04/19/13 15:37
(http://ivo.bg/)

Обрат: когато Плевнелиев проговори, Борисов мълчи

Не ми е удобно да се правя на Бил Клинтън като перифразирам прословутата му реплика „следете устните ми” и да препоръчам по аналогия: „следете този блог”. Но какво да се прави, когато прошепнах вече достатъчно ясно, че ледените отношения между президента Плевнелиев и премиера в оставка Борисов , макар и да не са декларирани в момента, вещаят истинска буря. Защото Плевнелиев, както ще прочетете в отпечатаната вече моя нова книга „Премиер на РъБъ” ни най-малко не „топли мястото” на Борисов, а в момента го замразява.
Бурята започна днес.
Дясната ръка на всемогъщия в кабинета „Борисов” вътрешен министър Цветан Цветанов-Директорът на ГДБОП Станимир Флоров, беше обвинен в корупция за деяния, извършени преди встъпването му в длъжност, съобщава Франс прес в кореспонденция от София, цитирайки българската прокуратура.
За онези, които не знаят, бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков нарече преди два дни в телевизионно интервю ръководената от Флоров служба „политическият юмрук на ГЕРБ”.
В началото на новия век Станимир Флоров, по онова време служител на ГДБОП, поддържал контакти с хора, замесени в контрабанда на наркотици, показват десетки тайни документи на НСС изпратени анонимно по имейли до прокуратурата в София. Флоров беше назначен за директор на ГДБОП през 2009 г, отбелязва Франс прес ( нали си давате сметка, че световна агенция не би проявила такава категоричност без да е убедена във фактите).
Документите, които бяха публикувани и в българските медии, се оказаха автентични, съобщи прокуратурата, която води паралелно разследване за изтичане на тайна информация. Според прокуратурата документите съдържали “данни за получаване (от Флоров) на особено голям подкуп, което съставлява изключително тежък случай”.
Станимир Флоров защитавал между 1999 и 2002 г. наркотрафиканти и предотвратявал планирани действия от полицията, като всеки път получавал за услугата си 20 000 дойче марки (10 000 евро). Компрометиращите документи за Станимир Флоров засягат индиректно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тъй като Флоров беше начело на една от най-важните служби на министерството, съобщава от София Франс прес.
Световната агенция добавя: „Малко повече от три седмици преди предсрочните парламентарни избори на 12 май това е втората афера за пет дни, която засяга Цветан Цветанов, в момента председател на предизборния щаб на консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. На 15 април прокуратурата се произнесе по подозренията на социалистите срещу вътрешния министър за нерегламентирано подслушване на политици и бизнесмени от 2009 г. Резултатите от разследването на прокуратурата, отнасящо се за периода септември 2009- март 2013 г., бяха предадени на ЕК”.

Масираната атака срещу статуквото обаче нанесе удар и по още един наследен абсурд- срещу пребиваването на Валентин Николов начело на действащата българската ядрена централа в „Козлодуй”, където той беше монтиран без конкурс от Борисов без да има каквато и да е квалификация за такъв изключително отговорен пост.

Днес Николов, бивш снабдител на детски градини, но близък съратник на Бойко Борисов, е уволнен от ресорния министър Асен Василев след направена проверка, показала “изключително сериозни констатации”. Припомням, че книгата „Ядреналин” , на която съм съавтор с ядрения български дисидент Георги Котев, е посветена именно на едни много сериозни констатации за далавери н централата, но досега темата беше табу.

В началото на седмицата в поверената на политическото лице Николов централа имаше пореден инцидент с изтичане на водород, което е могло да предизвика взрив. Както и при предишни случаи Николов и компания се опитаха да принизят значението на случая, макар да се наложи реакторът бъде спрян две седмици преди предвидения планов ремонт.

Неочакван порив на бурята с „посегателства” върху наследството на няколко поредни правителства бе усетен и в руския анклав на империята „Лукойл” край Бургас, каквото е пристанище „Росенец”. Него пък съм описал в книгата си „Течна дружба”, където твърдя, че докато съществува тази свободна от контрола на българските власти руска зона за разтоварване на каквото си поискат там руснаците, държавата България ще види „Шенген” през крив макарон – както и стана.

Засега пристанище„Росенец” бе само посочено като обект на проверка, но в същото време шефа на агенция митници Ваньо Танов уволни прекия шеф, отговарящ за този контрол: началника на Митница Бургас Валери Стефанов . Образувани са дисциплинарни производства срещу четирима негови подчинени, включително срещу заместника му Кирил Динев. Засега нямало основание за отнемане на лиценза на терминала на Лукойл в пристанище “Росенец”.

Всички тези събития, развихрили се за един ден, приличат на внезапно (контра)настъпление. Но не идват без предизвестие- имат своя предистория.

„Виновникът” за надигащите се беди за свързаната с ГЕРБ олигархия и нейното слугуване на руските интереси беше посочен не от друг, а от самия шеф на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Неговите мас(к)ирани сделки за придобиване на нови и нови стратегически важни за страната активи неизменно са обвързани с руски капитали.

Пред австрийския вестник „Der Standart” Василев нервно и без предупреждение нападна на 25 март президента Плевнелиев- безпрецедентна агресия на банкер, който се меси в политиката в една (предполагаемо) демократична държава с явното самочувствие, че друга държава го подкрепя.
Отговорът дойде от служебния премиер Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев.
“Работната група във връзка с парите на държавните дружества в частните банки работи в момента. “. Това съобщение на премиера Марин Райков, направено след заседанието на правителството на 17 април, удря в слънчевия сплит КТБ, в която две поредни правителства държаха на депозит парите на най-големите български държавни предприятия. Банката фаворит на властта ги използваше да пазарува медии и журналисти в угода на същата власт. Вчера, след съобщението на Райков, кредитният рейтинг на КТБ падна.
Разбира се дипломатът от кариерата Райков отрони само следното:
“Дори не можете да си представите колко различни съображения има, които трябва да вземем предвид. Тази работна група не обявява война на която и да е банкова институция, а има за цел да защити обществения интерес”.
Тук стигаме до най-голямата далавера на статуквото досега: медийния контрол чрез парите, депозирани в същата банка, изкупувала всички и всичко що се продава на медийния пазар. Дуелът е на живот и смърт за досегашните господари. Кой ли ще мигне пръв?- зададох въпроса в блога на 12 април.
Пръв тогава се издаде директорът на гербаджийската пропаганда в ТВ 7  Николай Бареков. Уличих го в рязко омекване спрямо сочения от ГЕРБ за главен враг с партиен билет лидер на БСП Сергей Станишев. Ден по-късно същият телевизионен директор си изпусна нервите в пряко предаване от Сливен, където се разкрещя, че никой политик не можел да го купи. Ангажирах се с твърдението , че на ТВ 7 е наредено от собственика вече да пребоядиса в червено поведението си и че Бареков нервничи защото ще напусне поста си на директор в банкерската телевизия.
За острия завой доказателства даде пак той на 15 април, когато преигра да налита срещу Цветан Цветанов. Най-скъпият на ГЕРБ български журналист нахока Цветанов и войнствено го предизвика с реплика „ искате ли да Ви задавам само удобни въпроси”, твърдейки, че не бил „обърнал палачинката”.
Преди обаче да дам пример ( отново съвсем пресен) за това как всъщност медиите на Делян Пеевски и КТБ наистина „обръщат палачинката”, се връщам към интервюто на шефа на КТБ Цветан Василев пред австрийския вестник, в което той заяви, че никога не бил използвал медиите си, за да атакува конкурентите. Интересно, какъв тогава му се „явява” от днес загазилия по закон бивш негов съзаклятник по овладяване на медийното пространство Цветан Цветанов? Питам, защото той е буквално атакуван с бухалка зад ъгъла в най-новия брой на седмичника „Уикенд”- нещо абсолютно немислимо буквално до вчера!
Ето в резюме акценти от това преобръщане на острието на гербаджийската пропаганда, регистрирано днес в сайта „Гласове”:
„Внезапно, макар и не неочаквано, в. “Уикенд”, който е собственост на Делян Пеевски и е финансиран от банкера Цветан Василев, се обърна срещу бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това става ясно от последния брой на вестника, който е посветил три страници на скандала с незаконното подслушване от МВР. Те започват от водещата публикация на първа страница под заглавие “Шест тайни буса за подслушване”.
Публикацията е в рубриката “Голямото слухтене” и в нея се твърди, че “И Слави Трифонов бил записван незаконно”, “Над 150 души са следени постоянно”, “Мобилните подслушвачи са внесени от Израел и струват около 4 млн. евро”.
“Уикенд” помества на вътрешните си страници обширен материал по темата, като цитира имена на хора, които са били подслушвани незаконно от МВР. Статията е озаглавена “Не 1, не 3, а 6 ЦЕЦОмобила кръстосвали България”.
В публикацията се твърди, че “150 баровци са следени незаконно”. Вестникът публикува и снимки на една от истинските, специално оборудвани коли, с която са подслушвани видни политици и бизнесмени. Сред имената са Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Кристалина Георгиева, Ахмед Доган, Мая Манолова, Слави Бинев, Румен Овчаров, Илияна Йотова, Костадин Паскалев, Волен Сидеров, Симеон Дянков, Свилен Нейков, Трайчо Трайков, Слави Трифонов, Меглена Кунева, Стефан Данаилов, Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев, Васил Божков, Богомил Манчев, Христо Ковачки, Николай Гигов.
Публикацията е изцяло в негативен тон спрямо Цветан Цветанов и индиректно го посочва за основен виновник за подслушванията. За баланс “Уикенд” помества интервю с Едвин Сугарев, който развива тезата си, че Цветанов “е сготвен от БСП”.
Вестникът публикува и статия срещу най-добрия приятел на бившия вътрешен министър, певеца Веселин Маринов. Според заглавието той е контрабандист на цигари. Трубадурът на МВР, както го нарича вестникът, изкарвал по 100 хил. евро месечно от износ на папироси за Гърция.
“Уикенд” отразява и другия скандал от тази седмица – справката за шефа на ГДБОП Станимир Флоров, изготвена от МВР през 1999-2000 г., по времето на министър Богомил Бонев.
Подобни публикации в този вестник бяха немислими само преди седмица. В последните четири години “Уикенд” се превърна в нещо като официоз на ГЕРБ и лично оръжие на Цветан Цветанов за изпълнение на мокри медийни поръчки.
Интересното е, че в последния брой на “Уикенд” няма и една дума за Бойко Борисов, нито дори негова снимка, което май не се е случвало в българско печатно издание от 13 г. насам”.
Всеки, който не е посветен пряко, ще си зададе въпроса: какво става? Нима сънуваме? Кога се е чуло и видяло български прокурор да засяга нива от ранга на Цветанов и Флоров насред пълното мълчание на „властелина” Борисов, а едновременно в един и същи ден да „падат главите” на доверени важни лица на властта, която има общ генезис със сегашното управление?
Вижте началото на статията ( и няколко предишни статии в този блог, посветени на разкритието, за което всички мълчат, но си позволих да обявя тук): макар и да не са декларирани, ледените отношения между Плевнелиев и Борисов водят до сегашните по(с)ледици. Не мога да попреча на желаещите да продължат да не вярват и да се опасяват, че съм ги подхлъзнал. На пожелалите да сглобят картинката от фактите обаче не им е нужна вяра: днешната буря е реалност, чиито по(с)ледици тепърва престоят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване