05/05/13 15:12
(http://ivo.bg/)

Борисов преди нахъсваше електората с Доган, сега разчита на Ердоган

Великденската ни политическа трапеза се обогати с новина, която компенсира „знаковата“ липса в предизборната кампания на Доган: замества я с Ердоган.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор е пожелал успех на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на предстоящите избори. Това съобщи за Агенция „Фокус” Вежди Рашидов, министър на културата в правителството на Бойко Борисов и трети в кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ за 16 МИР Пловдив-град. Ердоган е телефонирал на Борисов снощи около 19.00 часа. Вежди Рашидов е имал възможността да присъства на разговора и да превежда. Ердоган е попитал Борисов как е и искрено му е пожелал успехи на изборите, както и да направят всичко възможно изборите да са честни както в Турция, така и в България.

Как точно Вежди Рашидов е „имал възможност“ да се окаже в ролята на преводач, не става ясно. Толкова ли не се намери в антуража на бившия премиер професионалист в този бранш? Или за гардове на бивши управници, като Цветанов и Борисов, държавата не се скъпи, но за преводачи е мащеха? Ако Рашидов говори турски колкото и български, нивото на разговора трябва да е било на равнището на интервютата му- т.е. достойно за присмех.

Агенция „Фокус“, на която Рашидов се обадил да съобщи великденската новина, уточнява, че именно Ердоган е телефонирал на Борисов. От преразказа на скулптора изпъква думата от предизборния лозунг на ГЕРБ: „воля“.

Според неговото резюме, потвърждение за което от турска страна няма, Реджеп Тайип Ердоган е декларирал, че с Борисов са работили успешно и добре в областта на политиката и отношенията между Турция и България в дипломацията от години не са били толкова добри.

Това е постигнато благодарение на двете страни, които имат политическата воля. Те имат воля и да развиват икономиката и инвестициите на Балканите, отбелязва Фокус.

Разговорът не е бил дълъг, но е научаваме, че Ердоган се е обадил на Борисов като приятел. Наричал го е приятелю, братко. „Те имат едно обръщение да се наричат „моят брат”. Обаждането беше много топло”, каза Вежди Рашидов, цитиран от „Фокус“.

Следва най-загадъчната част от клюката: Бойко Борисов е уверил Ердоган, че “всичко, каквото е необходимо ще бъде направено”.

Признавам, че като журналист с няколко десетилетия стаж и дълъг опит в разчитането на дипломатически енигми, не съм срещал подобна всеобхватна формулировка за отношенията между две държави, едната от които обещава да направи всичко, което поискат от нея. Звучи направо като преамбюл в договор за безусловна капитулация. Но не е късно да науча този урок по писане на съобщения до медиите от такъв корифей, като Рашидов, който се доказа като най-мракобесния министър на ГЕРБ след като вероломно смени заклеймяващото комунизма название на музея на тоталитарно изкуство с утвърждаващото Музей на социалистическото изкуство.

За урок става дума и по-нататък в съобщението, фокусиращо мисълта на Рашидов: „В бъдеще грешките, които са допуснати, ще бъдат уроците, които ще помогнат по-нататък за развитието на българската държава. Всички грешки, които са допуснати, са осъзнати и всичко това трябва да се поправи, е заявил Бойко Борисов по време на разговора. Той е уверил Реджеп Тайип Ердоган, че политиката също е един учебник, от които хората цял живот трябва да се учат. „Това беше един приятелски, много топъл разговор”, каза още Вежди Рашидов”.

От такива претоплени предизборни номера за „топли“ приятелски разговори с чужди авторитети лъха леденият вятър на родната комплесарщина. А в конкретния случай сценката е и още по-грозна. Да повторя: по липса на Доган, на когото се зъбеше предизборно през 2009 г. за да нахъсва българите, днес Борисов се опитва да играе пак с „турската карта“, но с обратен знак. Въобразява си, че Ердоган ще му донесе гласове сред българските турци, като се отърка около неговия престиж. И при това разчита на посредничеството на Вежди Рашидов, който се нуждае от преводач, когато бръщолеви на простоватия си български език „посланията“ си на „горд мултак“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване