04/19/13 07:03
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЧЕНГЕДЖИЙНИЦАТА ЗАМИРИСА ПРЕДИЗБОРНО

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Скандали около спецслужбите бележат предизборната кампания в България. Тежки обвинения срещу бившия вътрешен министър и шефа на службата за борба с организираната престъпност, разкрития за кредитни милионери – сътрудници на ДС, заплахи срещу известния журналист Христо Христов, който разследва именно делата на ДС – тези основни теми обсъждаме днес с Пламен Асенов.

- Пламен, прокуратурата обяви, че МВР вероятно е подслушвало незаконно. Кого и как се уточнява, но бившият министър Цветанов вече е подложен на силен политически натиск. Какво всъщност се случи?  

- Случи се, Фили, че лидерът на БСП Станишев изпрати до прокуратурата получен от него анонимен сигнал за незаконно подслушване от страна на МВР. Като се позова на обществена значимост, прокуратурата наруши правилото си да не разследва анонимни сигнали и след проверка обяви, че повдига обвинения към двама души от състава на Специализираната дирекция за оперативно-технически операции. Няма да влизам в детайли. Само ще уточня, че, както се разбра, МВР наистина разполага с мобилна техника, която може не само да слуша, но и да записва, до 64 телефонни разговора едновременно. А аз се чудех, Фили, защо от години вече никой не влиза в къщи, както преди, да слага от простите бръмбари. Но както и да е. В момента тече експертиза, чиято цел е да възстанови поне част от материала, унищожен преди проверката и така да се разбере кой и кога е подслушван, а оттам – законно или незаконно е било това.

- Но, всъщност, Пламен, до тук не чух да споменаваш името на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, как той е замесен в тази история?

- Замесен е по няколко начина, Фили. По закон точно министърът отговаря за използването на СРС, сред които и подслушването. Така че ако някой слуша законно, санкцията е негова, ако слуша незаконно, отговорността е негова. Второ, замесен е Цветанов, доколкото през годините със зъби и нокти защитаваше еднакво подчинените си в МВР, без да може да ги контролира еднакво и без те да спазват еднакво закона. Идеята, че така е длъжен да прави всеки шеф на МВР, е рецидив от времето на ДС и е против правилата на демокрацията. Затова понякога – дори тук – нейната реализация изяжда главата на министъра. Обаче третият начин, по който Цветанов е замесен, е най-интересен – говоря за чисто политическия аспект. Каква е картината? В нажежената предизборна обстановка, левият лидер Станишев обвинява Цветанов, шеф на предизборния щаб на десния си опонент, в незаконно подслушване. Прокуратурата попада на следи за такава дейност. Естествено, че ще попадне, който и да влезе в МВР, ще попадне на незаконно подслушване. Но, така или иначе, има разследване, това значи – всеки ден нови разкрития, повод за нов шум и сериозни обвинения към политическия опонент точно когато е най-необходимо. С други думи, от гледна точка на БСП, а те масирано се опитват да го наложат и като мнение на цялото общество, оттук нататък каквото и да прави или каже Цветанов, той е виновен.

- Пламен, но защо точно към Цветанов е насочено острието, защо не например към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?

-  Няколко причини има, Фили. В оперативен план точно Цветанов е ключовият играч, без който ГЕРБ може да се срути. Той е здравата патерица, без която и Борисов няма да е това, което е. Също, при Цветанов почвата е по-добре подготвена с поредица други скандали през последните години. Пък и повече партии, включително десни, споделят недоволство от Цветанов, а не всички от тях са еднозначно срещу Борисов. Тоест, налице са важни условия точно той да бъде демонизиран от БСП по начин, подобен на онзи, с който през последните 14 години се поддържа демонския образ на Иван Костов. Парадоксът е, че сега и самият Костов, съзнателно или не, участва в кампанията срещу Цветанов.

- А вписва ли се в тази схема атаката срещу шефа на службата за борба с организираната престъпност Станимир Флоров, разследван за контакти с хора от наркобизнеса или това е нещо съвсем друго?

- Според мен се вписва напълно, Фили. От една страна – като технология. Пак имаме анонимен сигнал, пак прокурорска проверка, вероятно пак двусмислен резултат, който завинаги ще остане недоказан, но ще изиграе политическа роля в момента. Някой ще попита – каква политическа роля, след като шефът на БОП не е политическо лице? Ами всъщност атаката срещу Флоров изглежда като специална добавка на атаката срещу Цветанов, която вече обсъдихме. Имам предвид – за Флоров отдавна се знае, че е близък до Цветанов, може би по начин, подобен на този, по който пък Цветанов е близък на Борисов. И неслучайно социалистите директно казват, че точно чрез Флоров бившият вътрешен министър съхранява влиянието си в МВР и възможностите да го използва в предизборната битка.

- Пламен, не са ли прекалено сложни тези комбинации, не изискват ли те повече време за подготовка, отколкото имат партиите преди извънредните избори?

- Не са сложни, Фили. Писането на един анонимен сигнал е проста работа и не отнема много време. Още повече, както казах, говорим за сфера, в която винаги, щом бръкнеш, вадиш нещо нередно. И друго – това е типично ченгеджийско мероприятие, разиграно като по учебник на „бившата” ДС с инструкции как се правят интриги. Бившата в кавички – подчертавам го, защото буквално всеки ден тук става все по-ясно, че тя, ДС, наистина и наистина в огромна степен, определя характера на българския преход през последните 24 години.

- Имаш предвид появилите се имена на кредитни милионери, сътрудници на ДС, извадени онзи ден от комисията по досиетата?

- Да, Фили, тези имена са много интересни – Красимир Стойчев, Младен Мутафчийски, Георги Агафонов, три от знаковите фигури на прехода. На патриотичния бизнес. На доблестните разузнавачи…..Не знам вече как да ги нарека. А изненадите предстоят, това е само част от обхвата на проверката. В същото време същата тази Държавна сигурност, уж бивша, отправя грозни заплахи срещу семейството на колегата Христо Христов. Той е най-известният разследващ журналист в България от последните години, направи страхотни разкрития около черните дела на комунистическите тайни служби, свързани с убийството на писателя Георги Марков, с кражбата на паисиевата история от Атон и много други. Но и за тези заплахи времето не е случайно подбрано, Фили, а е част от системата за нагнетяване на обществено напрежение преди изборите. Нали се сещаш, че в очите на хората щом журналист като Христо не е защитен от ретроградните сили, то какво остава за мен, обикновения гражданин, който просто си позволявам лукса да мисля и да имам собствено мнение.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване