05/16/13 16:44
(http://www.stancianegra.com/)

Сотир Цацаров без шапка

Сомняте ли си онзи виц за заека, дето го бият, ту защото е с шапка, ту защото е без шапка? Българската прокуратура повече от 20 г. се развява с шапка...невидимка, не предприе нищо срещу мутрите, мафията и корупцията във властта, дори старателно ги покриваше. Като започнем от Татарчев, който обеща да докара в чувал Огнян Дойнов от Виена, докато вдигаше наздравици с Иво Карамански, минем през шизоидната персона Никола Филчев и завършим  с  Борис Велчев, нищоправецът, приятно разположен в кадифеното безгрижие на произхода си.
Аферата с подслушването подаде първата висока топка към новия главен прокурор и за всеобща изненада, той не е я пропусна удобно разсеян над главата си, а започна проверка. На всичко отгоре, проверката завърши в съвсем приемлив срок и то с резултат, подхванаха и досъдебно прозиводство. Тук някъде нагледалата се на какво ли не българска общественост започна да се пита, къде е уловката,  как и защо прокурорите си вършат работата., настана трескаво очакване на обратния завой и замитането под килима. Вместо това, Цацаров обяви, че в първия възможен момент ще поиска имунитета на Цветан Цветанов, за да му повдигне обвинение. Форумите и социалните мрежи провидяха дългата ръка на Боросов, който се опитва чрез прокуратурата да се отърве от компроментираното си протеже. С избухването на костинбродската бомба  се срути и тази версия. Отново подпукаха заека, този път понеже бил без шапка. Интелигентни и почтени хора, естетически несъвместими с управлението на Борисов, взеха да му пригласят. Нещо гнило имало, обслужвал се нечий интерес, коалицията Василев-Пеевски атакувала ГЕРБ и все в тази посока.
Важните неща, които си струва да се отбележат са няколко. За първи път в най-новата ни история виждаме (опит) законът да се прилага спрямо високите етажи на властта. По време на операция "Чисти ръце" в Италия, милиони граждани излизаха по улиците, настоявайки покуратурата и съда да стигнат до край. Тъкмо широката обществена подкрепа прави магистрата силен и независим, но трябва да бъда дадена в аванс. Крайно време е българската общественост да се раздели с илюзиите, че можем да си живеем все така, докато един хубав ден Херкулес не падне от небето, за да изрине Авгиевите обори. Пречистването неизбежно ще се случи през налчините ни прокурори, съдии и полицаи. За целта е нужно всичко читаво останало в тези структури да бъде разпознато и подкрепено. Пиша тези редове лишен от всякакви илюзии по отношение на настоящата ситуация и главните герои на сцената. Напълно възможно е скептиците да се окажат прави за Сотир Цацаров, но докато с действията си обслужва законноста, задължително е да бъде подчертано и насърчено тъкмо това.
Публикувана на 05/16/13 16:44 http://www.stancianegra.com/2013/05/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване