЕРБ за подчиняване на прокуратурата обаче е най-наивният досега, защото имаха пред очите си примерите на предишните.

Милиционерщината ще остане техният етикет

На всяко обвинение към ГЕРБ в милиционерщина, има достатъчно контра-обвинения към БСП. И Румен Петков защити полицаите, които убиха Чората, и по времето на БСП имаше случаи на полицейско насилие, и тогава ДАНС подслушваше журналисти и политици по делото „Галерия“. Бойко Борисов и Цветан Цветанов обаче превърнаха милиционерското мислене в политика. Именно ГЕРБ издигна във властта натрапчиво голям брой възпитаници на школата на МВР в Симеоново, именно ГЕРБ направи депутати и кметове бивши полицейски шефове, именно ГЕРБ караше хората да се извиняват на МВР при всеки случай на полицейско насилие. Последният скандал с подслушването просто добави финалния щрих върху табелата „Милиционерска партия“.

Антикомунизмът на ГЕРБ изглежда все по-фалшив

Когато изборът е между двете най-големи партии – ГЕРБ или БСП, много хора с антикомунистически убеждения са готови да подкрепят Бойко Борисов, „защото той бие комунистите“. Точно с този мотив напоследък видни лица на десницата от началото на промените призоваха публично да се гласува за ГЕРБ, за да не се допусне БСП отново във властта. Самият Борисов харесва антикомунистическата си роля, а очевидно тази линия на поведение е сред основните в кампанията на ГЕРБ. Скандалът с подслушването обаче върна спомена за годините преди 1989 г., когато слухтенето също е било масово, различни са били само техническите средства. Все по-често срещаното сравнение между цветановото МВР и бившата Държавна сигурност не е в полза на ГЕРБ.

МВР срещу бизнеса

Скандалът дава повод на политици и бизнесмени да говорят все по-често за прекалено активната роля на МВР в бизнес процесите в страната. Вече открито го казват някои от най-едрите индустриалци, а партии като ДПС и ДСБ направо обещаха на избирателите си да изтеглят МВР от бизнеса. Обсъжданите под сурдинка случаи на силово вмешателство и решаване на бизнес спорове с помощта на репресивния апарат на държавата, вече не са тема табу.
Всичко това фокусира цялата кампания върху МВР и Цветанов. Дори и след края й, когато ще чуе какво ли не по свой адрес, Цветан Цветанов най-вероятно ще продължи да не разбира, че когато си министър, от теб зависи как работи министерството ти. И че не е задължително да те хванат лично да нареждаш подслушване, за да носиш политическа отговорност.

Труд

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване