04/25/13 07:10
(http://www.azcheta.com/)

Второто издание на Ratio наближава

Clock-FinalБроени дни остават до второто издание на форума за популярна наука Ratio. Тази събота феновете на науката и рационалното мислене ще видят четири презентации на различни теми, които ще бъдат представени от трима британски и един български лектор. Събитието е с начален час 14:00 в Младежки театър „Николай Бинев“.

По време на Ratio на сцената ще бъдат представени четири разнообразни теми. Първата тема за деня ще бъде човешкото съзнание, представена от проф. Сюзън Блекмор, автор на книгите „Дзен и изкуството на съзнанието“ и „Съзнанието: кратко въведение“. Темата на презентацията й включва идеи за това как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля.

Проф. д-р Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей, ще разкаже повече за времето и пътищата на разселване на първите хора, както и за природната обстановка от това време. При своята работа проф. Спасов открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години, значително по-рано от досегашните твърдения, че първите хора са се заселили в Европа преди около 1 млн. години.

Третата тема за деня ще бъде представена от д-р Адам Харт-Дейвис, британски учен, автор на книгите „Изобретения“ и „Книга на времето“, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

Последната презентация се фокусира върху... вампирите. Организаторите обещават обаче, че Дебора Хайд, главен редактор на списание The Skeptic, ще използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата - исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него.

Програмата на Ratio 2013 ще завърши с дискусионен панел, където всеки може да зададе своите въпроси към лекторите. Въпросите, които не бъдат зададени на живо, ще получат отговор през интернет след събитието. Билетите за форума за популярна наука се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg. Лекциите на британските учени ще се водят на английски език без симултанен превод.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване