06/03/13 04:39
(http://socialevo.net/)

Съвремената българска литература в социалните мрежи

Кой ни изяде мечтите

След появата и развитието на социалните мрежи, почти всички режисьори, артисти, писатели и тн. присъстват по някакъв начин в тях. Изключение не правят и българските съвременни автори, заедно с голяма част от техните издадени на пазара книги. Разбира се няма как да се опишат в една статия всички тези книги, но ще отбележа някои от най-интересните примери.

Myspace.com

Първият ми спомен за българска книга с профил в социална мрежа бе книгата „Кой ни изяде мечтите” на  Димитър Димитров и Николай Колев.  Книгата е представена със профил в Myspace от 16.11.09, който е създаден още преди повечето книги да бъдат представяни във Facebook. Мисля, че Myspace не се оказа атрактивна и предпочитана трибуна за представяне на книги от българските автори, особено след като трафикът се насочи тотално към Facebook. В България тази социална мрежа се използва предимно от музиканти.

 

Facebook.com

Във Facebook българската съвременна литература присъства осезателно. Някой страници са с малка аудитория и са създадени с цел читатели да се насладят на част от съдържанието, което е качено на Fb страницата. Пример за това е страницата на „Ела с мен” – Богдан Русев , а книгата е отдавна изчерпана от тираж.

Профили на книга с много по-голям брой харесвания е „Мила Мерилин” – романът от Ваня Щерева и Людмила Сланева. До момента страницата е с 4213 харесвания и бе създадена близо два месеца преди официалната премиера на романа. Интересното е, че към романа има и видео трейлър, който може да бъде гледан във YouTube. 

Друг пример  е „Български психар” от Андрей Велков. Романът излезе през 2012, но досега страницата във Facebook продължава да е много активна от към публикации. Лично на мен съдържанието и начин на управление тази страница много ми харесва, а авторът в момента предоставя възможността на читателите да станат герои в следващата му книга – „Български психари”.

YouTube.com

Един от най-популярните видеоканали  свързан със съвременната българска литература е този на Радослав Парушев – Чарли, в който две поредни години авторът представи, чрез онлайн видео премиера своите два сборника с разкази „Животът не е за всеки” (2011) и „Смъртта не е за всеки”(2012). Клиповете се радват на голям интерес и в тях известни публични личности, четат разказите по атрактивен и в повечето случай доста забавен начин.

Tumblr.com

Носителят на наградата „Хеликон” за 2011 Васил Георгиев реши да представи първият си роман „Апарат” в Tumblr чрез блог. Освен, че бе създаден вирусен ефект покрай официалното представяне на романа на 16 април тази година, в момента авторът продължава да подържа този интересен блог и да качва нови публикации в него.

 

През последните няколко години съвременната българска литература е в прогрес. Още по приятно за всички нас, читателите е, че книгите присъстват и в социалните мрежи и това е една чудесна тенденция, която е на път да се запази и за напред.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване