05/15/13 07:30
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Истина, която не им е удобна!

Компромати, компромати, компро-какво?

Постоянно и отвсякъде се появяват скандали. Почти неизменно от именуваните в скандала се чува жалък стон “компромат” и “компроматна война”. Но защо тази дума “компромат” я чуваме само от новините от България? Как тази дума я няма другаде? (между другото, както я пиша сега, програмата за проверка на правописа ми я подчертава, т.е. – няма изобщо такава българска дума). Проверявам чужди новини – няма. Може би необразоваността ми и незнанието на например румънски, грузински и други такива езици ми пречи – за тях не мога да проверя. Или просто си няма.

Та какво е “компромат” според българската употреба? Това е компрометираща (оттам думата) информация за някого. Но информацията освен че е неудобна (компрометираща) може да е само два вида. Само два!

Може да е истина! Може да е лъжа (клевета)! Няма такава трета форма – “компромат”. Запомнете – истина или клевета!

Има случаи, когато веднага “компрометираният” обявява информацията за лъжа и забележете – не се обърква – не го нарича “компромат”, нарича си го с правилната дума – “клевета”! Никой не се обърква в такъв случай (вж. Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов например – клевета – дело и така…)

И имаме и другия случай, в който се започва оплакването от “компромата” и се започва да се говори не за съдържанието му, а за това кой и защо го бил “изнесъл”. Забележете, ако беше информацията лъжа, щеше да е в горната категория и щеше да бъде определен моментално и без колебание като клевета. Така че ако не е – явно информацията е истина, само че компрометира някой и не му е удобна. Всячески се избягва определението “истина или лъжа” защото после ще трябва да се отговаря. Но вие си спомняйте – истина или клевета!. Щом самият компрометиран не я нарича “клевета”, явно е истина, нали?

Тоест – ето я една важна теорема на публичното говорене в България – Чуете ли някой да коментира информация за себе си като “компромат”, става дума за истина, която не му е удобна!

Затова следващия случай, когато чуете Бойко или Цецо да се оплакват от “компроматите” си спомнете – “истина, която не им е удобна!

снимка сс azken_tximinoa


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

коментирайте на страницата ->

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Публикувана на 05/15/13 07:30 http://www.kenanoff.com/blog/archives/2776
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване