05/23/13 14:46
(http://greentech-bg.net/)

Уникален „сламен“ небостъргач генерира енергия от вятъра

dezeen_Strawscraper-by-Belatchew-Arkitekter_ss_1-thumb

Този „рошав“ небостъргач в Стокхолм е в действителност компютърен модел, създаден от шведското студио Belatchew Arkitekter – сюреалистична вятърна ферма, която покрива отдолу догоре 40-етажна сграда, която генерира енергия от вятъра чрез пластмасови „сламки“. Основата на сградата вече съществува – Henning Larsen’s Söder Torn е завършена през 1997 година и в момента има 26 етажа. Belatchew планират да добавят още 14 етажа и да „облекат“ сградата с тръбички, които са леки и реагират и на най-слабия порив на вятъра, като генерират електричество. Според проекта, ако идеята работи, то и двете части на сградата – и старата, и новата, ще се превърнат в самостоятелни енергопроизвеждащи централи.

strawscraper2-thumb

„Сградите са считани за най-статичния елемент от градската среда. Но чрез този проект сградата ще „оживее“, като изглежда като едно „дишащо тяло“ – считат архитектите – „Движените от вятъра тръбички ще променят непрекъснато фасадата на сградата и ефекта ще се подсилва от осветление с променящи се цветове през нощта.“

strawscraper-thumb

По материали от: curbed

Публикувана на 05/23/13 14:46 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/sDPvs2FCpRA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване