В Чикаго завърши българският фолклорен фестивал “Верея”

В Чикаго завърши третият български фолклорен танцов фестивал “Верея”. В продължение на два дни 23 състава и групи за народни танци от САЩ и Канада се надиграваха на сцената в хотел “Рамада”. Танцуваха българските имигранти, танцуваха американци, представители на още различни националности, танцуваха децата на имигрантите. Надиграваха се професионалисти и аматьори. Семейство Катя и Митьо Ганчеви, които бяха част от публиката, споделиха: Вечерта беше невероятна! Аз съм на същото мнение такава красота скоро не бях виждал, а очите ми се изпълниха със сълзи,когато гледах тези малки деца, даже и тези чужденци, които така умело ...

Нова книга с документални свидетелства за събитията от 1913 г.

Книгата „Лятото на 1913 г документирани свидетелства за геноцида над българите” от поредицата „Спасената история” на издателство „Изток-Запад” е достъпна на пазара...

Щастливите бъдещи кадри

Познавам едно момче. Странното е, че сме срещали едва няколко пъти, а вече имам чувството, че го познавам отлично. Усмивката му, отказът от оплакване въпреки безбройните му проблеми, приятелското чувство, което създава около себе си... Ще се изненадате ли, че става дума за мюсюлманин? И то турски гражданин. Когато срещнах Хюсеин, открих един интелигентен млад мъж със спокойни очи зад стъкла. По нищо не прилича на връстниците си със слънчеви цайси, които карат голфовете си из Студентски град, макар че и той обича да ходи на дискотека. Миналата седмица е бил три нощи по баровете на любимия му Студентски град и е прекалявал на воля с алкохола. Ето едно нещо, разказва ми той, което ще ми липсва в София – дискотеките. В Истанбул само входът за нощното заведение струва колкото две бутилки вносно уиски у нас, а две бутилки вносно уиски в турска дискотека са колкото една средна работна заплата в България. Там не се ходи често по баровете, казва Хюсеин. Последния път, когато...

Кака Марга Попова плаче омерзена


Бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че е "омерзена" от изтеклите записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов, предишният земеделски министър Мирослав Найденов и градският прокурор на София Николай Кокинов, предаде БНТ. По думите й тя няма как да ги коментира, защото не е ясно дали това е подслушване или предизборен скандал.

"Подслушването? Какво да ви кажа, цялата тази история, която се случва, няма как да се коментира, защото не се знае всъщност това какво е. Какво е това всъщност в момента, което искате да се коментира? Подслушване ли е, не е ли, какво е това? Или са поредните пердизборни скандали? Омерзена съм. Просто бих призовала да престанат да обезобразяват държавата. От всички позиции, от всички посоки. Просто е отвратително", смята още Попова.


А какво е, бе, како Марге? Да говоря ли както си говорите у вашите среди? На вашия език, който лъсна вече? Щото не може, како Марге, хем да си цЕлата у бело, хем да си европейски чиста. Не става. Не може да прикриваш премиер който се интересува дали един зам.главен прокурор "ебе" друг зам.главен прокурор - цитирам, г-жа Марге, цитирам СРС на премиера, г-жа Марге. И докато ти си вицепрезидент на държава от ЕС, не се измъквай с евтини лафове, че си била омерзена. Лафовете стават за вестници. Ти като юрист, трябва да инициираш адекватни действия за измиването на образа ни пред Европейския съюз, а не да ревеш като елементарна кифла пред Централна гара. 

Steppenwolf Theatre (Чикаго): Next Up и будущие спектакли

С 28 мая по 16 июня Steppenwolf Theatre в содружестве с Северо-Западным университетом проводят третий фестиваль новых спектаклей “Next Up”. В этом году мы увидим три спектакля: “Жирная свинья” (“Fat Pig”) Нила Лабута (режиссер – Дэвид Прете, “Пьяный город” (“The Drunken City”) Адама Бока (режиссер – Джони Майкл Диреста), “Интернационалист” (“The Internationalist”) Анн Вошберн (режиссер – Эрин Мюррей). В спектаклях участвуют выпускники Северо-Западного университета, чикагские актеры и девять выпускников Театральной школы при Steppenwolf Theatre. Режиссеры и дизайнеры спектаклей дебютируют на сцене театра. Им помогают заместитель художественного руководителя театра Эрика Дэниелс, ...

Пиано фестивал на българчета от Чикаго

В съботния следобяд на Лазаровден (27.04.2013г.) над двадесет млади пианисти се събраха в Българския учебен център “Знание”,  за да демострират своите умения. Първият детски пиано фестивал беше организиран под патронажа на конслуството на Република България в Чикаго с подкрепата на Българо-американски център за културно наслество както и с медийната подкрепа на в. “България Сега”,  ДТВ„Аз знам, аз мога”, в-к “България”, Eurochicago.com и др. Във фестивала бяха поканени да участват не само децата от училището, но и всички желаещи млади таланти живеещи в района. Изредиха се изпълненията на празнично облечените пианисти: от ...

Цветозар Томов: Въпросът е “или Цветанов, или България”

Службите се използват за тотален шантаж, казва още известният социолог в интервю за БГНЕС. Той казва, че: "След като правителството е подслушвано, политическите конкуренти са подслушвани, до какво равнище в каква степен службите са се превърнали в бандитска група, занимаваща се с шантаж, ние не знаем". "България е унизена от последното правителство, те са подслушвали дори член на европейското правителство, как ще ни се размине това? Една Кристалина Георгиева все пак е еврокомисар". Човекът, който е трябвало да счупи гръбнака на организираната престъпност - бившият вътрешен министър Цветанов, е укрепил според социолога този гръбнак.

Бай Иван

Бай Иван бил обикновен работник в голяма българска фирма. Един ден самият премиер посетил предприятието, слязъл от колата и когато видял бай Иван да разтоварва кашони, се развикал: - Бай Иване! Бай Иване! Приятелю! - и го прегърнал. Шефът погледнал учудено, но си замълчал. След време САЩ сключили договор с българската фирма и президентът дошъл на посещение. Започнали да кръжат хеликоптери, накацали по стрехите снайперисти, пристигнали 20 коли, от които излезли мъже с автомати.... Най-накрая пред входа спрял брониран джип и от него изкочил президентът на САЩ. Разбутал охраната и взел да вика: - Бай Иване, как си, приятелю? - и взел да прегръща бай Иван. След 2 години, на Великден, шефът отишъл до Рим. Решил да вземе със себе си и бай Иван, който вече 25 години му служел неуморно. Папата почнал проповедта си и по едно време се чуло: - Бай Иване, бай Иване, разбрах, че си тук. Моля те, ела при мен. Свършила проповедта, бай Иван си поговорил с папата и тръгнал да търси шефа си....

Държавата на Лукойл

zlatevГенерал прописа поезия, а огромна компания обвини държавен служител в кръстоносен поход. Скандалът между Агенция „Митници“ и нефтената компания „Лукойл“ щеше да бъде най-горещата тема, ако точно в този момент групировките в управляващата партия не бяха започнали да си изясняват отношенията. Историята обаче е важна, защото показва как законът не е еднакъв за всички и как няколко институции признават в прав текст, че има монопол на пазара на горива, а само институцията, на която това й е работа, не го забелязва – Комисията за защита на конкуренцията.

„Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия. Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси“.

Така започва съобщението на митниците по повод светкавичното решение на съда да спре изпълнението на заповедта за отнемане на лиценз на „Лукойл“. Нека да го преведа – шефът на митниците Ваньо Танов ни казва, че съдът служи на олигархията, а олигархията – на Русия.

Историята отвъд поезията: законът изисква да има измервателни уреди на тръбите, по които влиза и излиза гориво в данъчните складове. Тези уреди предават данните към Агенция „Митници“. Проверките обаче показали, че не навсякъде има уреди, други пък не работели, а на четири места имало тръбни отклонения за заобикаляне на сензорите. По този повод ръководството на бургаската митница беше уволнено, а лицензът на данъчния склад с бази в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци беше отнет. Така продуктопроводът трябваше да спре да работи. Продължаването на работа при тези условия се нарича контрабанда.

Опитите на Танов да наложи на една частна компания да спазва законите на република България не са от днес. През лятото на 2011 година той и бившият финансов министър Симеон Дянков предупредиха „Лукойл“, че ако не изпълни изискването и не монтира измервателни уреди на входа и на изхода, ще й отнемат лиценза. Месец по-късно изпълниха заканата си.

Ще пропусна приятелството на бившия премиер Бойко Борисов и шефа на „Лукойл“ за региона Валентин Златев. Но не мога да пропусна мотива, с който административният съд тогава върна лиценза на рафинерията: компанията имала ексклузивни договори с БДЖ, фирми за градски транспорт и летищата, и не съществували алтернативни източници за доставка. Нека преведа и това – съдът твърди, че има монопол.

Преди дни съдът отново взе решение в полза на „Лукойл“ с подобни мотиви: спирането на работа можело да доведе до спиране на доставките на гориво, което излага на риск предприятия, които са от значение за националната сигурност. Превод вече не е нужен – съдът е преценил, че ключови предприятия са поставени под тоталната зависимост от един единствен доставчик

Същото признание чухме и трети път. Служебният министър-председател Марин Райков привика шефа на митниците Ваньо Танов и на „Лукойл“ – Валентин Златев, за да тушира появилата се „микродрама“, по неговите думи. Острите думи наистина бяха в повече, но по-важно е посланието на премиера:

„От една страна да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга страна – да не допуснем прекъсване на доставките до бензиностанциите, особено преди празниците и преди изборния ден“.

Така за трети път висша държавна институция потвърждава това, което всички знаем – че „Лукойл“ държи цялата държава. През лятото на 2012 година обаче Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище: Няма картелни договорки между най-големите търговци на горива, а фирмите на „Лукойл“ не злоупотребяват с господстващо положение. И вероятно наистина е така в тесните рамки на закона. Животът обаче е различен.

Ако спре АЕЦ „Козлодуй“, България няма да остане без ток. Има достатъчно други мощности, има и лесен начин за внос на електроенергия. Ако спре „Лукойл“ обаче, ще спре и държавата. Именно този страх прави прилагането на закона спрямо тази компания под условие – само ако не е рисковано. Въпросът е кой и срещу какво е направил държавата зависима от една фирма. Кой е подписвал ексклузивни договори за доставка на гориво за ключови сектори от икономиката, кой е приемал такива закони, които затрудняват вноса, кой е играл карти с шефа на „Лукойл“…

DW

на снимката: Бойко Борисов на сватбата на Валентин Златев

Тънка пиянска нишка

Почти като косъм върху ревера е тънка нишката, която разделя християнските от пиянските празници у нас. Вече стана традиция преди Цветница, Великден, Гергьовден и т.н. безброй впиянчени български граждани да омаскаряват, според силите и възможностите си, светлите религиозни дати в християнския календар. За затвърждаване на тази порочна тенденция това се случи и тези дни в навечерието на един от най-цветните и красиви дни. Изцепките започнаха с инцидентите, предизвикани от опиянчените фенове на отборите от нашето футболно дерби. Явно полицаите не смогват за озаптят тези комплексари, идващи предимно от кварталите „Левски”, „Дружба” и др., които обикалят столицата, въоръжени с бутилки бира, метални боксове и камъни. Колега ме успокои, че щетите, които тези момци са нанесли тази година, са по-малко в сравнение с предходни сезони - само 65-има били ранени, изпотрошени били едва 8 автобуса и 3 тролея. А и смъртен случай нямало вече 10-а година. При тази сравнителна информация се...

Надежда Стойчева: Майката ще спасява Лара от страховете й

Надежда Стойчева е директор на Центъра за възстановяване, консултиране и психотерапия във фондация "Асоциация Анимус”. Тя е клиничен психолог и психотерапевт. Стойчева е и един от основателите на фондацията. Тя работи дълги години с хора, преживели насилие, с жени с травматични преживявания, със семейства и младежи. - Госпожо Стойчева, едно десетгодишно дете беше отвлечено и върнато на семейството му, след като прекара 47 дни в плен. През цялото това време майката на Лара не знаеше дали дъщеря й е жива. Сега, след като вече си е у дома, можем ли да кажем как се отразява на психиката на детето отвличането? - Със сигурност не само за дете, но и за всеки човек, който е отвлечен и е поставен под заплаха, е травмиращо събитие. Може да се очаква посттравматичност. - Какво точно означава посттравматичност и лечимо заболяване ли е? - Разбира се, че е лечимо. Получава се, след като човек е изпитал силен стрес. Лечението е доста по-продължително, отколкото каквато и да е...

Паралелните семейства

В България има теми, за които публично се говори рядко, без много яснота, а ако изобщо се говори, то нека да го кажем, простете клишето, това най-често става с половин уста. Всички знаем, че ние, българите, имаме проблем с размножаването, но този въпрос остава някак в сянката на сухите статистики след официалните преброявания, провеждани през десет години. Знаем за обезлюдените села в провинцията, за великото преселение към столицата и големите градове, за мъртвите души по изборите, за емиграцията в чужбина или за износа на бременни зад граница – факт, който според нас засяга един точно определен етнос, знаем и за проблема едно дете в почти всяко младо семейство. И ако изобщо говорим за тези проблеми, ние, българите, рядко го правим по телевизора или вестниците. Аз самият вече съм писал за проблема с увеличаващия се брой стари ергени в малките населени места. Съществува обаче и още един феномен, засега може би само в зародиш у нас – един мъж с достатъчно средства, който може...

Вход Господен в Йерусалим – Връбница /Цветница

Вход Господен в Йерусалим (Цветница) е подвижен християнски празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя) или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

Заседание на Гражданския борд за честни избори на 24 април т.г. (видео)

Дебат за изборните секции в чужбина: НПО оспорват решенията на ЦИК за анулиране на изборните секции в Лондон - Тотнъм, Баркинг, Сатън.

Псевдовласт и псевдодържава

Един прокурор унизително се жалва на „началника”, един бивш министър се изкарва нарочна изкупителна жертва на ГЕРБ, а един бивш премиер звучи като Кръстник на мафията, който си избира прокурори, дирижира интригите, поръчва чия глава да падне, но накрая винаги остава чист, като прехвърля вината за всичко на момчето за мръсната работа – Цецо. Фразата на Миро Найденов „Питах шефа, той каза, че е Цецо” потвърждава ужасната атмосфера в ГЕРБ на вътрешни интриги и разпад. „Не мога да разбера какво се случва, кой от кои е”, чуди се Кокинов. Самият Цветанов пък оповести, че много хора в тази държава се контролират с компромати, тоест демокрацията в България е груб фалшификат.

Малкият бизнес в България бива системно убиван*

* В рубриката си „Поща” в. „Новинар” публикува писмо на читател, в което са засегнати проблемите на малкия и средния бизнес у нас. Заглавието е на редакцията. Готови сме да публикуваме и други мнения по темата. Уважаеми журналисти, надявам се, че Вашата независимост и обективност ще даде гласност на тази моя тема. Засегнати са много български фирми, а при някои, които чакат пари от януари, ситуацията е критична. Моля направете от страданията на малкия бизнес в България водеща тема – може би само тогава (за да си подсигурят електорална подкрепа и да се спасят от негативна реклама) съответните политици ще благоволят да намерят начин да спасят съществуването на предприемачество в България… и да не се позволи ново РОБСТВО за всички българи! Тъй като няма към кого повече от официалните държавни органи да се обърна, Ви моля и се надявам, че тази информация ще бъде обстойно проверена и достойно огласена във Вашата медия. Собственик съм на фирма с 40 служители, която работи в...

ГЕРБ е повехналият втори отбор на руския тандем БСП-ДПС

 

Vademecum за онези, които не четат български медии

 

 


Kafene.net

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов отказа в събота да коментира оставката на софийския градски прокурор Николай Кокинов, депозирана броени часове след като медии разпространиха запис от разговор между двамата и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

“Не съм чул, не чета вестници, не гледам телевизия, не слушам радиа, не искам да се интересувам” -  каза Борисов и добави: “Моите колеги имат забрана да ми говорят за това какво излиза в българските медии.”

В помощ на лидера и щаба му направихме кратка подборка на това, което излиза в чуждестранни медии. Тя в никакъв случай не претендира за изчерпателност. По-скоро е преглед само на първите статии в търсачките по  ключовите думи “Bulgaria”, “Borissov”, “Kokinov”.

Руският “Коммерсантъ” пише в събота: “Болгарская прослушка набирает громкость. Расследование действий бывшего главы МВД дошло до Европарламента”.

“Европарламент начал рассмотрение случаев незаконного прослушивания политиков, бизнесменов и еврокомиссара, проводившегося МВД Болгарии с 2009 по 2013 год. Результаты расследования, проводящегося Комиссией по гражданской свободе и внутренним делам, будут оглашены в ближайшее время.
Накануне майских парламентских выборов Болгарию потряс скандал с незаконной прослушкой ведущих политиков, бизнесменов и дипломатов, в центре которого оказался экс-глава МВД Цветан Цветанов, занимающий сейчас пост вице-премьера
и зампреда партии “Граждане за европейское развитие Болгарии” (ГЕРБ). Скандал, который взялся расследовать Европарламент, уже окрестили болгарским уотергейтом.”

Сайтът Газета. ру съобщава: “Городской прокурор Софии Николай Кокинов в пятницу подал в отставку, сообщает Болгарское радио. Причиной этого стала публикация информации о его секретных переговорах с бывшим премьер-министром Бойко Борисовым и Мирославом Найденовым — министром сельского хозяйства в
кабинете Борисова. Записи переговоров выявили, как Кокинов противозаконно обсуждает с экс-главой правительства ход следствия по отдельным делам и поведение свидетелей. «Выяснилось, что Кокинов предоставлял информацию бывшему премьер-министру с тем, чтобы тот мог предпринять определенные политические шаги. Более конкретно обсуждались возможности воспрепятствования правосудию, что по своей сути является тяжелым уголовным преступлением» -  се казва в публикацията.

Темата се появява и в специализирания юридически сайт lawinrussia.ru. “Из-за скандального разговора Николай Кокинов ушел в отставку с должности городского прокурора Софии. Напомним, весь скандал с нелегальной прослушкой,
который получил название “болгарский Уотергейт”, начался с заявления именно лидера БСП.”

В 12:18  на 26 април италианската Agenzia Nova информира: “Prosegue in Bulgaria lo scandalo delle intercettazioni che sta lacerando l’ex partito di governo Cittadini per lo sviluppo europeo della Bulgaria (Gerb).
Информация за събитията в България откриваме и в индонезийския сайт indonesia-eropa-dunia на френски език: “Le Procureur en chef de la Bulgarie a annoncé troubles terribles de la vérification intérieure tapant sur le signal socialistes.” Тази вест е по-стар, датира от 15 април.

За последващото развитие в петък съобщава АФП: “A scandal about alleged wiretapping of political opponents of incumbent Bulgarian premier Boyko  Borisov is starting to hurt his re-election chances in May, analysts and opinion polls suggested Friday.

Петъчните германски медии също не отминават новината, цитирайки информационната агенция ДПА: Die Affäre in Bulgarien um gesetzeswidrig abgehörte Politiker und Unternehmer zieht immer weitere Kreise.
На новината отделя внимание и чешкият сайт prvnizpravy.cz: “Při vyšetřování na ministerstvu vnitra, které začalo na základě stížnosti vznesené předsedou Socialistické strany Sergejem Staniševem, vyšetřovatelé zjistili porušování předpisů. “Byla zjištěna řada přestupků,” sdělil dnes podle agentury DPA zástupce generálního prokurátora Borislav Sarafov.

Не я е отминал и полският портал  gazeta.pl:  “Nagrania z rozmowy byłego premiera, szefa stołecznej prokuratury i eksministra oskarżonego o malwersacje wstrząsnęły w piątek sceną polityczną Bułgarii.  “‘ .

Китайската информационна агенция Синхуа в емисията си на руски пише: “Генпрокурор Болгарии приказал провести расследование в отношении МВД страны по сообщениям о нелегальной прослушке”.

Унгарският Népszabadság пише на 27 4: “Bulgária: A választási kampány közben derült ki, hogy mindenki mindenkit lehallgatott. Szinte óránként kerülnek nyilvánosságra újabb és újabb lehallgatási szövegek Bulgáriában. .

Румънската агенция Mediafax  отбелязва друго събитие от последните дни:  “Directorul serviciului bulgar de luptă împotriva criminalităţii organizate (GDBOP), Stanimir Florov, a fost inculpat vineri pentru corupţie, pentru fapte comise înainte de preluarea acestei funcţii, a anunţat Parchetul din Sofia.”

“Броени часове след телевизионната изповед на Мирослав Найденов, с която започна показната разправа между главатарите на клана ГЕРБ, Бойко Борисов каза нещо много, много важно. Нещо, за което дълго ще си спомняме. Уви… Това, което ни каза Борисов, е всъщност едно обещание: че и занапред ще управлява така, както управляваше досега – арогантно, еднолично, безочливо. В предупреждението “политиците да си мерят приказките, защото след 12 май ще дойдат да си говорят с мен” се съдържа цялото презрение, с което Бойко Борисов прегази българската публичност. Изречени само часове след телевизионната изповед на “беззащитния” Найденов, с която започна показната разправа между главатарите на клана ГЕРБ, тези думи са закана за разплата” – коментира българската редакция на Deutsche Welle.

И т.н.

 

 

Към краткия преглед на Кафене.нет за отзвука в чужди медии е полезно да се припомни как властелинът на медиите Борисов, наследил тази щафета от приятеля си Георги Първанов и неговата тройна коалиция, начело със Станишев, стигна до абсурда не само да не иска да знае какво казват медиите за неговото падение след падането му от власт, но и разбира се по навик да забранява да му се говори за това.

Сред публично известните забрани от този род най-известни досега бяха две: Борисов забрани на 3 декември 2006 г. от трибуната на учредителния конгрес на ГЕРБ неговите съпартийци да говорят за президента Георги Първанов. Заяви им, че само той имал това право и наистина го упражни многократно, предимно, за да сочи своя сътрапезник като основен опонент в БСП в изпълнение на тайните си уговорки с него да си делят по мафиотски България на лява и дясна половина.

На априлския пленум на ГЕРБ в залата, наречена на застрахователното дружество „Армеец“ ( собственост на групировката ТИМ), Борисов открои тази година нова забрана: никой в ГЕРБ да не говори за „досието на Станишев“. Него не го интересувала темата и поради това никой в ГЕРБ не бивало да говори по тази тема.

Как се връзва тази претенция, с театралното възмущение, изобразено от Борисов, че го набеждават като диктатор? На същата тази априлска сцена той стъпи върху собственото си невежество, твърдейки, че никой диктатор не подавал оставка, докато той си я подал и така доказал обратното. В отделна статия, озаглавена „Диктаторите подават оставки, но Борисов не знае (и) това“, публикувах няколко примера за подали оставка прочути диктатори, известни обаче и с това, че наистина са били принудени да изоставят властта, за разлика от Борисов, който не просто избяга сам, но с това диктаторско еднолично решение втрещи и най-близкото си обкръжение.

Склонността на диктатора да диктува какво да говорят подчинените му достигна апогея си със забрана да му преразказват българските медии. Този покорен връх над покорните е най-добрата възможна илюстрация за срутения паметник на едно „величие“, въобразило си, че изваяният му медиен образ ще векува в кривото огледало, на което в най-голяма степен дължи политическата си кариера. То го обяви най-напред за „изгряваща звезда“, след което си я закачи на челото и я лъскаше усърдно с ласкателства, достойни за преродения Тодор Живков.

Сега в речника на Борисов най-ласкавият от ласкателите, издигнат за директор на гербаджийската ТВ 7, се обозначава вече с определението „капут“ ( презерватив- б.а.), както научихме лично от Борисов от поредния аудиозапис, изтекъл в ефира. Той ли не знае как се употребява въпросното гъвкаво нещо, на което свойски правеше закачливи забележки в студиото, че мускулчетата му били като „велосипедни гуми“, когато двамцата разпасано употребяваха ТВ 7 да демонстрират близостта си!

Ако не се притеснявах да навредя на пожелалите да споделят злободневните тайни на същата тази телевизия, щях да разкажа какви „чудеса“ стават там сега зад кулисите. Все още зад сцената на редакцията колят и бесят най-приближените на сем. Ирен Кръстева и сина й, водача на две листи на ДПС Деля Пеевски, но ножът и бесилото им са обърнати вече напълно към доскорошните им политически господари в угода на онази част от банковия им чадър, в която нахлуващите руски капитали вече диктуват смяната на втория ешелон на петатата колона ГЕРБ с отпочиналия тандем между БСП и ДПС.

Върхът на айсберга се видя с придобиването на близо 10 процента от акциите на Корпоративна търговска банка ( КТБ) от руската Външнотърговска банка- същата , която вече купи заедно с КТБ Булгартабак и българските телекомуникации, бившата БТК, наричана днес Виваком. Предстои им заедно да ни цифровизират и мултиплексират, за да ни зомбират ( окончателно).

В тази колода Баорисов вече е бита карта- изстискаха каквото можаха от него, за да плати още два пъти и половина по толкова, колкото похарчиха за АЕЦ „Белене“ другарите от БСП и ДПС, гарнирайки този успех с дамоклевия меч на иск от още 2 милиарда по съдебен път, който да виси над главата на България за неосъществената сделка. Сега искат да връчат меча на Стаанишев, който ляга и става с обещания да го размаха при първа възможност. А междувременно на Станишев дори няма да му се налага да мисли как да угоди на „Газпром“ за шистовия газ, защото др. Борисов вече свърши тази работа през януари 2012 г.

Приказката без край има в конкретния ми текст вероятно неочакван за мнозина финал. На всички, които се опитват да представят Борисов като алтернатива на руския натиск (по всички фронтове в България- от гигантския руски монопол в захранването на енергетиката ни със суровини, през имотния пазар, а вече и в банковия сектор, в медиите и в спорта дори- тенденция, която задълба още по-откровено колониално при управлението на ГЕРБ), отговарям на упреците с въпрос: къде сте вие, когато протестираме срещу най-видния символ на съветския колониализъм в България, стърчащ над преклонените ВИ глави в собствената ни(?) страна?

Не ми е известно някоя партия, от устремилите се към парламента, да е намекнала като предизборно обещание дори на думи да се съпротивява срещу тази офанзива. Нещо повече, като член на инициативния комитет срещу АЕЦ „Белене“( в който бях поканен да обоснова своето НЕ на проекта) бях съветван дори от съмишлениците си по темата да не я свързам с Русия ( бил съм прекалявал с това, демек), защото България била русофилска.

Приемете написаното от мен като отговор на дежурната провокация с въпроса „за кого да гласуваме“- с намек или обвинение, че с критиките към досега управлявалите помагам на тяхната алтернатива. Няма такава сред „първенците“ в надлъгването по пътя към Народното събрание. Допълват се в кукления театър и се сменят като Путин и Медведев в зависимост от конците, дърпани от Путин и Медведев.

На искания да уточнявам няма да отговарям. Защото по-точно не мога и не искам да се изразя.

САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелените карти

САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелените карти. От 2017 г. властите може да издават разрешителни за пребиваване въз основа на точкова система, която позволява на най-квалифицираните да бъдат оценени най-високо и да избегнат опашките за чакане.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване