04/26/13 04:18
(http://socialevo.net/)

Втори ден от форума Webit Bulgaria Digital Summit 2013

Втори ден от форума Webit Bulgaria Digital Summit 2013

 

Втори ден от форума Webit Bulgaria Digital Summit 2013Вторият ден от събитието, обединяващо дигиталния маркетинг, предприемачеството и технологиите - Webit Digital Summit Bulgaria 2013, бе посветен на успелите хора, бизнеса и връзките между предприемачи, инвеститори и държавната политика за развитие на високотехнологичния малък и среден бизнес. За съжаление презентацията на Ралф Талмонт, главен изпълнителен директор на Pixengo Media отпада поради неотложни лични ангажименти на лектора и програмата започна в 10:20 сутринта.  

За успеха пръв говори Бойко Благоев, съосновател, сдружение Free Sofia Tour. Пак с пищови, както сам се изрази, Бойко обърна внимание на предприемачество и проектът Free Sofia Tour или сдружение 365, което цели да популяризира България по света. Раказа ни малко повече и за плановете им да изготят обиколка на “онова петно там в центъра” наречено НДК-а. Питате какво стана? Еми… Падна правителството, смениха ръководството и… проектът вместо да започне на 1 май не се знае кога ще стартира, но вие не губете надежда, защото както каза Бойко, в повечето случай успехът идва точно тогава, когато решите да се откажете.

Продължихме с Павел Пенчев,  Прокурист, Еконт Експрес ООД. В презентацията му на тема “Иновативни логистични решения за електронна търговия”, Павел ни запозна с новата улуга на компанията “денонощен куриер”,  разкри ни тайната на бързите доставки и плановете им 2013 година, обвързващи иновацииите в подкрепа на онлайн бизнеса в България.

Страхотен пример за успяла дама е Ралица Бобочикова, Директор на VOYO, която разговаря за новите модели на развитие и Video on demand, новите тенденции и предизвикателствата пред играчите в световен мащаб, за On Demand услугите в търсене на успешния бизнес модел, съдържаниeто, платформите и индустрията, която те първа ще се обновява.

Дойде ред и на първата панелна дискусия с Константин Вълков – Дарик Радио, Васил Върбанов – Радио Тангра Мега Рок, Красимир Стоянов, Orak Global Group, Ираван Хира, Hewlett Packard Bulgaria с модератор Евгени Каракановски, Мобилтел ЕАД. Участниците разгледаха телеком бизнеса като основа за развитие на предприемачеството и огромното му въздействие върху бизнеса, споделиха няколко тенденции за развитие на телекомуникациите, като мобилност, оеднаквяване на средствата за информация и др.

След кафе – паузата безспорно една от най – интересните презентации беше на Дарин Маджаров, Основател, ucha.se, който разговаря на тема “Уча.се – продукт в сферата на образованието, който решава реални проблеми” , за промяната  на образователната система в България и вкарване на повече интерактивност в самото образование.

 Атанас Райков, VIVACOM VIVA App,  пък ни разказа за мобилните оператори и огромните им ресурси, които до този момент са били затворени преди навлизането на смартфоните, за операционните си стеми като ключов фактор, за най – популярните смартфон услуги и възможностите на смартфоните – от телефон, който става единствено за разговори и sms-и до мобилни приложения. Стигнахме до извода, че в днешно време бизнес клиентите предпочитат по-качествени продукти и услуги, макар и на по-висока цена. 

Антон Бъчваров, Mobile Advertising Sales Executive от Piero97 ни представи Kids Play, свежо и цветно приложение, в което всичко е на български език и е напълно безплатно. Децата го харесват, а родителите си почиват. Ясно е, че хлапетата се оправят по-добре от възрастните по отношение на джаджите. 

Александър Димитров, Е-ДОМ МЕНИДЖМЪНТ ООД пък ни говореше за етажната собственост в България, за проблемите, ефективността, възможностите и перспективите, on-line управлението и поддръжката на етажната собственост. Георги Маринов – Изпълнителен директор нa ePay.BG, Павел Пенчев, Прокурист, Еконт Експрес ООД , Георги Василев, Управляващ директор на RIZN Communication Design Studio с модератор – Любомир Русанов, SuperHosting.bg дискутираха електронната търговия у нас като един от успешните предприемачески модели. Участниците споменаха огромният процент онлайн магазини, които са на ръба на сиво-черния сектор, разкриха, че големите продавачи в интернет са колективните сайтове и бъдещата перспектива за развитие на Facebook магазини за онези търговци, които нямат развит онлайн магазин и добра  SEO оптимизация. 

Камен Колчев, Председател на Съвета на директорите и основен акционер на групата ЕЛАНА разговаря за източниците на финансиране и инвестициите в технологичните акции.

 Продължаваме с Августина Пашеева, Директор Бизнес Развитие, Voivoda Ventures, Дан Лупу, Партньор, Early Bird, Майк Рейнер, Съосновател, Startup Wise Guys, Бартоломей Гола, Партньор, SpeedUp Group с модератор Пламен Русев в панелната дискусия на тема финансиране. Voivoda Ventures вече инвестира в 4 компании за  2013, лекторът от  Wise guys, стартирал 8 компании  и дал хляб на около 1000 човека, насочи вниманието ни в търсенето между инвеститори и стартъпи и финансирането. Бартоломей пък ни посъветва да мислим глобално и да се насочим към иновациите. Към събитието, се присъедини и Александър Найденов, Координатор, Обединени идеи за България, който ни разказа за social crowdsourcing по модел на Обединените идеи за България.

За лидерството слушахме от Теофил Шиков, Президент, AIESEC България, според който всяко едно общество има своите особености и всеки лидер трябва да се настрои към тях. Повечето млади хора си представят успеха като къща, кола и т.н., Теофил споделя обаче, че успехът се състои в това да се чувстваш добре. И завършихме събитието с панелна дискусия на тема “Успели български предприемачи”.

Срещнахме се и с тях в лицата на Пламен Русев, Председател на Борда на директорите на e-Academy, Елена Маринова, Изпълнителен Директор – Мусала Софт, Васил Терзиев, Изпълнителен Директор – Телерик. Ивайло Христов, Изпълнителен Директор – Комфо и техният модератор - Доц. д-р Десислава Бошнакова, Основател и управител, ROI Communication. Всеки от тях сподели по нещо интересно и дефинира успеха по свой начин. Според панелистите балансът е най-ключов за успеха и трябва да оптимизираме към щастие. Според Пламен Русев, успелият предприемач не би могъл да съществува без да има добри приятели и семейство. 

Благодарим на Webit Digital Summit Bulgaria за голямото старание да подберат толкова интересни личности на едно място и по този начин да стимулират развитието на онлайн индустрията и предприемачеството в България. Успех им желаем в бъдещите начинания!

 

 


 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване