04/30/13 13:30
(http://www.azcheta.com/)

Безсънна литературна нощ в 10 български града


Noc Literatury Poster Sofia 2013 A3След не толкова студената, но много продължителна зима, пролетта ни идва като живителен еликсир, а майските вечери обещават да са истински вълшебни още в края на април – топли, пълни със сладки приказки, хубави компании и интересни събития, които да ни събират и да ни разказват истории.

Една от майските вечери тази година обаче ще е изцяло посветена на литературата, на опознаването на чуждите култури чрез техните автори, на четенето като споделяне и музика.

"Нощ на литературата" ще се проведе за втора поредна година у нас на 15 май (сряда) в няколко града в България от 18.00 до 21.30 ч. По примера на редица европейски градове, майската вечер ще бъде потопена в думи и литературни емоции в София, Пловдив, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Шумен и Перник.

В Столицата събитието също ще е разпръснато из целия град, като на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори в т. нар. „гнезда" - Полски институт, Централна поща, Dada Cultural Bar, Културно-информационен център София (подлеза на СУ), Чай във фабриката, Дом на Москва в София, Информационен център на ЕС, Книжарница Къща за птици, Двора на Софийския университет, ЦУМ и Френския институт. (съвсем скоро очаквайте пълната програма по "гнезда" в Читалнята).

На тези места посетителите ще имат възможност да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Освен това всеки слушател ще има възможност да събира печати от „читателските гнезда", а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола сред всички, получили поне пет печата, ще бъдат изтеглените победители. Те ще получат някоя от четените книги.

"Нощта на литературата" е международно събитие, чийто автор и инициатор са Чешките центрове и което се осъществява съвместно от мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC. На 15-ти май 2013 г. в седмата годишнина на събитието ще участват Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и множество други градове.

"Аз чета" е медиен партньор на инициативата в България, затова и ще ви държим в течение с всички подробности около събитието, а ако сте много нетърпеливи може да научите повече на неговата фейсбук страница.

Вижте и пълната програма за Нощта на литературата 2013:

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване