05/24/13 01:23
(http://socialevo.net/)

Lenovo отчете силни резултати за четвъртото тримесечие и за цялата финансова 2012/2013 г.

947275_629988943696466_814850348_n

Lenovo отчете силни резултати за четвъртото тримесечие и за цялата финансова 2012/2013 г.

Lenovo Group обяви финансовите си резултати за четвъртото финансово тримесечие и за цялата финансова година, която приключи на 31 март 2013 г. Компанията отчете рекордни годишни продажби от US $34 милиарда и ръст от 15% на годишна база. Годишната печалба преди данъци възлиза на US $801 милиона, което е ръст от 28% на годишна база, а обложената печалба на компанията възлиза на US $635 милиона. Така Lenovo се приближава все повече до лидерското място на пазара на персонални компютри и става основен фактор в PC Plus ерата, като заема рекорден пазарен дял от 15.5% на годишна база. С дял от 5.9% от пазара на Smart Connected устройства (таблети, смартфони, компютри) компанията засилва позициите си в PC Plus ерата, като по този начин се нарежда на трето място в този сегмент.

Промените в PC Plus ерата и ефективното управление на разходите са допринесли за 90-процентно увеличение в приходите на компанията за четвъртото тримесечие

  • Рекордна годишна печалба преди данъци от US$801 милиона и печалба от US$635 милиона
  • Рекорден обем на годишните продажби от US$34 милиарда
  • Рекордни доставки в размер на 52.4 милиона броя и рекорден пазарен дял от 15.5% в световен мащаб
  • Основна доходност на акция на годишна база (EPS) от 6.16 US цента или 47.78 HK цента
  • Нетни парични резерви от US$3.1 милиарда (към 31 март 2013 г.

 

През четвъртото финансово тримесечие Lenovo отчита рекордни продажби в размер на US$7.8 милиарда, което е ръст от 4% на годишна база. За същия период компанията постига печалба преди данъци от US$166, което е ръст от 63% в сравнение със същия период на изминалата година. На фона на спада на пазара от над 13% на годишна база Lenovo расте с 14 пункта над нивото на индустрията като цяло. Така компанията се развива по-бързо от пазара за 16-то поредно тримесечие.

Брутните приходи на компанията за четвъртото финансово тримесечие са се повишили до US $963 милиона, което е ръст от 20% на годишна база. Брутният марж на компанията е 12.3%. Оперативната печалба на Lenovo за четвъртото тримесечие възлиза на US $169 милиона, което е ръст от 67% на годишна база. Компанията отчита нетна печалба от US $127 милиона за четвъртото тримесечие на финансовата си година и ръст от 90%.

Доходността от акция за четвъртото финансово тримесечие е 1.22 US цента или 9.46 HK цента. Бордът на директорите на Lenovo декларира дивиденти от 1.81 US цента или 14.0 HK цента на акция за финансовата година, която е приключила на 31 март 2013 г.

За финансовата 2012/13 година доставките на персонални компютри от Lenovo са нараснали с 10.2% на годишна база на фона на спад на пазара от 8.1% за същия период. Брутните приходи на компанията за цялата година са US$4.1 милиарда, ръст от 18% на годишна база. Брутният марж е 12%, а оперативната печалба за финансовата година е US$ 800 милиона, ръст от цели 37% на годишна база. Печaлбата на Lenovo е нараснала с 34% на годишна база до US $635 милиона.

 „Въпреки предизвикателния макроикономически климат и трансформацията на пазара на персонални компютри Lenovo се представя много силно през финансовата 2012/13 година. Освен че сме най-бързо растящата компания на пазара и бележим рекорден пазарен дял, печалба и доходност, бизнесът ни със смартфони и таблети расте с бързи темпове”,

каза Янг Янчинг, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo.

„В действителност доставките на смартфони са се увеличили с 3.7 пъти в световен мащаб спрямо изминалата година и в момента сме втората най-голяма компания на китайския пазар на смартфони. Това ни дава солидно основание да вярваме, че ще се превърнем в лидер в PC Plus ерата. Ще фокусираме инвестициите си в бързо растящите сегменти на таблети, смартфони и бизнес хардуерни решения, като паралелно увеличаваме доходността си от основния ни бизнес – този с персонални компютри. Уверени сме в способността си да постигнем успех и в тези нови области.”

ДАННИ ПО ГЕОГРАФСКИ РЕГИОНИ

  • В Китай през четвъртото си финансово тримесечие Lenovo отчита оперативен марж в размер на 4.9%, а консолидираните продажби на компанията достигат US $3.1 милиарда. Приходите на Lenovo са нараснали с 8% на годишна база и достигат US$228 милиона, което се равнява на 40% от продажбите на компанията в световен мащаб. Навлизането в PC Plus сегмента е най-силно в Китай със 74% ръст в приходите от Mobile Internet Digital Home (MIDH – таблети, мобилни телефони и смарт TV) подразделението. Така продажбите на устройства от това подразделение реализира 21% от общите приходи на компанията в Китай. Печалбата от MIDH подразделението продължава да расте. Lenovo засилва своята лидерска позиция в Китай, най-големия пазар на персонални компютри в света, като заема дял от 31.7%, което е ръст от 1.7% на годишна база. Доставките на компанията в Китай са облагодетелствани от нарастващата сила на Lenovo в развиващите се градове, както и от все по-силната урбанизация в страната.
  • В региона на Тихоокеанска Азия/ Латинска Америка през четвъртото си финансово тримесечие Lenovo постига пазарен дял от 11.7% и ръст от 1.1 пункта на годишна база. Доставките на персонални компютри на компанията в региона са се покачили с 1% на годишна база на фона на спад в общите доставки на персонални компютри от 8.5%. Lenovo остава лидер в продажбите в Япония, като увеличава преднината си пред останалите компании на пазара. Консолидираните продажби на компанията в региона възлизат на US$ 1.7 милиарда и се равняват на 21% от продажбите на Lenovo в световен мащаб.
  • Доставките на персонални компютри на Lenovo в държавите от региона на Европа, Близкия Изток и Африка са се покачили с 11% през четвъртото финансово тримесечие. Така, Lenovo затвърждава позицията си на втория най-голям доставчик на персонални компютри в региона с 11.8% пазарен дял, което е ръст от 3.2 пункта на годишна база. Това е 30% повече от резултата на пазара, който се е свил с 19.5%. Консолидираните продажби на компанията в региона възлизат на US $1.8 милиарда, което представлява годишен ръст от 6% и съставлява 24% от световните продажби на компанията. Маржът на оперативната печалба достига до 2.3%, ръст от 1.4% на годишна база.
  • Продажбите на персонални компютри на Lenovo в Северна Америка през четвъртото финансово тримесечие бележат ръст от 9.8% на годишна база на фона на пазар, който се свива с близо 12%. Компанията увеличава пазарния си дял с 1.8 пункта до рекордните за САЩ 9.3%. Консолидираните продажби са се покачили с 13% на годишна база до US $1.2 милиарда и се равняват на 15% от глобалните продажби на Lenovo. Компанията продължава да бележи успехи в сегмента на многофункционалните устройства за крайни потребители, с помощта на модели като Yoga и Twist, които заемат лидерската позиция в сегмента с близо 50% пазарен дял. 

ДАННИ ПО ПРОДУКТИ

  • Консолидираните продажби на преносими компютри в бизнес сегментите през четвъртото финансово тримесечие възлизат на US $4.2 милиарда, което е спад от 2% на годишна база. Преносимите компютри продължават да генерират основния дял от продажбите на компанията в световен мащаб, като съставляват 53% от общите продажби на Lenovo. В същото време, доставките на Lenovo лаптопи в световен мащаб бележат ръст от 0.4% на годишна база, на фона на пазар, който се свива с близо 14.2%. През четвъртото тримесечие Lenovo представи няколко нови модела преносими компютри за крайните потребители, сред които: IdeaPad U310 и U410; тънките и леки ултрабуци с 10-точков сензорен екран; и „оптимизираните за забавление” IdeaPad Z400 и Z500, които идват с невероятни аудио възможности. За бизнес клиентите си Lenovo представи новия ThinkPad T431s, най-тънкият модел от серията Т, правен някога. Серията T е и най-продаваната продуктова линия на компанията.
  • По време на четвъртото финансово тримесечие, доставките на настолни компютри Lenovo са запазили нивата си от същия период на изминалата година, на фона на спад на пазара в размер на 12.2%. Консолидираните продажби на персонални компютри за същия период бележат спад от 2% до US $2.4 милиарда и генерират 30% от общите продажби на компанията в световен мащаб. През четвъртото тримесечие Lenovo представи Horizon – първият персонален компютър в света, който позволява на няколко потребитителя едновременно да се забавляват. Устройството, предназначено за ползване у дома, предлага мултитъч технология и възможност за работа в редица различни режими.
  • Lenovo засилва позицията си като вторият по големина производител на смартфони в Китай, поради бързото нарастване на всички продуктови линии от Mobile Internet Digital Home (MIDH) подразделението на компанията. Доставките на смартфоните от Lenovo са нараснали с 206% през четвъртото тримесечие, което представлява значително предимство на китайския пазар, който бележи ръст от 117%. Това се равнява на ръст от 3.5 пункта на годишна база и 13% пазарен дял за четвъртото финансово тримесечие. Консолидираните продажби на продуктите от MIDH подразделението са нараснали с 74% до US $736 милиона. Те генерират 9% от общите продажби на компанията. През това тримесечие, Lenovo обяви няколко нови смартфона, начело с новия K900, премиум 5.5-инчов смартфон със супер тънък 6.9 мм профил, камера с висока резолюция и IntelAtom процесор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване